Saros'ta olumlu ÇED'e itiraz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyünde BOTAŞ tarafından planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesine ÇED olumlu kararı verdi. Kararın duyurulmasının ardından bölgedeki sivil toplum örgütleri ve siyasiler karara tepki gösterdiler. Saros Gönüllüleri Dayanışması, karara itiraz ederek 30 gün içinde dava açacaklarının duyururken kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi.

TAKİP ET

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirilmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Saros Körfezi'nde yapımı planlanan FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne ÇED olumlu kararı verildiğini açıkladı. Müdürlüğe ait internet sitesinin ÇED duyuruları bölümünde ilan edilen karar, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve siyasilerden tepki çekti.

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere Köyü mevkiinde, Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenerek değerlendirildiği açıklanan duyuruda; 'Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı verilmiş olup; Edirne Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait nihai ÇED raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu'na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur' ifadelerine yer verildi.

ÇOBAN: 'DAVA AÇACAĞIZ'

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nden bugün gerçekleştirilen duyurunun ardından Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban, Saros Gönüllüleri Dayanışması avukatı Bülent Kaçar, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne verilen ÇED olumlu kararına tepki gösterdiler. Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan ÇED olumlu kararına itiraz edeceklerini belirtirken; 'Bizim için yeni bir süreç başlıyor. 30 gün içinde davamızı açacağız. Dava için hazırlıklıyız. Her türlü mücadeleye yılmadan devam edeceğiz' dedi.

HELVACIOĞLU'NA TEPKİ GÖSTERDİ

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, '˜4 kişi milleti galeyana getirip, arkasına alarak bir şey olmuş gibi yangına körükle gidilmez' sözlerine tepki gösteren Çoban; 'O açıklamalar bizi çok üzdü. Yerelde Saros'a sahip çıkmak için seçilen belediye başkanı, 4 kişiden bahsediyor. Bizim, internet üzerindeki kampanyamızda 60 bin imzamız ve 50 bine yakın ıslak imzayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdik. Sosyal medyada Saros'u dünyaya duyurduk. Bunu nasıl basite indirgeyebilirler? Aslında bölgeyi onun koruması gerekirken, Saros Gönüllüleri Dayanışması olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan koruyoruz. Mücadelemize devam edeceğiz ve davamızı açacağız' sözlerine yer verdi.

KAÇAR: 'AKIL DIŞILIĞIN İSPATI'

Saros Gönüllüleri Dayanışması avukatı Bülent Kaçar ise Edirne İdare Mahkemesi'nin projeye gerekçeli iptal kararı verdiğini hatırlatırken; 'Saros FSRU Gemi İskelesi projesine T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararı verdi. Edirne İdare Mahkemesi'nin gerekçeli iptal kararında 14 ayrı hukuka, bilime ve ÇED Yönetmeliğine aykırılık hüküm altına alındığı gibi mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda 90 civarında olumsuzluk tespit edilmiştir. Mahkeme kararına ve bilime aykırı olarak yönetmeliğe aykırı olarak ÇED sürecini ilerleten Bakanlığın, Saros Körfezi'nde yaşayanları hiçe sayarak BOTAŞ şirketinin projesine ÇED Olumlu kararını vermesi açıkça hukuka aykırı olup, duyuruya halkın görüşlerinin alınarak karar verildiğini yazmak ise akıl dışılığın ispatıdır' dedi.

KARAGÖZ: 'TEMYİZ SONUÇLANMADI'

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz de ÇED olumlu kararının hukuksuzluğun göstergesi olduğunu vurgularken; 'Şu anda Edirne İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar temyizde. Temyiz sonuçlamadı. Temyiz, mahkeme kararını onaylarsa ne olacak? Bu bir tezatlıktır. Yeniden ÇED olumlu verilmiş ama temyiz sonuçlanmadı. Her şeye rağmen adalete güveniyoruz. Gerekli hazırlıklarımızı yaptık ve 1 ay içerisinde yeniden yürütmeyi durdurma ve iptal talepli davamızı açacağız. Önceki kararda biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 45 bin ıslak imza götürdük. Bizimle dalga geçer gibi halkın görüşlerinin alınarak karar verildiği söylenmişti. Şimdiki kararda da aynı ifade var. Trakya genelinden ve İstanbul'dan Bakanlığa binlerce itiraz dilekçesi gitti. Olumlu anlamda görüş beyan eden 1 kişi bile yok ama nasıl halkın görüşleri alınarak böyle sonuçlandırılıyor? Çevreyi koruma amaçlı kurulmuş bir Bakanlığa karşı çevreyi korumak zorundayız. Bu kararda keyfiyet söz konusu. Bu kadar hukuk tanımazlık olmaz' ifadelerini kullandı.

GAYTANCIOĞLU: 'AKLIMIZA KÖTÜ ŞEYLER GELİYOR'

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ise Türkiye'de korona virüsü salgınının şiddetini arttırmasıyla AK Parti'nin çevreye saldırılarını arttırdığını söylerken; 'Yağmalarcasına Salda Gölü'ne, Gökova Körfezi'ne, Karadeniz'de yaylalara saldırıyorlar ve Saros'ta yapmadıklarını bırakmıyorlar. Ülkenin doğal güzelliklerine göz diktiler. Çünkü ülkenin birçok varlığı zaten el değiştirdi, yandaşlarına verdiler. Türkiye'nin coğrafyası çok stratejik ve doğal güzellikleri çok fazla. Bu doğal güzellikleri koruyup gelecek nesillere bırakmamız lazım. Nehirlerimizi, ormanlarımızı, akarsularımızı kirletmememiz lazım. Doğal denge bozulduğu zaman asit yağmurları yağmaya başlıyor, kar yağmıyor, aşırı derecede yağışlar var. 67 ilde 1 milyar TL'yi aşan dolu zararı var. İstanbul'un göbeğinde hortum oluyor. Sağanak yağış 15 dakikada mahvedebiliyor. Küresel iklim değişikliğini görmemiz lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle korona virüsünden sonra bu durumdan daha çok ders alması lazımdı. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, '˜Saksıdaki toprağı bile değerlendirelim' diyor ama topraklarımızı göz göre göre bu şekilde plansız sanayileşmeye açıyorlar. Ayrıca bu projeye bilim de karşı. 10 tane bilim insanından oluşan bilirkişi kurulu, 10'da 10 oy ile projeyi reddediyor. Buna rağmen ÇED olumlu kararı veriyorlar ve bizim aklımıza kötü şeyler geliyor. Başka pazarlıklar mı var? Bu projenin, halkımızın sağduyusu ile atlatılacağını ve yapılamayacağını düşünüyorum. Elimizden gelen mücadeleyi verip çevremizi savunacağız' diye konuştu.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Saros Körfezi'nde yapımı planlanan proje hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına 2019 yılında Saros Gönüllüleri Dayanışması dava açmıştı. Farklı disiplinlerden 10 bilirkişinin 2019 yılının Kasım ayında proje alanında gerçekleştirdiği incelemeler sonucu hazırlanan 113 sayfalık bilirkişi raporunda ise 10 bilirkişinin de oy birliğiyle projenin bölgede yapılmaması gerektiği ifade edilirken; dava sonucunda projenin ÇED olumlu kararı, Edirne İdare Mahkemesi'nce iptal edilmişti.