PAZARKULE SINIR KAPISI MODERNİZE EDİLECEK

Türkiye'nin Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı Modernize edilecek. Modernize çalışmaları için gerekli arsa tahsisi ise İl Özel İdare'den geldi. Edirne İl Genel Meclisi olağanüstü toplandı. İl Özel İdare'ye ait Pazarkule sınır kapısı yanında bulunan 14 bin metrekarelik alanın Ticaret Bakanlığına 25 yıl süre ile devredilmesi oy birliği ile kabul edildi.

TAKİP ET

Edirne İl Genel Meclisi'nde Pazarkule Sınır Kapısı Modernizasyonu için olağanüstü yapılan toplantıda İl Özel İdare'ye ait Pazarkule sınır kapısı yanında bulunan 14 bin metrekarelik alanın Ticaret Bakanlığına 25 yıl süre ile devredilmesi oy birliği ile kabul edildi. Yapılan modernizasyon çalışması ile giriş ve çıkışlarda zaman zaman yaşanan yoğunlukların en aza indirilmesi hedefleniyor.

'2022'de 1 milyon 300 bine yakın tır geçişi bekliyoruz'

Bu sene Edirne'de bulunan sınır kapılarından yaklaşık 1 milyon 300 bine yakın tır geçişi beklediklerini söyleyen Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık, '3 milyon küçük araç trafiği, 14 milyon civarında bir yolcu giriş-çıkışı bekliyoruz. Salgınla beraber düşüş olsa da yine bu şekilde bir hareketlilik bekliyoruz. Kapıkule çok yoğun bir trafiği yönetiyor. Bu nedenle artık oralarda Bulgaristan'ın yatırım yapmaması nedeniyle kapasitemiz çok üzerinde olmasına rağmen pek bir şey yapamıyoruz. Onlara göre bizim yolcularımız beklemek durumunda kalıyor.' Şeklinde konuştu.

'Pazarkule tır trafiğine kapalı olacak'

Pazarkule Sınır Kapısı'nın şehir merkezine yakın olmasından dolayı çok önemli olduğunu aktaran Kınık, '2013 yılında oradaki arazilerin tahsisi yapılmış ama öncelik sırası alamamış. Bu yıl ilimizdeki tüm yöneticilerimizin destekleriyle bakanımızın talimatıyla orası ile ilgili bir çalışma yapılacak. Bu tahsisler yapılması nedeniyle inşaat ruhsatımızı da almıştık. 3 Kasım'da da oranın ihalesi var. Ağustos ayına kadar süreci yetiştirebilirsek projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Edirne'ye ve ülkemize yakışacak çok güzel bir proje olacak. Orası tır trafiğine kapalı olacak. Küçük araçlarla ilgili çalışma olacak. Bakanlığımız bununla ilgili anlaşmaları yaptı. İçerisinde sosyal tesisleri olacak.' Dedi.

'Edirne esnafına da katkı sağlamış olacağız'

Pazarkule'nin revizesinin Edirne ve Türkiye için çok büyük bir misyon üstleneceğini dile getiren Kınık, 'Zaman zaman Bulgar ve Yunan meslektaşlarımızla toplantılara katılıyorum. Bizim kapılarımıza imreniyorlar tertemiz pırıl pırıl. Siz mi Avrupa'sınız biz mi Avrupa'yız? Gibi cümleler duyuyorum. Kapıkule'de 8 bin 500'e yakın araç kabul edebiliyoruz. 2 bin 500 civarında Hamzabeyli'de, Pazarkule'de de bin 500 civarında yapabilirsek İpsala ile beraber 10 bin aracı günlük çıkarabilirsek çok iyi olacak. Edirne'ye alışverişe gelen Bulgar ve Yunan turistler gurbetçi sezonunda yaşanan yoğunluktan dolayı gelmekte tereddüt ediyorlar. Bu süreci hızlandırabilirsek o dönemde de onların gelmesini sağlayacağız ve Edirne esnafına da katkı sağlamış olacağız.' İfadelerini kullandı.

'Pazarkule modernizasyonu sınır ticaretini olumlu yönde etkileyecek'

Pazarkule Sınır Kapısı'nın modernizasyonu halinde Kapıkule'deki yoğunluğun bir kısmının azalacağını söyleyen Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, 'Bu projeler sadece Edirne'nin değil, ülkemizin ve devletimizin prestijini ortaya koyan projelerdir. Bu belki çok geç kalınmış bir proje. Bu projenin hayata geçmesi, buradaki ikili ilişkileri ve sınır ticaretini olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum' dedi.

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'de Pazarkule modernizasyonunun 3 Kasım'da ihalesinin olacağını söyledi.

Umut Poyraz