Saros'a 2 saatte 500 imza
Saros Körfezi Sazlıdere Sahili'nde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne karşı Edirne'deki bazı sivil toplum örgütleri ve meslek odaları imza kampanyası başlattılar. Saraçlar Caddesi'nde düzenlenen imza kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, 2 saatte yaklaşık 500 imza toplandı.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Kent Konseyi, Türk Tabipler Birliği (TTB) Edirne Tabip Odası, Doğal Yaşamı Koruma (DAYKO) Vakfı, Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK),Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Edirne Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Edirne Şubeler Platformu, Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne karşı imza kampanyası başlattı. Saraçlar Caddesi'nde stant açan sivil toplum örgütleri ve meslek odaları, '˜Saros'uma Dokunma' imza kampanyasında 2 saatte yaklaşık 500 imza toplandılar. İmza kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, Saros Körfezi'nin, Türkiye'nin en temiz deniz, sahil, doğal fauna ve florasına sahip olduğunu belirterek; 'Saros Körfezi Sazlıdere Sahili'nde BOTAŞ tarafından Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi tasarlanıyor. Bu projeyle 17 km orman ve tarım alanlarından geçerek çok büyük tonajlı gemilerin yanaşacağı 270 m.'lik bir iskeleden her gün Türkiye-Yunanistan hattında doğalgaz nakli yapılmak isteniyor' ifadelerine yer verdi.
Saros Körfezi'nin önemli kuş alanları, bitki alanları ve özel ekolojik yapısı ile korunması gereken yerler olan 1/100 bin ve 1/25 binlik planlara işlendiğine dikkat çeken Eren; 'Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, bölgeyi 2018 yılı Ocak ayında Kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi olarak onaylamıştır.Şimdi bu kararın tam zıddına, buraları tahrip edecek olan bu liman projesine ÇED başvuru dosyası 29 Haziran'da yayınlandı ve 2 Ekim 2018 tarihinde halkın katılımı toplantısı düzenleneceğini duyuruldu. Duyuruda toplantının yeri ve saati açıklanmazken, '˜ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir' ifadelerine yer verilmiştir' dedi.
'ÇED raporunun başvurusu kabul edilemez'
Eren, konuşmasında Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararına da dikkat çekerek; 'Danıştay 6'ncı Dairesi'nin verdiği karara göre; '˜Enez Dalyan Gölünden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan kuzey Saros kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması' gerekmektedir. Saros kıyıları Danıştay kararı ile koruma altına almıştır. Bu kararın aksine olan ÇED raporunun başvurusu kabul edilemez' sözlerine yer verdi.
'ÇED süreci iptal edilmeli'
Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'nin; Sazlıdere, Gökçetepe, Adilhan, Evreşe, Bolayır,Koruköy, Kavakköy, Gelibolu gibi yerleşimleri etkileyeceğini söyleyen Eren;'Projenin Anayasa'nın 17. maddesi, 45. maddesi, 56.maddesi, 169.maddelerine, Çevre Kanunu'na tamamen aykırı olması, Trakya ve Saros Körfezi'nin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar verecek ve doğal yaşamı ortadan kaldıracak olması nedeniyle Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne ait ÇED sürecinin derhal iptal edilmesini ve acilen sonlandırılmasına karar verilmesini istiyoruz' dedi.
2 saatte 500 imza
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Kent Konseyi, TTB Edirne Tabip Odası, DAYKO Vakfı, EDOSK, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Edirne Temsilciliği ve KESK Edirne Şubeler Platformu'nun Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'ne karşı bir araya gelerek imza kampanyası başlattığını belirten Eren; 'Bir hafta boyunca Saraçlar Caddesi'nde '˜Saros'uma Dokunma' diyen halkımızı imzalarıyla destek olmaya standımıza bekliyoruz.Standımızı bugün (dün) saat 12.30 gibi açtık ve 2 saat içerisinde 500 civarında imzamız oldu. İmza kampanyamız bayramdan sonraya kadar da devam edecek ve halkımızı bekliyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Saros'u siroz yapmayalım'
Eren'in açıklamalarının ardından bir açıklama da TBB Edirne Tabip Odası Temsilcisi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu yaptı. Dr. Tanrıkulu, açıklamasında TTB ve Edirne Tabip Odası'nın halkın sağlığını koruyan oda ve meslek gruplarından olduğunu söyleyerek; 'Biz; sağlığı fiziksel, ruhsal ve çevresel iyilik hali diye tanımlarız. Yani siz çok sağlıklı olabilirsiniz, vücudunuzda herhangi bir hastalık olmayabilir, ruh olarak da çok sağlıklı olabilirsiniz ama çevreniz kirliyse, eğer kötü kullanılıyorsa ve zararlı bir haldeyse, o zaman sizin sağlığınız da etkilenir. Bugün o bölgede yapılacak böyle bir çalışma, Trakya'da yapılacak bir termik santral, Kırklareli'nde yapılacak bir termik santral veya Demirhanlı'da en son gördüğümüz kömür işletmeleri gibi çevreye zarar verirse direk halkın sağlığını da etkiler. O yüzden Edirne Tabip Odası olarak diyoruz ki; Saros'u siroz yapmayalım' dedi. Açıklamaların ardından imza kampanyası, vatandaşların yoğun ilgisi ile devam etti.