Sınırları aşan sanat çalıştayı

Trakya Üniversitesi ile Bulgaristan Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi arasında imzalanan Erasmus anlaşması kapsamında Güzel Sanatlar Fakültelerinin işbirliğinde '˜Malzemeyi tanı, sanata dokun' çalıştayı (workshop) ve sergisi düzenlendi. Türkiye'deki güzel sanatlar fakültelerinde duvar resmi bölümünün bulunmaması nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen çalıştayda öğrenciler, Bulgaristan'dan katılan Prof. Dr. Vladimir Avramov, Dr. Daniel İvanov ve Plamen Kondov ile hem malzeme tanıma, hem de sanata dokunma şansı yakaladılar.

TAKİP ET

Trakya Üniversitesi ile Bulgaristan Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi arasında imzalanan Erasmus anlaşması kapsamında Güzel Sanatlar Fakültelerinin işbirliğinde '˜Malzemeyi tanı, sanata dokun' çalıştayı (workshop) ve sergisi düzenlendi. Karaağaç Yerleşkesi'nde bulunan tarihi tren garında gerçekleştirilen çalışataya Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof. Dr. Vladimir Avramov, Dr. Daniel İvanov ve Plamen Kondov, öğrenciler ile bir araya geldiler.

Konferansların ve atölyelerin düzenlendiği çalıştayda öğrencilere duvar resmi, vitray, mozaik, fresko-sekko ve sgraffito teknikleri anlatıldı. Güzel Sanatlar Fakütlesi fuaye salonunda oluşturulan atölyede öğrenciler, Bulgar öğretim görevlilerinden yeni teknikler öğrenirken; hem malzeme tanıma, hem de sanata maddi olarak dokunma şansı yakaladılar. Atölye çalışmasının ardından Prof. Dr. Vladimir Avramov, öğrencilere Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğrencilerle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Avramov, sunumunda Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi ile ilgili bilgiler verirken; öğrencileri de Aralık ayında Veliko Tırnovo'ya davet etti. Avramov, sunumunda ayrıca Edirne'de düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerine de katıldığını belirtirken; törenleri çok beğendiğini söyledi. Avramov, öğrencilerin Cumhuriyet Bayramı'nı da kutladı.

Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin, Sofya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ardından Bulgaristan'daki en büyük ikinci fakülte olduğunu açıklarken; üniversitede 18 bin öğrenci, 7 fakülte, güzel sanatlar fakültesinde ise 7 bölümün bulunduğunu söyledi. Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin 1964 yılında kurulduğunu açıklayan Avramov, Trakya Üniversitesi ile Erasmus programı kapsamında anlaşma imzaladıklarını söyledi. Veliko Tırnovo'nun Sofya'dan önce Bulgaristan'ın başkenti olduğunu hatırlatan Avramov; kent merkezinde de birçok sanat çalışmasına imza attıklarını söyledi. Avramov, belediye ile devlet arasında gerçekleştirilen anlaşmalar sonucunda kentteki tüm sanat eserlerinin profesyoneller tarafından yapıldığını ifade etti. Avramov, konuşmasının ardından sunumunda öğrencilere duvar resmi, vitray, mozaik, fresko-sekko ve sgraffito teknikleri anlattı.

Sergi açıldı

Avramov'un sunumunun ardından çalıştay kapsamında hazırlanan serginin açılışı yapıldı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün'ün katılımıyla açılan sergide, Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından üretilen duvar resmi, vitray ve mozaik projelerinin büyük görselleri gösterildi.

'Duvar resmi ve vitray örnekleri istedik'

Sergi açılış töreninde konuşma yapan Prof. Dr. Melihat Tüzün, '˜Malzemeyi tanı, sanata dokun' çalıştayı ve öğrenci sergisinin, 2019-2020 akademik yılının ikinci etkinliği olduğunu belirterek; 'Bulgaristan'dan Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden hocalarımız geldiler. Bir hafta boyunca bizimle birlikte olacaklar. Kendilerinden özellikle duvar resmi ve vitray örnekleri istedik. Çünkü fakültemizin bu konuda eksikliği olduğu için farkındalık oluşturmasını istedim. Dolayısıyla bu bölümlerden Prof. Dr. Vladimir Avramov, Dr. Daniel İvanov ve Plamen Kondov geldiler. Hem mozaik konusunda workshop yapıyoruz, hem de projelerinin görselleri var' ifadelerine yer verdi.

'Bulgaristan'da sergi açacağız'

Tüzün, sergide farklı tekniklerde yapılan çok büyük uygulama projelerinin incelenebileceğini söylerken; 'Trakya Üniversitesi'ne geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Trakya Üniversitesi olarak Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi ile Erasmus anlaşması da yaptık. Uygun koşulları olanlar Erasmus'a başvurabilir ve sizleri de oraya gönderebiliriz. Çünkü Sofya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ardından Bulgaristan'daki ikinci büyük Güzel Sanatlar Fakültesi, Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi'ndedir. Onlarla işbirliği bizim için çok önemlidir ve bunu değerlendirelim istiyorum. Bizler değerlendirdiğimiz gibi sizler de değerlendirin. Bugün onlar burada, biz de 4-6 Aralık tarihleri arasında biz gideceğiz. Öğrencilerle birlikte Bulgaristan'a gidip sergi açacağız. Bize katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum' dedi.

'Veliko Tırnovo'ya bekliyoruz'

Tüzün'ün konuşmasının ardından törende bir konuşma da Prof. Dr. Vladimir Avramov yaptı. Avramov, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne misafirperverliği için teşekkür ederken; 'Misafirperverliğiniz ve bize inanılmaz bir ortam sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Biz, buraya gelirken steril bir atölyeden ziyade meslektaşlarımızın bize katılmasını arzu ettik. '˜Malzemeyi tanı, sanata dokun' dediğimiz şey, burada mikro ölçekli bir atölyeyi sizinle paylaşmak istedik. Bizim amacımız, daha çok sizleri atölyeye dâhil etmek. Sofya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Bulgaristan'daki ikinci büyük Güzel Sanatlar Fakültesi'yiz. Güzel Sanatlar eğitimi bakımından Sofya Üniversitesi ile çok da farkımız yok. Sizlerin arasından da arzu edenler varsa bir arada olmaktan mutluluk duyarız. Veliko Tırnovo'ya bekliyoruz' sözlerine yer verdi.

Farkındalık yaratacak

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Prof. Dr. Tüzün, Bulgaristan'dan gelen öğretim görevlilerine teşekkür belgeleri de takdim etti. Çalıştayda, Türkiye'deki Güzel Sanatlar Fakültelerinde Duvar Resmi Bölümü bulunmaması nedeniyle öğrenciler için farkındalık yaratılması amaçlanıyor.