Selin adı Helvacı kanalı
Edirne'de meydana gelen sel felaketinden en çok etkilenen yerleşimlerden biri olan Kocasinan Mahallesi, felaketin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Mahalle sakinlerinden Hüseyin Önder, sel felaketine Bölge Trafik Şube Müdürlüğü yanındaki Helvacı Deresi'nden başlayarak Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi'ne kadar devam eden su kanalının ters yönde akmasının neden olduğunu söylerken 'Suçu başka yerde aramasınlar, katil bu kanaldır. Felaketin sorumlusu Kocasinan Mahallesi'ndedir' dedi.
Edirne'de 27 Kasım Salı günü 18.00'da başlayan ve 28 Kasım sabah 06.00'a kadar metrekareye 128,5 kg yağışın düşmesi sonucu meydana gelen sel felaketinden en çok etkilenen yerleşimlerden biri Kocasinan Mahallesi oldu. Mahallede çok sayıda iş yeri ve evlerin bodrum katları su altında kalırken, mahalle sakinlerinin araçlarında da maddi hasarlar meydana geldi.
Sel felaketinin ardından Kocasinan Mahallesi'nde yaralar sarılmaya devam ederken, 22 yıldır Kocasinan Mahallesi'nde yaşayan ve site yöneticiliği yapan Hüseyin Önder, sel felaketinin sorumlusunu açıkladı. GÜNDEM'e açıklamalarda bulunan Önder, sel felaketinin ortaya çıkaran sorunun Edirne İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şubesi yanındaki Helvacı Deresi'nden başlayarak Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi'ne kadar devam eden su kanalının ters yönde akması olduğunu söyledi.
Önder, açıklamalarında su kanalının yeniden düzenlenmesi için yetkilere çağrıda bulunurken; sel felaketinin 1997 yılı Kasım ayında yaşanan yoğun yağmur yağışında da meydana geldiğine dikkat çekti. Önder, meydana gelebilecek yeni bir yağmur yağışının yeni bir felaketi ortaya çıkarabileceğini ifade etti. Yetkilileri Kocasinan Mahallesi'ne davet eden Önder; 'Suçu başka yerde aramasınlar, mahallenin katili bu kanaldır. Felaketin sorumlusu Kocasinan Mahallesi'ndedir' dedi.
'1997 yılında da yaşanmıştı'
Kocasinan Mahallesi'ni sular altında kalmasına neden olan suyun Helvacı Deresi'nden kanal boyunca geri gelen su olduğunu söyleyen Önder; 'Bu kanalı, Edirne Belediyesi'ne defalarca şikayet ettim. 1997 yılının Kasım ayında yine aynı olay yaşanmıştı. Bu kanalın ihalesi İller Bankası tarafından yapılmıştı. Müteahhidi de İller Bankası bulmuştu. Kanalın inşasına Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'nün yanındaki Helvacı Deresi'nden başlandı. Kanalı yapan şirket daha sonra Kocasinan Mahallesi'nde inşasını yarıda bıraktı. 1997 yılının Kasım ayında şiddetli bir yağmur yağışı oldu ve kanalın ağzı açık olduğu için burada felaket yaşandı. Lojmanlarımızdan dışarıya çıkamadık. 27 Kasım'ı 28 Kasım'a bağlayan gece yaşananlar ilk değildi. Birçok kişi yaşananları bilmiyor ama ben 22 senedir Kocasinan Mahallesi'nde oturuyorum. Ama sorunlarımızı kimseye anlatamadık. Kimse bizi dinlemedi ve bu skandal yine patlak verdi' ifadelerine yer verdi.
'Mahalle dezenfekte edilmeli'
Yağmur kanalı derinliğinin yaklaşık 2 metre olduğunu belirten Önder; 'Kanal, Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'nün yanındaki Helvacı Deresi'nden başlıyor, Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi'ne kadar gidiyor. Bütün yağmur sularını bu kanal topluyor. Kanalın taşması sonucunda da bunlar yaşanıyor. Edirne Belediyesi, bu kanalın projesine aykırı olarak 4-5 sene önce Baca ve Cumartesi Pazarı'nın oradaki kanalizasyon arızalarını gideremediği için kanalizasyonu bu kanala verdi. Şu anda burası kanalizasyon kokuyor. Taşan sudan dolayı aynı zamanda burada sağlık sorunu da var. Şu anda çevrede bulunan çamur, kanalizasyon suyu ile karışık bir çamurdur. Bu bölgenin tamamen dezenfekte edilmesi gerekiyor. Buradaki problem çok büyük' dedi.
