Romanların reçetesini yazdı

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Türkiye'de yaşayan Romanların topluma adapte olmaları konusundaki eksikliklerini iki başlık altında topladı. Şallı, Romanların öncelikle ekonomik açıdan güçlenmesini daha sonrada düşünce devrimi yapması gerektiğini savundu.

TAKİP ET

Roman kültürünün içinden eğlence ve müzik anlayışı çıkarıldığında karşımıza acı gerçek olarak yoksulluk kültürü çıkacağını belirten Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, 'Romanların yoksulluğu aşamadığı müddetçe eğitim, istihdam barınma, sağlık, ayrımcılık gibi temel konular sürekli tartışılmaya devam edilecektir. Romanların belli bir ekonomik güçleri olsa tüm sorunlar kökünden çözülür. Hatta çingenelikte sona erer. Romanların kamusal alanlardaki yetersizliği, ötekileştirmenin ağır sonuçları kapalı bir toplum haline dönüşen Roman yaşamı, toplumsal sorunun bir parçası olmaktan kurtulması pek mümkün görünmeyecektir' dedi.

'Düşünce devrimi gerekli'

Romanların sadece ekonomik açıdan kalkınmasının yeterli olmadığını ifade ederek, 'Çingene grupların yaşamış oldukları sosyal sorunları yoksulluğa dayalı bir mazeret olarak göstermesindeki haklılığı yanında sorunları sadece ekonomik yoksulluğa bağlamak sağlıklı bir yaklaşım olmayacaktır. Mücadele etme becerisini de güçlü tutmanın yanında düşünce devrimine ihtiyaç vardır. Küreselleşen, globalleşen dünyada yoksulluğu sürekli dayanak haline getirmek, kolaycılık ve hazırcılık anlayışından sıyrılmaları gerekir. Çingene gurupları kendi mücadelesini kendileri vermek zorundadır. Aksi taktirde uzun yıllar devletin sosyal yardımlarına muhtaç olmaktan kurtulamayacağı gerçeğini görmek zorundadırlar. Yani bir düşünce devrimi de gereklidir' diye konuştu.