Şallı'dan Hıncal Uluç'a cevap
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Sabah Gazetesi köşe yazarı Hıncal Uluç'un '˜Çingene olmanın güzelliği' başlıklı köşe yazısında kullandığı 'Ne mutlu Çingeneyim diyene diyecek bir lider yok mu aranızda?' ifadelerine cevap verdi. Şallı, Türkiye'nin Çingene yurttaşlarının son sözünü yıllar önce söylediğini belirten Şallı 'Ne mutlu Türk'üm diyene' dedi.
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Sabah Gazetesi köşe yazarı Hıncal Uluç'un '˜Çingene olmanın güzelliği' başlıklı köşe yazısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şallı, İzmir'in Tepecik Mahallesinde yaşayan Romanların yaşadıkları sorunları dile getirmesi nedeniyle Uluç'u tebrik ederken; köşe yazısında kullandığı 'Ne mutlu Çingeneyim diyene' sözlerini ise kabul etmediğini belirtti. Şallı, Uluç'un '˜Çingene olmanın güzelliği' başlıklı köşe yazısında Çingenelerin kültürel yaşamlarındaki güzelliklerinden söz ettiğini belirtirken; 'Söz etmenin yanında, AK Parti iktidarını eleştirerek geçtiğimiz günlerde İzmir Tepecik'te yaşayan Roman yurttaşlarımızın elektrik borçlarından dolayı elektriklerinin kesildiğini yazdı. 'Bu ülkede milyarlık holdinglerin, en büyük spor kulüplerinin borçları yeniden yapılandırılırken, Çingenelere yapılan bu insanlık dışı muameleyi aklım almadı' diyordu. Yandaş basının içinde iktidarı eleştirecek vicdanlı gazete yazarları var olduğunu görmüş olduk' ifadelerini kullandı.
ULUÇ'UN İFADELERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Uluç'un bazı insanların kendilerine '˜Çingene' denmesinden utandıklarını kaleme aldığı yazısına dikkat çeken Şallı; 'Hıncal Uluç, yazısının bir bölümünde; (Bu insanların hâlâ kendilerine '˜Çingene' denmesinden utanmalarını aklımın almadığı gibi. Avrupa'da bugün hâlâ başta Fransa'da '˜Türk Kafası' küfürdür. Ama biz gene de bas bas bağırıyoruz: Ne mutlu Türküm diyene! İftihar edin. İftiharla söyleyin. '˜Ne mutlu Çingeneyim diyene' diyecek bir lider yok mu aranızda? O zaman işte böyle ezilirsiniz Çingene dostlarım. Çingenelik, aslını inkâr ettirecek kadar aşağılık bir şeyse, sizi ezerler. Asırlardır ezdikleri gibi sözlerinin içindeki bana göre en çarpıcı söz '˜Ne mutlu Çingeneyim diyene' diyecek bir lider yok mu aranızda?) ifadesidir' dedi.
'UTANILACAK BİR DURUM DEĞİL'
Şallı, Çingene teriminin, yaşam kültürünün oluşturduğu bir tanım olduğunu söylerken; 'Utanılacak bir durum da değildir. Özü itibariyle, sınıfsal konumları nedeniyle de uğradıkları ayrımcılık var. Sınıfsal ayrımcılığın temelini de yoksulluk oluşturmaktadır. Çingene vatandaşlarımızın, sınıfsal-sosyal düzeyde mücadele etmekten başka çareleri bulunmamaktadır. Çingeneler sadece kökenleriyle gurur duyarak değil, o kökenle barışık olarak, bu memleketin vatandaşları ile sosyal eşitlik temelinde var olmak amacındadırlar' sözlerine yer verdi.
'SON SÖZÜMÜZÜ YILLAR ÖNCE SÖYLEDİK'
Uluç'a Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ne mutlu Türk'üm diyene' sözünü hatırlatan Şallı; 'Hıncal Uluç, yazısının bir bölümünde; (Ne mutlu Çingeneyim diyene diyecek bir lider yok mu aranızda?) diye soruyor. Türkiye'de Çingene sorunları etnisite ile bağdaştırılamaz. Derdimiz etnisite değildir. Bu topraklarda '˜Ne mutlu Çingeneyim' demenin hiçbir anlamı yoktur. Türkiye'nin Çingene yurttaşları olarak son sözümü yıllar önce söyledik. Ne mutlu Türk'üm diyene' diye konuştu.