Selimiye'de tarihi gün

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın korona virüsüyle mücadele kapsamında aldığı karar sonrası Edirne'nin dünyaca ünlü Selimiye Camii, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Cuma namazına kapatıldı. Kararın ardından vatandaşlar Selimiye Camii'ni boş bırakırken namaz kılmak amacıyla camiye gelen Ali Koç isimli bir vatandaş ise karara tepki gösterdi. Cuma namazının ardından Selimiye'nin kapılarının yeniden ziyaret ve bireysel ibadete açılacağını söyleyen Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm ise sağduyulu vatandaşlara teşekkür etti.

TAKİP ET

Diyanet İşleri Başkanlığı, korona virüsüyle mücadele kapsamında kamu kurum ve kuruluşları, Kur'an kursları ve yurtlarda bulunan mescitler de dâhil olmak üzere Cuma günü ve kandil gecesi camilerin kapalı tutulacağı ve Cuma namazı için sala okunmayacağını açıklamasının ardından, karar kapsamında Edirne'nin dünyaca ünlü Selimiye Camii, Cuma namazına kapatıldı. Korona virüsünün yayılma tehlikesine karşı insanların can güvenliğini sağlamak amacıyla alınan kararın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın imzasıyla 81 il müftülüğüne gönderilirken; dünyanın en önemli mimarlarından olan Mimar Koca Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nin de Cuma namazında kapıları kapatıldı.

Selimiye Camii'nde tarihi anların yaşanmasına neden olan kararın ardından vatandaşlar Cuma namazı kılmak amacıyla camiye gelmezken; caminin bahçesindeki boşluklar dikkat çekti. Camilerin Cuma namazına kapatıldığına dair kararın da Selimiye kapılarına asıldığı tarihi günde, bir vatandaş ise Selimiye'nin kapatılmasına tepki gösterdi. Ali Koç adlı vatandaş, güvenlik görevlilerinin uyarılarının ardından camiden ayrıldı. Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm ise Cuma namazı kılmak amacıyla Selimiye'ye gelmeyen vatandaşlara sağduyulu davranışları nedeniyle teşekkür etti.

Selimiye Camii'nin yanı sıra Edirne'deki tüm camilerin Cuma namazında kapatıldığını açıklayan Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Cuma namazının ardından kapıların açılacağını söyledi. Üzüm, tarihte ilk kez camilerin kapatılmasına neden olan olağan dışı büyüklükte bir salgının ortaya çıktığını belirtirken; 'Dünya genelinde insanlığın böyle bir imtihanı var. Kişisel, ailevi ve toplumsal iletişimimizi etkileyen bir durum. Dolayısıyla Selimiye Camii'nde, evlerimizde, sokaklarımızda, iş yerlerimizde dikkat edilmesi gereken bir durum var. İnşallah çabuk geçer ve sokaklarımız, iş yerlerimiz, şehirlerimiz, ülkelerimiz ve dünya yeniden esenlik ve sağlığa kavuşur. Bu Cuma vaktinde böyle dua ediyoruz. Selimiye de hayatımızın bir parçasıdır. Hem ziyaret etmek, hem de içinde ibadet etmek istiyoruz ama hayatımızın her alanını bu olağanüstü hastalık etkilediği için Selimiye de bundan nasibini aldı' ifadelerine yer verdi.

'Dua edelim çabuk geçsin'

Üzüm, insan ilişkilerinde yakın temastan uzak durulması gerektiğine dikkat çekerken; 'Bu bizim hem dini, hem insani vazifemiz; hem de bilim ve aklın gereğidir. Dinimizde efendimiz de hadis-i şeriflerinde buna özenle işaret etmiş. Bu gibi salgın durumlarda iletişimin kesilmesi, bulunulduğu yerden çıkılmamasını, hatta oraya girilmemesini yani bugünkü karantina hizmetlerinin nasıl yapılacağını da işaret etmiş. Bu vesileyle hep beraber dua edelim ve bu zamanlar çabuk geçsin. Kısa zamanda yeniden o güzel ilişkilerimize, iletişimimize, hem ibadet, hem de sosyal hayatımıza devam edelim. Sağlık ve esenlikler diliyorum' dedi.

Namaz boyunca boş kaldı

Cuma namazında camilerin kapatılması kararının ortaya çıkan olağanüstü durum nedeniyle alındığını söyleyen Üzüm; 'Diğer vakitlerde de hevesle namaz kılmak isteyenlerimiz oluyor. Bazen ikaz ediyoruz. Ayrı ayrı, mesafeli, bireysel olarak namazımızı kılabilir, ziyaret edebiliriz. Hijyen sürekli sağlanıyor ama yine de tedbirli olmak lazım. Çok hassas bir durum var ve küçük bir dokunuşla bulaşabiliyor. Şu anda çaresi, ilacı yok. Yaş ortalaması yüksek olanları korumak lazım. Çocukları da taşıyıcı olmaları bakımından korumak lazım. İnşallah kısa zamanda bu imtihan dünyadan kalkar ve biz de Cenab-ı Hakka olan bağlılığımızı, hem de Cenab-ı Hakkın bize verdiği nimetlerin kıymetini daha iyi anlarız' sözlerine yer verdi. Üzüm, sağduyulu davranan vatandaşlara da teşekkür ederken; Selimiye Camii'nin bahçesi, Cuma namazı boyunca boş kaldı.

'Biraz saçma olmuş'

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın korona virüsüne karşı aldığı tedbirlere karşılık Edirne'de bir vatandaş da Selimiye Camii'ne Cuma namazı kılmak amacıyla geldi. Ali Koç adlı vatandaş, cami görevlilerinin uyarıları sonrası Selimiye'den ayrılırken; karara tepki gösterdi. Koç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın korona virüsü tedbirleri kapsamında Cuma namazıyla ilgili karardan haberdar olduğunu belirtirken; 'Fakat münferiden namaz kılınabilir denmişti. Gördüğünüz gibi camilerin kapıları kapatılmış ve münferiden de namaz kılamayacağız. Virüsle ilgili alınan tedbirleri saygıyla karşılıyoruz ama biraz saçma gibi olmuş. Bir önceki kararlarına ters bir şey. Toplu halde namaz kılmanın virüsün yaygınlaşması noktasında kolaylaştırıcı olduğu düşünülerek alınmış bir karar ama münferiden namaz kılınması noktasında camilerin açık tutulacağı söyleniyordu. Ben bir şey anlamadım açıkçası. Tuhaf bir durum var' dedi.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Selimiye Camii'nde 44 yıl boyunca müezzinlik görevinde bulunan emekli müezzin Nadi Ersoy, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne de dâhil edilen Selimiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Cuma namazına kapatılacağını GÜNDEM'e açıklamıştı. Ersoy, Selimiye Camii'nde 44 yıl boyunca görev yaptığını ve görev süresince caminin Cuma namazlarına kapatılmadığını belirtirken; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın insan sağlığı için aldığı kararı desteklemişti. Ersoy, Edirne'nin Bulgaristan ve Yunanistan işgalleri döneminin dışında Cuma namazına kapatılmadığını söylemişti.

Set çekilmişti

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın daha önce aldığı cemaatle vakit ve Cuma namazlarının kılınmayacağı kararına rağmen Selimiye Camii'nde Çarşamba günü öğle namazında yaklaşık 20 vatandaş bir arada namaz kılmış; cami görevlileri, namazın ardından mihrap bölümüne set çekerek, '˜Lütfen namazları tek başınıza kılınız' yazılı uyarı yazıları asmışlardı.