Pazarda korona krizi
Edirne'de her Cumartesi kurulan halk pazarı, korona virüsüne karşı alınan tüm tedbirlere rağmen boş kaldı. Edirne Belediyesi'nin tıbbi eldiven, maske, dezenfektan çalışmalarının yanı sıra zabıta ekiplerinin pazar yerindeki denetimlerine rağmen vatandaşlar alışverişe çıkmazken esnaflar satışların düşmesine isyan etti. Pazar esnaflarından Cemal Öztürk, korona virüsünün büyük bir ekonomik kriz yarattığını söylerken esnaflar vatandaşa pazardan alışveriş yapma çağrısında bulundular. Pazar yerinde vatandaşların yanı sıra stant sayısındaki düşüş de dikkat çekti.
Edirne'nin 1. Murat Mahallesi'nde her Cumartesi günü kurulan halk pazarı, korona virüsü tedirginliği nedeniyle boş kaldı. Edirne Belediyesi'nin korona virüsüne karşı aldığı tüm tedbirlere rağmen vatandaşlar pazar alışverişini tercih etmediler. Korona virüsü tedirginliğine hava sıcaklıklarında düşüş yaşanması ve yağmur yağışı da eklenince esnaflar satış yapmakta güçlük çektiler.
Cumartesi pazarında Edirne Belediyesi'nin korona virüsü kapsamında gerçekleştirdiği tedbirler ise dikkat çekti. Edirne Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, pazar yeri girişinde vatandaşlara ateş ölçümü gerçekleştirirken; 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar pazara kabul edilmediler. Alışverişe gelen tüm vatandaşlara tıbbi eldiven ve maske dağıtan görevliler, korona virüsüne karşı da uyarılarda bulundular. Ekipler, pazar esnafına da tıbbi maske, eldiven ve dezenfektan dağıtırken; pazar yerinin çeşitli bölgelerine de vatandaşların kullanımı için dezenfektan yerleştirildi.
Pazar yerinde vatandaşlar kadar stant kuran esnaf sayısının da düşmesi dikkat çekerken; hijyen kuralları gereği alışveriş sırasında ürün seçimlerini esnaflar yaptı. Pazar esnafı, alışveriş sırasında vatandaşlarla arasındaki sosyal mesafe kuralına da dikkat ederken; satış oranında yaşanan düşüş nedeniyle de dert yandı. 25 yıldır pazarda esnaflık yaptığını söyleyen Cemal Öztürk; 'Korona virüsü başımıza bela oldu. Virüse karşı tedbir amacıyla standın ön tarafında çalışıyorum. Müşterinin ürün seçmesinin yasak olması nedeniyle ürünleri poşete ben dolduruyorum. Ne müşterimize, ne de bize virüs bulaşmasın. Allah hem Türkiye'ye, hem dünyaya kolaylık versin. İnşallah bir an önce bu virüsün önüne geçilebilir. Şu anda çok büyük ekonomik kriz yaratıyor. Biz bugün çalışıyoruz ama çalışamayan çok esnaf var. Onları da düşünmek lazım' dedi.
'Biz ne iş yapacağız?'
Cumartesi pazarının genç esnaflarından Onur ise korona virüsünün halk pazarlarını kötü etkilediğini belirtirken; 'Taze ürünler getirdik ama iş olmuyor. Vatandaşlarımız korkmasınlar, gelsinler. Biz zaten ürünlerimizi seçtirmiyoruz, kendimiz poşete dolduruyoruz. Organik ürünlerimiz var ve marketlerden daha ucuza satıyoruz. Pazardan alışveriş yaparlarsa hem bize katkıları olur, hem de kendilerine. İnsanlara sokağa çıkmayın diyorlar ama pazarları da söylemiyorlar. Halkımızın en azından buraya gelmesi ve buradan yararlanması lazım. Evden çıkmayacaklar ama biz ne iş yapacağız? Burada kaç tane pazarcı esnafı var, herkesin çocuğu var. Bir şekilde evine bir şeyler götürmesi lazım. Sonuçta olan var, olmayan var. Kim ne bulursa onu yiyor ama olmayan ne yapacak? Herkesin bir şekilde bir parça ekmek de olsa yemesi lazım. Cumartesi pazarında normalde 500 tane esnaf var. Bugün ise 60-70 tane tezgâh var. Geçen sene bu zamanlarda burası insan doluydu. Şimdi hiçbir şey kalmadı. Ne iş var, ne insan. Esnafların tezgâhlarında artık mal yok' ifadelerine yer verdi.
'Vatandaşların pazara gelmesi lazım'
Edirne Pazarcılar Manavlar ve Seyyar Satıcılar Esnaf Odası ile Edirne Belediyesi'nin korona virüsüne karşı pazar yerinde aldığı tedbirlere de dikkat çeken Onur; 'Bize eldiven ve maske dağıttılar. Pazara gelenlerin kapıda ateşini ölçüyorlar. Bütün önlemlerimizi aldık. Ateşi yüksek olanlar zaten içeriye alınmıyor. Biz de hijyene dikkat ediyoruz. 20 yaş altı ile 65 yaş üstü vatandaşlarımız da yok. Ama vatandaşlarımızın da pazarlara gelmesi lazım. İnsanların yemesi, içmesi lazım. Kimse gelmediği için biz de etkileniyoruz' dedi.
Tedbirleri açıkladı
Edirne Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Zogo ise Cumartesi Pazarı'nda zabıta ekiplerinin saat 08.00'den itibaren denetime başladığını açıklarken; 'Öncelikle pazar yerini tek giriş ve 2 çıkış olarak planladık. Pazar yerine maskesiz vatandaşları kabul etmiyoruz. Belediyemizin yaptırmış olduğu 10 bin adet maskeyi, pazar esnafı başta olmak üzere ihtiyacı olan herkese dağıtıyoruz. Vatandaşları maske taktırarak pazar yerine alıyoruz. Aynı zamanda pazar yerine girerken vatandaşlarımızın ateşlerini de ölçüyoruz. Ateşi yüksek olan vatandaşlarımızı bekletiyoruz ve tekrar ölçüyoruz. İkinci ölçümden sonra ateşi yüksek çıkan vatandaşlarımız için 112'yi çağırıyoruz ve irtibatlandırıyoruz. Esnafımıza maske, eldiven ve dezenfektan malzemesi dağıttık. Pazar girişlerinde de dezenfektan malzemeleri var. 65 yaş üstü ve 20 yaş altını pazara kabul etmiyoruz. Gerekli kontrolleri emniyet müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz. Pazar tezgâhları arasında üçer metre mesafe bırakarak kurallara riayet edilmesini sağlıyoruz. Ekiplerimizle görevimizin başındayız' sözlerine yer verdi.
Anonslarla uyarıldı
Pazar yerinde korona virüsü tedbirleri kapsamında gün boyunca da; 'Pazar yeri esnafı ve halkımızın dikkatine, Ticaret Bakanlığı'nın yazısına istinaden korona virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla satışa sunulan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce seçilmeden pazar esnafının poşetleyerek satılmasına özen gösterilmesi rica olunur' anonslarıyla vatandaşlar ve pazar esnafı uyarıldı.