Rumeli'nin Aile Akademisi

Edirne Valiliği'nin himayelerinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ortaklığında Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Akademi Rumeli'nin 5'inci programı başladı. 12 ülkeden gençleri bir araya getiren projede, Balkanlarda yaşayan Türkler arasında kardeşlik köprüsü kurmayı hedefliyor. Projenin açılış töreni ise özel bir sürprize sahne oldu. Törende konuşma yapan Gagavuz Yeri temsilcisi, Akademi Rumeli'ye Gagavuz Yeri ile Bulgaristan'dan katılan iki gencin hayatlarını birleştirdiklerini açıklarken Akademi Rumeli'nin torun sahibi olmasını diledi.

TAKİP ET

Edirne Valiliği'nin himayelerinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ortaklığında Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Akademi Rumeli-5 projesi ile Edirne Valiliği himayelerinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü fon desteğiyle Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen Rumeli Kariyer Akademisi projesinin açılış törenleri düzenlendi.

Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile 12 ülkeden öğrenciler katıldılar. Tören öncesi Gagavuz Yeri'nden Akademi Rumeli'ye katılan öğrenciler, Edirne Valisi Ekrem Canalp'e Kolaç (ekmek) ve yöresel kıyafet hediye ettiler.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Kosovalı sanatçı Cennet Popus, kum sanatı gösterisini sundu. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın video gösterimi ile devam eden törende Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren konuşma yaptı. Eren, konuşmasında Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın 2010 yılında kurulduğunu belirtirken; 'Bu kurum, esasında 1960'lardan itibaren Avrupa'ya iş göçü kapsamında göç eden işçilerimiz için kurulan bir kurumdur. Bugün artık Avrupa'da; Almanya'da 3 buçuk milyon, Fransa'da 700 bin, Avrupa'nın diğer ülkelerinde farklı rakamlarda olmak üzere toplamda 5 milyonluk sadece Türk nüfusundan, dünyada da 6 buçuk milyonluk bir Türk diasporasından bahsediyoruz. Bizim kurumumuz, onlara hizmet etmek için kuruldu' ifadelerine yer verdi.

'Büyük bir medeniyetin evladıyız'

Eren, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın soydaş ve akraba topluluklarına yönelik çalışmalar da yürüttüğünü söylerken; 'Büyük bir medeniyetin evladıyız. Bugün her ne kadar 784 bin kilometrekare bir toprağı olsa da Türkiye Cumhuriyeti devletinin, kendi sınırları dışında dünyanın dört bir tarafında gerek soydaş topluluklarımız, gerek Türkçe konuşan topluluklarımız var. Bugün Kırım-Tatar Türklerinden arkadaşlarımız, Moldova'da 160 bin Gagavuz Türkü yaşıyor. Bugün Ahıska Türklerinden Kosova'da yaşayan Türk kardeşlerimiz ve Makedonya'nın dört bir yanında ve Balkanların dört bir yanında yaşayan Türklere kadar kardeşlerimiz var. Ben de aslen Batı Trakyalıyım. Dünyanın dört tarafında soydaşlarımız, akraba topluluklarımız var. Bu, büyük bir güçtür. Biz, '˜Gönül Coğrafyası' diye bir tabir kullanıyoruz. Belki hiçbir ülkeye nasip olmayan, hiçbir siyasi ve askeri terminolojide karşılığına rastlayamayacağımız ama Türkiye'nin dış politikasını kavramlaştırırken kullandığı bir tabirdir. Balkanlar, Türkiye'nin bir parçasıdır. Babam, Gümülcine'nin bir köyünde doğdu ve büyüdü. Fakat ben İstanbul doğumluyum ama her zaman Batı Trakya'ya gittik' dedi.

'Türkiye'nin hikayesi, göç hikayesidir'

Türkiye'nin hikâyesinin, bir göç hikâyesi olduğunu söyleyen Eren; 'Bu sene, Bulgaristan'dan göçün 30'uncu yılıdır. Kurum olarak ona yönelik de bir etkinlik yapıyoruz. Yakın zamana kadar Türkiye, Balkanlar'dan sürekli göç aldı. Türkiye, bir göç ülkesi ve bu göç hikâyesini de çok iyi biliyoruz. Balkanlar, acının derin yaşandığı bir coğrafyadır. Ama bunun yanı sıra gururla geleceğe bakılan bir coğrafyadır. Sizler ve bizler, el ele verip Türkiye'nin ve Balkanlar'ın geleceğini birlikte kuracağız ve kurgulayacağız. Dolayısıyla bu program çok önemli bir programdır. Bu sene, Kırım-Tatar sürgününün 75'inci yılı ve ona yönelik aktivitelerimiz var. Balkanların 8 ülkesinde YTB olarak bu sene Uluslararası Balkan Gençlik Okulu'nu yaptık. Balkanların 8 ülkesinde, Arnavutluk'tan Kuzey Makedonya'ya, Karadağ'dan Kosova'ya, Yunanistan'dan Sırbistan'a, Bosna Hersek'ten Hırvatistan'a kadar farklı ülkelerde lise ve üniversite çağındaki gençlerimizi yerinde 4 ay süren akademi çalışmaları yaptık. Finalinde de onları Türkiye'ye getirdik. Bu seneki sertifika törenini de Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Sayın Meclis Başkanımızın iştiraki ile yapmış olduk. Balkanlara yönelik çok farklı projelerimiz var. Bugün hâlâ Bulgaristan'da, Baş müftülüğümüz ile beraber yürüttüğümüz 4-5 farklı proje var. Bu etkinlikler çerçevesinde ortaokul seviyesindeki kardeşlerimizden 180 tanesi şu anda Edirne'dedir. Bundan sonra onlarla da buluşacağız' sözlerine yer verdi.

