Sinit göleti küçülecek
Edirne İl Genel Meclisi toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun Edirne'deki sulama göletleri hakkındaki raporunda Havsa ilçesine bağlı Sinit Göleti'nin yargıya taşındığı ortaya çıktı. Rapor sunumunun ardından söz alan Meclis Üyesi Fedayi Işık, göletin boşaltıldığını belirterek 'Gölet mahkemelik oldu. Şahıs davayı kazandı. İl Özel İdaresi'nin orada sadece 30 dönüm yeri var' dedi. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise göletin küçültüldükten sonra kullanıma açılacağını söyledi.
Edirne İl Genel Meclisi, Ekim ayının üçüncü toplantısı Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yönetiminde gerçekleşti. Yoklama ve bir önceki toplantıya ait tutanakların okunması ile başlayan toplantıda Edirne Valisi Günay Özdemir tarafından gönderilen ödenek aktarma konulu teklif ile Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu raporu görüşüldü.
Vali Özdemir tarafından İl Genel Meclisi'ne gönderilen ödenek aktarımı teklifinin görüşülmesinde; harcama kalemlerine kurumsal düzeyde aktarma yapılması konusu, oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi. Ödenek aktarımının komisyona sevk edilmesinin ardından toplantıda Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu'nun Edirne'deki sulama göletleri hakkındaki raporu görüşüldü. Raporu, Komisyon Başkanı Erdinç Can okudu.
Can, raporda Edirne İl Özel İdaresi sorumluğunda bulunan sulama ve hayvan sulama göletlerinin sayısını, kapalı sulama sistemi bulunan göletlerin işletmesini ve kapalı sistem sulama göletlerinden sulanan arazileri açıkladı. İl Özel İdaresi sorumluluğunda 31 adet sulama göletinin bulunduğunu belirten Can; 'Bu göletlerden 4 tanesi kapalı sulama sistemi, 27 tanesi cazibeli sulama sistemi ile faaliyet göstermektedir. Göletlerin tümü muhtarlıklarca işletilmektedir. Ayrıca 550 adet hayvan içme göleti bulunmaktadır' ifadelerine yer verdi.
74 bin 430 dekar alan sulandı
Can, raporda Lalapaşa ilçesi Taşlımüsellim Göleti'nde 6 bin dekarda kapalı sistem sulama, Merkez Göleti'nde 970 dekarda cazibeli sistem sulama; Süloğlu ilçesi Sülecik Göleti'nde 10 bin dekarda kapalı sistem sulama, Akardere Göleti'nde 510 dekarda cazibeli sistem sulama, Geçkinli Göleti'nde 6 bin 410 dekarda cazibeli sistem sulama; Uzunköprü ilçesi Dereköy Göleti'nde 6 bin dekarda kapalı sistem sulama, Hasanpınar Göleti'nde 5 bin dekarda kapalı sistem sulama, Balabanköy Göleti'nde bin 210 dekarda cazibeli sistem sulama, Çöpköy Göleti'nde 300 dekarda cazibeli sistem sulama, Karayayla Göleti'nde 850 dekarda cazibeli sistem sulama, Kiremitçisalih Göleti'nde 5 bin 950 dekarda cazibeli sistem sulama, Malkoç Göleti'nde 490 dekarda cazibeli sistem sulama, Turnacı Göleti'nde bin 80 dekarda cazibeli sistem sulama; Edirne merkeze bağlı Tayakadın Göleti'nde 550 dekarda cazibeli sistem sulama; Havsa ilçesi Sinit Göleti'nde bin 200 dekarda cazibeli sistem sulama, Köseömer Göleti'nde 660 dekarda cazibeli sistem sulama, Habiller Göleti'nde 2 bin 200 dekarda cazibeli sistem sulama; Meriç ilçesi Akçadam Göleti'nde 8 bin 320 dekarda cazibeli sistem sulama, Hasırcıarnavut Göleti'nde 670 dekarda cazibeli sistem sulama, Karayusuflu Göleti'nde 640 dekarda cazibeli sistem sulama, Küçükaltıağaç Göleti'nde 8 bin dekarda cazibeli sistem sulama, Olacak Göleti'nde 530 dekarda cazibeli sistem sulama, Paşayenice Göleti'nde 750 dekarda cazibeli sistem sulama, Rahmanca Göleti'nde 480 dekarda cazibeli sistem sulama, Subaşı Göleti'nde bin 150 dekarda cazibeli sistem sulama; Keşan ilçesi Akhoca Göleti'nde 900 dekarda cazibeli sistem sulama, Orhaniye Göleti'nde 890 dekarda cazibeli sistem sulama, Şabanmera Göleti'nde 740 dekarda cazibeli sistem sulama; Enez ilçesi Sütçüler Göleti'nde 730 dekarda cazibeli sistem sulama, Umurbey Göleti'nde 760 dekarda cazibeli sistem sulama ve İpsala ilçesi Kocahıdır Göleti'nde 490 dekarda cazibeli sistem sulama yapıldığını açıkladı. Can, raporun sonunda toplam 74 bin 430 dekar alanın sulandığını belirtti.
'Gölet mahkemelik oldu'
Can'ın rapor sunumunun ardından raporla ilgili söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Fedayi Işık, raporda bulunan bir yanlışa dikkat çekti. Işık, Havsa ilçesi Sinit Göleti'nin boşaltıldığını açıkladı. Işık, göletin yargıya taşındığını açıklayarak; 'Gölet mahkemelik oldu. Şahıs davayı kazandı. İl Özel İdaresi'nin orada sadece 30 dönüm yeri var' dedi.
'Gölet küçültülecek'
Işık'ın konuşmasının ardından göletle ilgili açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise göletin küçültüleceğini söyleyerek; ' Orada şahıs malı var. Şahıs bize araziyi ekemediği için dava açıp para alıyordu. Şahıs kamulaştırma teklif edildi ama şahıs ona da itiraz etti. Son şeklini bilmiyorum ama gölet küçültülüp tekrar devam edecek' sözlerine yer verdi.
Yeni bir önerge verilecek
Toplantıda raporla ilgili söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Durmaz ise 74 bin 430 dekar sulama alanın ne kadarının sulandığını sordu. Durmaz'ın sorusunun ardından açıklama yapan Meclis Başkanı Geçmiş, sulanan alanlarının belirtileceği yeni bir önergenin verilerek konunun raporlaştırılacağı açıklandı.
'Sulanmasa da sulanmış gibi görünecek'
Sulama alanlarıyla ilgili söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Secaattin Uyur ise sulanan alanlarla ilgili bilgilerin Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri ile Ziraat Odaları'nda bulunduğunu belirterek; 'Benim ilçemde de Dombay ve Taşlımüsellim Göletleri var. Vatandaş bunları kayıt yaptırırken sulamasa bile sulamanın desteği fazla diye hepsini suluyormuş gibi gösterip, devletten 3 kuruş fazla para almaya çalışıyor. Ziraat Odaları, bunların sadece evrak üzerinde kaydını yapar. İncelemelerini ise Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri yapar. Ziraat Odaları'nın kontrol etme gibi bir görevi yok ya da yetkisi yok. Çiftçi, birinciye buğday ekiyor, ikinciye mısır ekeceğini söylüyor. Buğdayı sulamasa bile suladığını söylüyor. Çünkü kıraç arazinin sulama ile mazot ve gübre destekleri aynı değil. Biraz daha farklıdır. Bunu Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine de sorsak tam net bir şey söyleyemeyiz. Sulanmasa da sulanmış gibi görünecek' dedi.