En büyük tehdit

Uzmanlar aşırı sıcakların yaşanmasının sebebini iklim değişikliğiyle açıklıyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Bilhan Dalkılıç, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin bir sebebinin de iklim değişikliği vurguladı.

TAKİP ET

Tarımda önemli bir yer edinen Edirne'nin kuraklıkla mücadelesi devam ediyor. Aşırı sıcakların hüküm sürdüğü Edirne'de, kuraklık nedeniyle üreticiler zor dönemler yaşıyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Bilhan Dalkılıç, normallerin dışında seyreden iklim şartlarının bir nedeninin de küresel ısınma olduğuna değindi.

“GELECEK, GEÇMİŞ GİBİ OLMAYACAK”

İklim değişikliklerinin neden olduğu durumların artık daha hissedilebilir olduğuna değinen Dalkılıç, “Küresel ısınmanın ortaya çıkışı aşırı iklim olayların hem sıklıklarında hem de büyüklüklerinde olan değişikliklerle karşımıza çıkacak. Bu olaylar arasında bunaltan sıcaklar, artan yağış olayları, deniz seviyesini etkileyen fırtına kabarmaları karşımıza daha sık çıkacak.” dedi.

“TEK BELA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL”

Yanlış yapılan tarım uygulamalarının da kötü sonuçlar doğurduğuna değinen Dalkılıç, “Başımızdaki tek bela iklim değişikliği değil. Kötü arazi kullanımıyla, toprak erozyonuyla, yanlış yapılan tarım uygulamaları ile başımız belada. Gezegendeki doğal yaşamında küresel ısınmadan etkilenecek. Orman ile insanın ilişkisini çok yoğun hale getirdiğiniz zaman, o insan ormanı yakabiliyor, aynı zamanda o yangından etkilenen toplulukların sayısı da artıyor. İklim değişimiyle birlikte giderek orman yangınlarının sıklığında ve büyüklüğünde de giderek artış göreceğiz.” diye konuştu. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