'Türkiye bursları programımız var'

Akademi Rumeli gibi programların Türkiye ile Balkan ülkelerindeki gençlerin ilişkilerini güçlendireceğini söyleyen Eren; 'Türkiye bursları diye bir programımız var. Türkiye'nin, uluslararası öğrencilere açmış olduğu bir imkândır. Bu sene dünyanın 170 ülkesinden 150 bin başvuru aldı. İnternet sitemize girin ve burada Türkiye'nin verdiği burs imkânlarını inceleyin. Şu anda Türkiye'de devletimizin YTB eliyle burslandırdığı 16 bin uluslararası öğrenci var. Hatta Türkiye'deki toplam uluslararası öğrenci sayısı 150 bindir. 16 bin öğrencinin dörtte biri Balkan coğrafyasındandır' dedi.

'Akademi Rumeli, kardeşlik köprüsüdür'

Eren'in konuşmasının ardından törende Akademi Rumeli filminin gösterimi gerçekleştirilirken; törende bir konuşma da Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptı. Canalp, konuşmasında Akademi Rumeli'nin bir kardeşlik köprüsü olduğunu söylerken; 'Bu kardeşlik köprüsünün kardeşleri, kardeş ülkeleri buradadır. Bu kardeşlik köprüsünü inşa etmiş olan ustalar, mimarlar buradadır. Bu kardeşlik köprüsüne hepiniz hoş geldiniz. Edirne, Türkiye'de 81 ilden bir tanesidir, Trakya'daki 3 ilden bir tanesidir ama hepimiz biliyoruz ki Edirne, Edirne'den ibaret değildir. Edirnelilerin sorumluluğu da Edirne'den ibaret değildir. Akademi Rumeli, Edirnelilerin sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır. Çünkü Edirne ve Edirneliler inanıyor ki Edirne, Balkanlara açılan bir kapıdır. Edirne'nin, bütün Balkan coğrafyasıyla ilgili sorumlulukları vardır ve Akademi Rumeli '' 5 Projesi de bu sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır' ifadelerine yer verdi.

'Anahtar kelimemiz gönüldür'

Canalp, Akademi Rumeli'nin bir gönül projesi olduğunu belirtirken; 'Sözlüklere bakın; kalp derseniz, yabancı dillerdeki karşılığını bulursunuz, ruh derseniz aynı şekilde karşılığını bulursunuz ama gönül derseniz bunun yabancı dillerde karşılığını bulamazsınız. Çünkü gönül dediğiniz şey, bizim medeniyetimizin bir kelimesidir ve bu gönül coğrafyasında, projesinde bu başarı buradan ortaya çıkmaktadır. Anahtar kelimemiz budur. Bu işe gönül veren insanların projesidir. Bu insanlar işlerini aşkla, gönüllülük esasına göre yaptıkları için bu proje başarıya ulaşmaktadır ve gönülden gönüle köprüler kurmaktadır. Bu köprü, Edirne ile diğer kentler arasında kurulmaktadır. Bu köprü, Türkiye ile kardeş coğrafyamızda yer alan ülkeler arasında kurulmaktadır. Bu köprü, burada yer alan gençler ile Edirne ve Türk insanı arasında kurulmaktadır. Bu köprünün ortaya çıkmasında emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ediyorum' dedi.

'Bu milletin geleceği sizlersiniz'

Akademi Rumeli'ye katılan öğrencilerin, Türkiye için geçmişi ifade ettiğini söyleyen Canalp; 'Çünkü siz gençler, bizler için Evlad-ı Fatihansınız, geçmişimizin bir parçasısınız. Aynı zamana sizler bugünü ifade ediyorsunuz. Bizler ve kardeş ülkeler arasındaki bağı ifade ediyorsunuz ama aynı zamanda sizler bu milletin de geleceğini ifade ediyorsunuz. Çünkü gelecekte bu milleti ileriye taşıyacak olan liderler sizlerin arasından çıkacak ve inşallah Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar uzanan bu ulu çağın evlatları, milletimizi geleceğe sizler taşıyacaksınız' sözlerine yer verdi.

Hayatlarını birleştirdiler

Canalp'in konuşmasının ardından törende Akademi Rumeli'ye Türkiye, Yunanistan, Romanya, Kırım, Gagavuz Yeri, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbistan ve Ukrayna'dan katılan öğrencilerin temsilcileri tek tek konuşma yaparken; Gagavuz Yeri temsilcisi, sürpriz bir haberi katılımcılarla paylaştı. Akademi Rumeli'ye Gagavuz Yeri ile Bulgaristan'dan katılan iki öğrencinin hayatlarını birleştirdiklerini açıklayan Gagavuz Yeri temsilcisi, genç çiftin çocuk sahibi olmaları durumunda Akademi Rumeli'nin torunu olacağını söyledi. Gagavuz Yeri temsilcisinin konuşması, katılımcılardan yoğun alkış aldı. Tören, Tiyatro Sanatçısı ve Eğitmeni Erdoğan Eğmen ile ekibinin hazırladığı gösteri ile sona erdi.