PEHLİVANOĞLU, 'YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN AŞI ŞART'

Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulu Üyesi ve Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Okulların gelişimi ile ilgili yapılması gereken şeyin aşı şartı olduğunu söyledi. Pehlivanoğlu, 'Okulların gelişimiyle ilgili yapılması gereken şey su aşı şartı arayacağız. Ve ya altını çiziyorum haftada kendi cebinden 2 kere PCR testi getirme şartı koyacağız.' Dedi.

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulu Üyesi ve TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, TED Edirne Koleji'ne ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
'Her zaman okul sokaktan daha güvenlidir dedik'
TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, pandemi süresince okulların kapalı kaldığı 1 buçuk yıllık kaybın telafi edilmezse dünyadaki tüm raporlardaki verilere göre ülkedeki çocuk işçi ve çocuk gelin sayısının artacağını söyledi.
Pehlivanoğlu, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti sıfır risk yapısında kalmak istedi. Birleşmiş Milletlerin çok güzel bir lafı var. Salgının ikinci ayında bir raporda yayınladılar. Bir bireyin sağlığı ile geleceği arasındaki dengeyi kuramazsanız bir neslin felaketine yol açarsınız diyor. Biz Meksika'dan sonra okullarını en uzun kapatan ülkeyiz. Maalesef hem Milli Eğitim Bakanımızın hem sağlık Bakanımızın söylemleri doğrultusunda Bilim Kurulu'nun tavsiyeleriyle ülkemizde inanılmaz şekilde okulları en uzun süre kapatma rekorunu kırdık. Özellikle Avrupa ülkelerinde 15 yaşın altındaki bireyler ile ilkokul ve ana okullar sokağa çıkma yasağı olduğu zaman bile kapatılmadı. Bunun bir gerekçesi vardı. Çünkü hızlı gelişime sahip olan okullarda çocukların bir daha bunu telafi etmesi mümkün değil. Maalesef şuanda bunu telafi etmemiz mümkün değil. Uzaktan eğitim diye bir şey olmaz uzaktan öğretim olur. 15 yaşın altında zaten uzaktan eğitim de olmaz uzaktan eğlenme olur. Bir şeyler katarsınız ama hedeflediğiniz yapıları katamazsınız. Şuanda bir merdiven var ama aradaki basamaklar yok. Çünkü eğitim üst üste koyarak gider ve zincir kazanımlardır. Bunları telafi etmeden 1 buçuk yıllık kaybı telafi etmezsek dünyadaki tüm raporlar gösteriyor ki bu ülkede çocuk işçi ve çocuk gelin sayısı artacak. Okul terkleri artacak. Ama sorun fatura fakir fukaranın çocuğu başta olmak üzere ailesini orta ekonomik seviyede geçindirenlerin çocuklarına olacak. Evine dadı tutanlara değil, özel ders aldıranlara değil, aslında pizzanın da gösterdiği gibi temel yeterliliklerden uzak olan ve ekonomik seviye olarak da düşük olan çocuklarımızı hayatta ekonomik sınıf atlamanın tek yolu olan eğitimdeki adaletten uzak bırakmış olacağız. Her zaman okul sokaktan daha güvenlidir dedik.' İfadelerine yer verdi.
'Okulların gelişimi için aşı şart'
TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Okulların gelişimi ile ilgili yapılması gereken şey aşı şartının aranması olduğunu söyledi.
Pehlivanoğlu, 'Okulların gelişimi ile ilgili yapılması gereken tek şey aşı şartı olması ya da haftada 2 defa kendi cebinden PCR testi getirme zorunluluğu getireceğiz. Burada tamamen öğretmenler olarak söylüyorum. Türk Eğitim Derneği'nin hazırladığı bir raporda daha sonra bakanlar kurulundan da bu karar çıktı. Öğretmenlerin aşılamada 2. Grubun birinci sırasına alınmasını istedik. Dünyada sadece 3 ülke birinci grupta öğretmenlere öncelik verdi. Sokağa çıkma yasağı varken okullarını hiç kapatmayan Fransa öğretmenlere aşı önceliği yoktu. Ama Türkiye'nin noktada öğretmenlere aşı vermek zorundaydık ki psikolojik bir rahatlama olsun. Sendikalar da bu konuda okulların kapalı kalmasına bir mazereti olmasın. Bu da olmazsa bizim tavsiyemiz ücretsiz izne çıkarılmasının uygulamaya konmasıdır. Çünkü her birey kendisi ile ilgili şeylerde ilaç alırken bile özgür iradesini kullanabilir. Ama başkasının sağlığını riske etme gibi bir özgürlüğü olamaz. Çocuklarımız birbirleriyle konuşmayı unuttu. Ekran bağımlılığı tüm dünyada arttı. Çok ciddi obezite gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya başladık. En az akademik kayıplar gibi bunların çözümlenmesinin iyi planlanması gerekir. Akademik kayıplarla ilgili de çocuklarımıza muhakkak kazanım testi yapılması lazım. Ayrıştırılmış eğitim yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Okul sonrası ve haftasonu en az yarıyıla kadar bir telafi programı uygulamak zorundayız. Aksi takdirde akademik başarılar azalacak ve mutsuzluklar artacaktır. Eğitimdeki uçurum arttığı zaman bu ülkenin milli güvenliği dâhil sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.' Şeklinde konuştu.