Pazar açıldı esnaf dert yandı

Edirne'de korona virüsü salgını nedeniyle 2 ay önce kapatılan Ulus Pazarı, bugün açıldı. Korona virüsüne karşı tedbirlerin alındığı pazarda 2 ay sonra ilk defa tezgâh açan esnaflar, satış yapabilmek amacıyla ter döktü. Korona virüsü salgınından önce Yunan ve Bulgar turistlerin yanı sıra vatandaş yoğunluğuyla dikkat çeken pazarda tedirginlik nedeniyle boşluklar ortaya çıkarken esnaflar da yaşadıkları ekonomik sorunları anlattılar. Pazar esnafı 2 ay boyunca 1 TL dahi gelirlerinin bulunmaması nedeniyle kredi kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.

TAKİP ET

Edirne'de Yunan ve Bulgar turistlerin alışveriş için en çok tercih ettiği Ulus Pazarı, 2 aylık sürenin ardından bugün açıldı. Kentte her Cuma günü kurulan ve korona virüsü tedbirleri kapsamında 14 Mart Cumartesi günü kapatılan Ulus Pazarı, bugün korona virüsü tedbirleri ile hizmet vermeye başladı. Açılış öncesi Edirne Belediyesi ekipleri tarafından dezenfekte edilen pazarda sosyal mesafe kuralına uyulması amacıyla sık sık uyarı anonsları yapılırken; pazara giriş yapmak isteyen vatandaşların ateşi ölçüldü.

Ulus Pazarı Esnaf Kooperatifi (UPEK) Başkanı Bülent Reisoğlu, hizmet vermeye başlayan pazarda esnaflara ve vatandaşlara maske ile sosyal mesafe kuralını gösteren etiketlerden dağıtıldığını belirtirken; tezgâhlar arasında da 3 metrelik mesafe bırakılarak esnaf sayısının azaltıldığını açıkladı. Tezgâhlarda ortaya çıkan yoğunluğa karşı esnaflar da vatandaşları sosyal mesafe kuralına uymaları için uyarılarda bulunurken; pazarda maskesiz girişe izin verilmedi. UPEK Başkanı Bülent Reisoğlu, korona virüsü nedeniyle 2 ay sonra ilk kez hizmet vermeye başlayan pazarda 450 esnaf bulunmasına rağmen korona virüsü tedbirleri kapsamında 150 esnafın tezgâh açmasına izin verildiğini söyledi. Pazar esnafı ise 2 ay sonra tezgâh açmaktan memnuniyetini belirtirken; 2 ay boyunca yaşadığı ekonomik sorunları anlattı.

UPEK Başkanı Reisoğlu, Ulus Pazarı'nın İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın normale dönüş süreci kapsamında açıldığını belirtirken; 'Edirne Ulus Pazarı'mızı 3'te 1 oranında açtık. Sağlık tedbirlerini en üst seviyede alarak, kapılarımızdan girişte ateş ölçümü yaparak maskelerimizi dağıttık. Sosyal mesafe kurallarını hatırlatıcı dövizlerle birlikte pazarımızı hizmete soktuk. Şu anda 150 esnafımız hizmet veriyor. Normalde 450 esnafımız hizmet veriyor ama bu hafta test kontrolü yaparak 150 esnafımıza tezgâh açtırdık. Tezgâhlarda 3 metre fiziki mesafe bırakarak hizmete başladık. Sadece Trakya bölgesindeki esnaflar tezgâh açtı' sözlerine yer verdi.

'Sosyal bilinç oluşturma amacındayız'

Vatandaşlara sosyal mesafe kuralını hatırlatan etiketler de dağıttıklarını söyleyen Reisoğlu; 'Vatandaşların birbirinden uzak durması, sosyal mesafe kuralına uyması ve maske takmaları gerektiklerini hatırlattık. Sosyal bir bilinç oluşturma amacındayız. Sosyal bilinç oluşursa zaten vatandaşlar kendi kendilerini koruyacaklar. Edirne Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü de kontroller yapmaktadır. Tedbirleri rehavete kapılmadan sürdürüyoruz. Bu kontrolleri rehavete kapılmadan yaparsak sağlıklı ve başarılı olarak Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda normal yaşama kavuşacağız. Pazarda çok fazla yoğunluk yok. Bugün saat 18.00 gibi pazarımızı sonlandırmayı düşünüyoruz' dedi.

