Sağlıkta yapay zeka desteği
Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nda öğretim üyesi olan Dr. Özgür Özdemir, 'Medconnect' adlı, sağlık alanında dijital çözümler sunmayı hedefleyen bir proje geliştirdi.
Edirne Trakya Teknopark'ta faaliyet gösteren bir yazılım şirketi, kullanıcıların sağlık sorunlarını önceden analiz ederek ön teşhis koyan ve doğru branşa yönlendiren yabay zeka üzerinden mobil uygulama geliştirdi.
Uygulama, kullanıcının sağlık geçmişine ve mevcut şikayetlerinde ilişkin bilgileri yapay zeka ile analiz ediyor. Elde edilen verilere dayanarak ön teşhis koyan ve kullanıcıyı uygun uzmanlık alanındaki doktora yönlendiren uygulamayla Triyaj sistemi dijital ortama taşınıyor.
Bu uygulamayla özellikle acil servislerin iş yükünü hafifletmeyi ve bireylerin sağlık hizmetlerine daha hızlı erişebilmesini hedefliyor.
Bu uygulamanın sağlık hizmetinde dönüşüm yaratmasını hedeflediklerini belirten Dr. Özdemir, 'Medconnect, hem bireylerin doğru sağlık uzmanına yönlendirilmesini sağlayarak zaman kazandıracak hem de sağlık hizmetlerine erişimde önemli bir kolaylık sunacak,' ifadelerine yer verdi.
Pandemi dönemi sonrası uzaktan sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması konusunda çalışmaların yapıldığını ifade eden Özdemir, 'Bizde Trakya Üniversitesi mezunları ve öğrencileriyle beraber projeyi gerçekleştirdik ve genç bir yazılım ekibimiz var. 8 ay süren bu proje çalışmasında özellikle bir dijital triaj hizmeti vermeyi hedefledik ve bunu da şu şekilde yapıyoruz. Tamamen ücretsiz uygulamamız var. Uygulamaya giren hastalara çeşitli sorular soruyor ve bu sorularla beraber de hastalık semptomlarıyla ilgili yapay zek algoritmaları o sorulara uygun cevaplar üretmeye çalışıyor. Bu yönlendirmeler ile beraberde hangi polikliniğe uygun belirtiler var bu belirleniyor. Sistem aslında böyle çalışıyor. Almanya'da çeşitli fonlarla görüşüyoruz. Yapay zek alanında destek sağlayan fonlarla görüşüyoruz. Bazı fonlarla iletişimimiz oldu. Onlar da hatta bizi geliştirecek bir takım öneride bulundu özellikle sigorta şirketleri kapsamında. Bizde yapay zekamızı aslında bu alanda düzeltip geliştiriyoruz. Bizim de dileğimiz zaten yerli bir yazılımın ihraç edilir potansiyeli de olduğunu gördük. Bu alanda da çalışmalarımız devam ediyor. Bunu da genç ve açıkçası kendi ülkemizin vatandaşıyla yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu yazılımı aslında 8 ay gibi kısa bir sürede yaptık. Projemizin adı met connect ve met connect projesinin ilk fazında bu belirtilen semptomlarla çeşitli anabilim dallarına ve polikliniklere yönlendirme yapıp doktor ile de uzaktan görüşme yapabiliyoruz. Ancak fiziki aşamamızda görüntü işleme teknolojisindeki çalışmalarımızla beraber vücuttaki kızarık, kaşıntı ve benzeri gibi birtakım görüntülerle, görüntüleri işlemeyle ve bunlarla ilgili hangi hastalıkların belirtisi olabilir adı altında ön triaj hizmeti sağlayacağız. Ruh sağlı ve anne ve bebek sağlığıyla ilgili de çalışmalarımız olacak. Çünkü özellikle anneler çocuklarıyla ilgili durumlarda özellikle panik yapıyorlar. Bu kapsamda da onları en azından polikliniğe gidene kadar birtakım önerilerde bulunan bir algoritma yapay zeksı yazıyoruz şu an. Çalışmalarımız bu şekilde.' İfadelerine yer verdi. Ebru Yıldız Günenç