Sivrisinek ve haşere ile mücadeleye başlandı
Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının üçüncü birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının üçüncü birleşimi yoklamanın alınması ve tutanak özetlerinin okunması ile başladı. Ardından gündem maddeleri görüşüldü.
Çevre ve Sağlık Komisyonu sivrisinek ve haşerelerle mücadele hakkında hazırlanan rapor komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından okundu.
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, Edirne ve ilçelerinde sivrisinek ve haşerelere karşı ilaçlamanın başladığını belirtti.
Çığla, 2024 yılında İl Özel İdaresi'nin yüzde 50, çeltik komisyonlarının yüzde 50 olmak üzere 6 milyon 802 bin 545 TL'lik ortak proje hazırladığını aktardı.
Çığla, yaz aylarında bölgede havaların ısınmasından, duran sularda, göletlerde, çeltik ekim alanları, yerleşim yerlerinde ahır, sazlık ve sulak alanlarda sivrisineklerin bıraktıkları lavaların çoğalarak bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu dile getirerek çevre kanununun bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Larva dönemlerinde mücadelenin hızlanması gerektiğini vurgulayan Çığla, “Yürüklükteki yasalar gereği sivrisinek, karasinek ve haşereler ile mücadele, Belediye mücavir alanlarında belediyelerce, il özel idaresi sorumluluk alanlarında İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlar başkanlığındaki çeltik komisyonları, kontrolünde eğitim almış sertifikalı personel ve temin edilen araç ve gereçlerle mücadele yapılmaktadır. Özelikle Edirne merkez, Havsa, Uzunköprü, Meriç, Keşan, İpsala ve Enezde sulak alan ve çeltik ekim sahalarından dolayı sivrisineklerin üremesi yoğundur. Larva dönemlerinde mücadelenin hızlanması gerekmektedir.2024 yılında il özel idaresi % 50, çeltik komisyonları %50 6802.545 TL ortak proje hazırlamışlardır.” Dedi.
Sivrisinek mücadelesine başlandığını aktaran Çığla, "Proje çalışmalarında köy içi ve ahırlar bataklıklarda kesintisiz ilaçlama yapıldığı belirtilmiştir. Sivrisinek üreme zamanlarında çeltik sahalarında duran suda üreme olacağından üreticilerin çeltik alanlarına il halk sağlığı ve tarım il müdürlüğü kontrolünde ilaç salınması faydalı ve ekonomik olacağı görüşündeyiz. Köy muhtarlıkları üreticiler ve halkımızın önlemler ve ilaçlama konusunda mutlaka bilgilendirilmesi görüşündeyiz. Yerleşim alanlarında çöplükler üreme alanı ve saklanma alanı olmaktadır, Çöplükler oluşmamalı veya ilaçlanmalıdır.” Şeklinde konuştu.
Çığla, ahır ve işletmelerin ilaçlanmasının periyodik olarak yapılması gerektiğini ve üremelerinin engellenmesinin çevre ve sağlık açısından faydalı olacağını dile getirdi.
Çığla, Sivrisinek ve haşerelerle yapılan larvasit ilaç mücadelesinin başladığını tespit ettiklerini belirtti.
Raporun ardından İl Özel İdaresi Hukuk Müdürü Mehmet Dayanç, Ruhsat Müdürü Ethem Özer ve İmar Müdürü Ali Çelik müdürlüklerinin çalışma alanları ile ilgili sunum yaptı. Ebru Yıldız Günenç