Piller geri dönüşüme kazandırılıyor

Edirne'de 20 yıldır elektrik teknisyeni olarak çalışan Erdem Beşo, bitmiş pillerin çevreye zarar verdiğini söyledi. Beşo, kullanılmayan pillerin kesinlikle çöpe atılmaması gerektiğini vurguladı.

TAKİP ET

Televizyon kumandası, duvar saati, fener, oyuncak, tartı ve daha birçok makine pil kullanıyor. Bitmiş piller çoğu zaman çöpe atılırken, bazıları ise hem geri dönüşüme gönderiyor.

Günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında ter alan teknolojik aletlerin enerji kaynaklarından olan piller bittiğinde doğaya veya organik çöplerin arasında bırakılırsa, ciddi çevre kirliliğine sebep olabiliyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Elektrik Teknikeri Erdem Beşo, akülerin geri dönüştürülebildiğine dikkat çekti. Beşo, pillerin de geri dönüşüme kazandırılabileceğini, pil kullanırken kaliteli ürünlerin tercih edilmesine vurgu yaptı.

Pillerin kesinlikle sıcakta bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Beşo, aksi halde pilin içerisindeki kimyasalların açığa çıkabildiğini belirtti.

Pillerin ezilmemesi gerektiğini ve uçlarının kısa devre yapacak şekilde birbirine değdirilmemesi gerektiğini söyleyen Beşo, bu durumun, pillerin çok hızlı tükenmesine ya da patlamasına yol açabildiğini ifade etti. Özellikle küçük düğme pillerin çocuklardan uzak tutulmasının büyük önem taşıdığını aktaran Beşo, bu tür pillerin tehlikeli olabileceğini vurguladı.

Pillerin geri dönüşüme kazandırılması konusunda çağrıda bulunan Beşo, rastgele çöp kutularına atılmamasının hem çevreye duyarlılık, hem de ekonomiye katkı açısından önemli olduğunu belirtti.

Fahrettin Baydar