Prof. Kaya, 'İstanbul depremi Edirne ve Kırklareli'ne talebi artırdı'
İstanbul'da, beklenen Marmara depremine karşı güvenli yerlerde yaşamak isteyenler Trakya'ya yöneldi. Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu Kırklareli ve Edirne'de nüfus her geçen gün artıyor. Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Trakya'nın zemini sağlam olsa da yapılaşmayla ilgili yeni bir yaklaşım gerektiği buna göre Yunanistan ve Bulgaristan'ın depremsellikleri de göz önüne alınması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin çok büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alıyor. Deprem gerçeğini unutulmaması gerektiğini belirten ve depremin yıkıcı etkisini azaltmak için sadece binaların kat sayısını azaltmak yeterli olmadığına değinen Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya deprem konusunda gerçek gündemin ne olması gerektiğine değindi.
İstanbullular olası deprem senaryolarının ardından güvenli ev arayışını bu bölgede sürdürüyor. Uzmanlara göre ise sadece risk haritasına bakmak yeterli değil.
Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya, “ Trakya'nın güney ve güneydoğusu gibi Saros açıdan da düşünüyorsak güney ve güney batışı gibi olduğu gibi kuzey anadolu fay zonunun etkilediği bir alan. Bu bağlamda baktığımızda Edirne ve Kırklareli biraz daha güvenli gibi görünüyor.” Dedi.
Sağlam yer yapısı, binanın depreme karşı dayanıklılığında önemli, ancak tek başına yeterli olmadığını kat sayısının dikkate alınması gerektiğini belirten Prof. Kaya, “ Yunanistan ve Bulgaristan'ın da depremselliğine dikkate alarak Trakya için yeni bir yaklaşımda bulunmamız gerekiyor. Sadece kuzey Anadolu fayı açısından değil de acaba Yunanistan ve Bulgaristan depremselliği açısından etkilenebilir mi diye bir bakmak gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.
Zemin dışında yapı güvenliğine ilişkin tedbirlere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Kaya, çok katlı ve bitişik yapıların teknik değerlerinin incelenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Kaya, “bütün meselemiz zaten yapıyla zemini bütünleştirmemekten kaynaklanıyor. Eğer zeminin hakim titreşim periyoduyla veya frekansıyla yapının titreşim periyodu veya frekansı aynı olursa rezonans dediğimiz olay gerçekleşir ve yapının ayakta kalması mümkün değil.” Dedi. Kumru Öngün