PROJE İLE KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ AMAÇLANIYOR

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi, düzenlediği toplantı ile 'Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz' adlı projenin sonuçlarını açıkladı. Türk Kadınlar Birliği Edirne Şube Başkanı Eczacı Ayşen Tamergil, proje ile kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

TAKİP ET

Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi, 'Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz' isimli projenin İstanbul Bölge 1. İzleme Raporunun sonuçlarını açıklamak için Edirne Belediyesi eski nikah salonunda toplantı düzenledi.

Projenin 35 ilde sürdüğünü dile getiren Türk Kadınlar Birliği Edirne Şube Başkanı Eczacı Ayşen Tamergil, 'Türk Kadınlar Birliği kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması bakımından son derece önemli ulusal ve uluslararası hukuki güvenceler sağlayan sözleşmeler ve mevzuatın yaygınlaştırılması, farkındalığın artırılması ve uygulanmasının sağlanması amacıyla, AB Delegasyonunun desteğiyle, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneğinin de ortak olarak katkı verdiği 'Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz' Projesini 2020 Ocak ayında başlatmıştır. Ancak Ülkemizde yaşanan pandeminin getirdiği ağır koşullar nedeniyle yoğun olarak dijital ortamlarda sürdürülen projenin il ziyaretleri aşamasına geçmiş bulunuyoruz. İstanbul Bölge'de 11- 14 Ekim tarihlerinde Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul'da, sonraki haftalarda ise Iğdır'da yapılacak il ziyaretlerinde her ilde kamu kurumlarını ziyaret etmeyi, yerel basın ve sivil toplum kuruluşları ile buluşacağımız etkinler düzenlemeyi planlıyoruz. Son olarak İstanbul Bölge toplantısı yaparak 2. İzleme Çalışmasını'nın stratejisini belirlemeyi planlıyoruz.' Şeklinde konuştu.

Beklentilerinin ulusal ve uluslararası yasal güvencelerin hayata geçirilmesine katkı verilmesi olduğunu aktaran Tamergil, 'Yerellerde bu amaca yönelik gerçekleştirilen faaliyetler, ilgili kesimler ile iletişim ve iş birliğinin gelişmesini de sağlayacaktır. Öte yandan gerçekleştirilecek bu faaliyetler hedef illerdeki sivil toplum örgütlerinin yerellerindeki kurum ve karar verme mekanizmalarıyla tanışmalarına vesile olarak, katılımcılık açısından da önemli bir artı değer sağlayacaktır. Proje ile kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede uluslararası sözleşmelerin ve ilgili ulusal mevzuatımızın tanınırlığını ve uygulanmasını sağlamak için yerellerdeki aktörlerin farkındalığının artırılması, sözleşmelerin/yasaların hayata geçirilmesini sağlayacak izleme ve savunuculuk becerilerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. 35 ilde sürdürülen proje faaliyetlerine 167 hak temelli çalışan kadın örgütü katılmıştır. Eğitim, eylem planı hazırlama, kapasite artırma çalışmaları yanında, yerel örgütlerle deneyim paylaşımı, birlikte düşünme, birlikte çalışma heyecanı yaşanmıştır.' İfadelerini kullandı.

Gerçekleşen toplantıya, Türk Kadınlar Birliği Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Uzunköprü Şubesi, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği, Uzunköprü Kent Konseyi Kadın Meclisi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, Edirne Barosu Aile Kadın Hakları Komisyonu yetkilileri katılım sağladı.

Kumru Öngün