'Bunun hesabını kim verecek?'
Önder, sel felaketi sonucunda oturduğu apartmanda 50 bin TL'lik hasar meydana geldiğini açıklayarak; 'Bunun hesabını kim verecek? Kocasinan Mahallesi'ndeki zararı topladığımızda belki de 1 milyar TL'lik zarar var. İş yerleri haricinde sadece 500'e yakın araç kullanılamaz hale gelmiştir. Yıllarca bu kanalı gündeme getirmeye çalıştım ama hiçbir netice alamadık. Kimisi kulağını tıkadı, kimisi gözünü kapadı. Bunun sorumlusu birinci derecede Edirne Belediyesi, ikinci derecede Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve üçüncüsü de bu kanalı yaptıran İller Bankası'dır' sözlerine yer verdi.
'Katil bu kanaldır'
Su kanalında mühendislik hatası olduğunu iddia eden Önder; 'Kanalın dereye bağlanması hem doğaya, hem de fizik kanunlarına aykırıdır. 90 derece açıyla sıfır kotta dereye kanal bağlanır mı? En ufak bir yağmurda yılda 5-6 defa burasını su basar. 1997 yılından sonra da en ağır felaket 27-28 Kasım'da yaşandı. Bu felaket, okulların açılış saatine denk gelseydi çoğu insan boğulurdu. Biz, felaketin yaşandığı gece uyku uyuyamadık. Elektrik yok, telefon şarjları bitince de kimseye ulaşamadık. Edirne'nin belediye başkanı nerede? Siyasi partilerinden ne iktidar partisinden, ne de muhalefet partisinden kimse yok. Seçim zamanı gelecekler. Hangi yüzle bu halkın karşısına çıkacaklar? Çok problemimiz var. Suçu başka yerde aramasınlar, katil bu kanaldır. Felaketin sorumlusu Kocasinan Mahallesi'ndedir' dedi.
'Acil tedbir alınmalı'
Sel felaketi ile birlikte su şiddeti nedeniyle kanal kapağının yaklaşık 2 metre yüksekliğe çıktığını söyleyen Önder; 'Kanal kapağı da açık kaldı. Son haline getirenler de vatandaşlar oldu. Kanaldan dışarıya bir insan boyu kadar su çıkıyordu. Kanal yapıldığından beri Helvacı Deresi, Fatih ve Kocasinan Mahallelerinin tersine akıyor. Tedbir alınmazsa kış mevsiminde ne olacak? Son 10 seneden beri Edirne'ye yağan yağmur arttı. Bu yağmur yağışı daha da artacak. Tedbirinin bir an önce alınması lazım. Şu anda en acil konu bu kanaldır. Konuyla ilgili görüşmediğim kurum kalmadı ama sonuç budur' ifadelerine yer verdi.
'Kanal bağlantısı yapılmalı'
Önder, Edirne'de yeniden ortaya çıkacak yoğun yağmur yağışında Kocasinan Mahallesi'nde aynı görüntülerin yaşanacağını söyleyerek; 'Bu kanalın düzeltilmesi için Kutlutaş Eczanesi'nin önünden, kanalın istikameti boyunca Olin Kavşağı'nın altından köprünün alt tarafına bağlanması lazım. Çünkü köprünün altında derenin yüksekliği 2-3 metre aşağıda kalıyor. Yukarıdan gelen suyun akışına göre yön verilmesi lazım ki yukarıdan gelen sel suyu ile beraber akıp gitsinler. Oradan bağlanırsa Kocasinan Mahallesi'nde problem kalmaz. 200 metrelik kanal bağlantısı yapılması gerekiyor. Zamanında kanal bağlantısı yapılsaydı, şu anda bu bölgede milyonluk zarar olmazdı. Yetkililer mahallemize gelip bizleri dinlesinler. Her zaman yol gösterir, yardımcı oluruz. Ama gelip soran yok' dedi.