Selin faturası 15 milyon TL

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, İl Özel İdaresi'nin Edirne merkez, ilçeleri ve köylerini etkileyen son 100 yılın en büyük afetinin yaralarını sardığını açıkladı. Geçmiş, gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 14 ile 15 milyon TL'lik ödenek harcamasının ortaya çıktığını belirterek 'Sorunların tümü giderilmiştir' dedi.

TAKİP ET

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, İl Genel Meclisi'nin Ocak ayındaki son toplantısının ardından basın mensuplarına yatırım programı ile Edirne merkez, ilçe ve köylerini etkileyen sel felaketinin sonucunda ortaya çıkan hasarların giderilmesi amacıyla İl Özel İdaresi'nin gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Geçmiş, makamında gerçekleştirdiği basın açıklamasında yatırım programının 16 yıldan bu yana İl Genel Meclisi'ne bütçe taslağı ile birlikte geldiğini hatırlatarak; 'Fakat son 2 yıldır Sayın Edirne eski Valisi Günay Özdemir'in bir tavır alışıyla yatırım programı gelmemeye başlamıştı. Bunun bir yasal zorunluluğu yok ama performansın yasal zorunluluğu var. Performans, aynı zamanda bütçe taslağınla birlikte gelir. Kasım ayında Valiler Kararnamesi çıktı ve Sayın Valimiz Ekrem Canalp geldi. Onun gelmesiyle son 100 yılın en şiddetli yağmur doğal afetiyle karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı da bunu gündeme getirmeyi ben ve meclis üyelerim doğru bulmadık. Nasıl olsa yılbaşında 1 ay gecikmeli de olsa bu programın geleceğini düşündük' ifadelerine yer verdi.

Yatırım programının İl Genel Meclisi'ne gelmesinin ardından meclis üyeleriyle birlikte programı incelemeye başlayacaklarını açıklayan Geçmiş; 'Şubat ayında da yatırım programının son şeklini vereceğiz. Bununla birlikte performans programı da geldi. Bunu da inceleyeceğiz, bütçe ve yatırım programı üçü bir birliktelik oluşturacak. Bu birliktelikle birlikte Şubat ayında tüm kararları alarak Edirne halkının hizmetine sunmuş olacağız. İnşallah bundan sonra 31 Mart'taki yerel seçimlerden sonra artık bütçeler, performans programı ve yatırım programları aynı anda gelir. İl Genel Meclisi Üyeleri de 20 günlük çalışma ile bölgelerindeki taleplerini de getirir. Bütçedeki paranın şekline göre de yatırım programını hazırlarlar' dedi.

'Olumsuzluklar ivedilikle giderildi'

Geçmiş, açıklamasında Edirne'de meydana gelen sel felaketinden İl Özel İdaresi'ne bağlı 10 köyün etkilendiğini belirterek; 'Etkilenen köylerin komşu köylerle ilgili menfez, yol ve köprülerinde hasarlar oluşmuş; Sayın Valimiz Ekrem Canalp'in talimatları ve duyarlı davranışlarıyla köylerimizde oluşan olumsuzluklar en kısa sürede telafi edilmiş, İl Özel İdaresi'nin görev alanına giren konular da ivedilikle giderilmiştir. 6 köyümüzde köprü ve menfez tamir edilerek onarılmış, toplamda 22,5 kilometrelik stabilize, 41,5 kilometrelik de sathi kaplama, 1 kilometre silindirle sıkıştırılmış beton yol, 1 kilometre de bitümlü sıcak karışım asfalt yol işlemleri yapılarak köylü vatandaşların hizmetine sunulmuştur' sözlerine yer verdi.

Felaketin izlerini silen çalışma

Selden zarar gören 10 köyde toplam 37 kilometrelik köy içi yolların bakım ve onarımlarının yapıldığını açıklayan Geçmiş; 'Kanalizasyon ve içme suyunda da 4 köyümüzde 7 kilometre kanalizasyon, 500 metre terfi hattı yapılmıştır. Ayrıca İl Özel İdaresi personeli tarafından acil yardım ve kurtarma çalışmalarında İskender, Karakasım, Oğulpaşa köylerinde 53 vatandaşımız ve 7 araç kurtarılmış, 6 çok katlı binanın da bodrumundan su tahliyesi gerçekleştirilmiştir. İyileşme ve inşaat çalışmaları ile ilgili il özel idaresi personeli ve araçlarımızdan toplamda yalnız Oğulpaşa'da 59 avlunun temizliği, malzeme çekimi, 12 bin metre köy içi yolunun temizliği, 12 bin metre köy içi yollarında stabilize malzemeli bakım çalışması tamamlanmış olup; 33 adet rögar, 4 kanalizasyon onarımı, 40 metre kanalizasyon değişim çalışması yapılarak sorunların tümü giderilmiştir' dedi.

Ödenek miktarını açıkladı

Sel felaketinde zarar gören yaklaşık 20 köyde de benzer çalışmaların gerçekleştirilerek köylü vatandaşların sorunlarının giderildiğini söyleyen Geçmiş; 'Köylü vatandaşlarımızın yaşayabilecekleri fiziki alanlar sorunsuz bir şekilde hizmetlerine sunulmuştur. Afet bölgesinde kullanılmak üzere 40 bin ton mekanik malzeme ihale edilerek alınmış, diğer yapılan köprü, menfez, köy yolları, köy içi yollarla, kanalizasyon ve içme suyu, acil yardım ve kurtarma çalışmaları, iyileştirme ve inşaat çalışmaları olarak da toplamda İl Özel İdare bütçesinden yaklaşık 14 ile 15 milyon TL arası ödenek harcaması yapılmıştır' ifadelerine yer verdi.

24 saat çalıştılar

Afetin ardından İl Özel İdaresi'nin çalışmalarını ve ödenek harcamasını Bakanlığa bildirildiklerini belirten Geçmiş; 'Bu durum, bizim yatırım programımızı bir biçimde engelledi ama bunlar çok önemliydi. Önemli olan oluşan afette vatandaşlarımızın yaralarının ivedilikle sarılmasıydı. Hiç tereddüt etmeden Sayın Valimiz, genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarımız, il genel meclis üyelerimiz de sorunsuz olarak gerekli ödeneği aktardık. Bu parayı aktararak Edirne'deki köylü vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesine katkı vermeye çalıştık. Son 100 yılın en büyük felaketinde sorunların giderilmesinde başta İl Özel İdaresi makine ekipmanları ve tüm personelini, Edirne'nin tüm kurum ve kuruluşlarını ivedilikle harekete geçiren Edirne Valisi Sayın Ekrem Canalp'e, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekilimiz Alaaddin Uğurlu'ya ve Genel Sekreter Yardımcımız Ahmet Turan Ateş'e, İl Özel İdaresi çalışanlarına da bu olayda göstermiş oldukları üstün gayretlerden dolayı Meclis Başkanı ve Meclis Üyeleri olarak teşekkür ediyoruz. Bu arkadaşlarımız 24 saat çalıştılar ve vatandaşlarımızın kanayan yaralarına merhem olmak için olağanüstü çaba sarf ettiler' dedi.