'Pazarın açılması iyi oldu'

Eşi Hüseyin Kaya ile birlikte yaklaşık 27 yıldır pazar esnaflığı yaptığını belirten Aygün Kaya ise Ulus Pazarı'nın kapalı olduğu 2 ay boyunca esnafın yaşadığı ekonomik problemlere dikkat çekti. Kaya, korona virüsü salgını ile pazar yerlerinin kapalı olduğu 2 aylık süreci atlatabilmek amacıyla esnaf kredisi kullanmak zorunda kaldığını açıklarken; 'Devletin sunduğu esnaf destek kredisini kullandık. Kredi kartlarımızı onunla ödeyebildik. Borcu borçla kapattık. Pazarın durumu ortada, bundan sonra ödeyebilir miyiz bilmiyorum. 2 ay böyle geçti. Bugün de pazarda kimse yok. İnsanlar dışarı çıkmıyorlar. Hepimiz için hayırlısı olsun. Ulus Pazarı'nın açılması iyi oldu. Hepimiz aynı durumdayız. İnsanları sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyarıyoruz. Sonuçta biraz da kendi kendilerini korumalılar' ifadelerini kullandı.

'27 yıldır ilk kez oldu'

Kaya, 27 yıllık pazar esnaflığında ilk kez korona virüsü gibi bir salgın dönemiyle karşı karşıya kaldığını söylerken; 'Normalde burada kalabalıktan nefes dahi alamamamız lazım ama şu anda eski yoğunluk yok. Bundan sonraki süreçte ne olacağı önemli. Erteleme bitecek ve ödemelerimiz tekrar başlayacak. Bu şekilde giderse borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. Sonrasında bankalardan kırmızı kalem yiyeceğiz. Bankalardan yine kredi kullanamayacağız' dedi.

'2 aydır gelirimiz yok'

Aygün Kaya'nın eşi Hüseyin Kaya da esnafın ekonomik durumunun kötü olduğunu belirtirken; 'Durum böyle giderse işimiz çok bozuk. Borçla borç ödüyoruz. Pazarda hiç kimse yok. Sınır kapıları da kapalı. İnsanlar da, esnaf da çok zor durumda. Hiçbir destek yok. Devlet hiçbir destek yapmadı. Sadece kredi veriyor. Hep evdeydik, hiçbir gelirimiz yok. Biz esnafız, satış olursa biz de alıyoruz. 2 aydır 1 TL gelirimiz yok. Pazarın açılması iyi oldu. Fazla kalabalık da yok. Millet yine ekmeğini alabilecek. Açılmasaydı hiçbir destek yoktu. Borçları 3 ay ertelesen ne olur? 3 ay sonra yine ödeyeceksin' sözlerine yer verdi.

'İş olursa telafi ederiz'

Korona virüsü salgını nedeniyle 2 ay boyunca Ulus Pazarı'nın kapalı olması sonucu sermayesinin eridiğini açıklayan pazar esnafı Sadi Mızrak ise esnafın yaşadığı olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin korona virüsünü yeneceğine inandığını söyledi. Mızrak, korona virüsü salgınında İçişleri Bakanlığı'nın pazar yerlerini kapatmasının doğru bir uygulama olduğunu söylerken; 'Bakanlığımız da insanlarımızı düşünüyordu ve bence de çok iyi oldu. 2 aylık süreçte korona virüsüne de hâkim oldular. Hem hasta, hem de ölüm sayımız azaldı. Ama işlerimiz de 2 ay durdu. Esnaf biraz sıkıntı çekti ama yavaş yavaş korona virüsünü yeniyoruz. Bundan sonra daha iyi olacaktır. Bu durumu atlatmak için 2 ay zamanımız var. Esnafların kırılma noktaları vardır ama yaralarımızı yavaş yavaş sarıyoruz. 2 aylık süreçte maddi birikimimizi kullandı. Sermayemiz biraz eridi ama bundan sonra iş olursa telafi ederiz. Ekonomik açıdan bizden daha kötü olanlar da vardır. Geliri olmayanlar vardı. Ekonomik olarak zahmet çektiler. Ulus Pazarı artık açık kalmalı. Korona virüsü hâkimiyet altına alındı. Sosyal mesafe gibi kurallara uyulduğu müddetçe pazarın açılması lazım' ifadelerine yer verdi.