'Osmanlı medeniyeti Edirne'de şekillendi'

Edirne Valiliği ev sahipliğinde 'Edirne'de Osmanlı Kimliği ve Selimiye' sempozyumu başladı. Sempozyuma katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Selimiye Camisi'nin sadece Türk toplumunun yanı sıra dünya kültürü içinde önemli olduğunu söyledi. Özgen, Osmanlı medeniyetinin Edirne'de şekillendiğini ifade etti.

TAKİP ET

Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyum saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Daha sonra konuşmalara geçildi.

Böylesine tarihi bir mekânda seçkin bilim insanları ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan, "Cumhuriyet Türkiye'sinde birçok projeye ve bir ilk olma özelliği taşıyan projeye ev sahipliği yapan Merkezin yürüttüğü çalışmalar arasında Türk masal Külliyatını hazırlama projesi ve bu masal külliyatının bir cep telefonu uygulamasıyla, çağın gerektirdiği teknolojiyle deneyimlerimizin hizmeti projesine dikkat çekmek istiyorum. İslamiyet öncesi dönemden günümüze kadar masala dair tüm birikimimiz bir veritabanında toplanmış, masal-masalcı 'Masal Masal Türkiye' cep telefonu uygulamasıyla da çocuklarımızın, ebeveynlerimizin hizmetine sunulmuştur. Bu projeyle hedeflediğimiz nokta şudur. Dünya masal literatürüne çok iyi bilinen Türk masallarını da dahil etmek ve dünya çocuklarının bu masallardan haberdar olmasını sağlamak. Bunu ancak bize ait masalları yabancı dillere çevirerek yapmanın mümkün olacağı bilinciyle Türk masallarını mevcut durumda Almanca, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça ve Fars çevirmiş durumdayız. Aynı şekilde yıl sonuna kadar da Japonca ve İspanyolcaya çeviri süreci de tamamlanmış olacak. Cep telefonu uygulaması aracılığıyla dünyanın dört bir yanına ulaştırılmaya devam edilecek. Daha şimdiden ülkemizde ve pek çok yurt dışındaki ülkeden bu uygulamanın cep telefonlarına indirilmeye başlandı" ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Eraslan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları işbirliği protokolleriyle yakın bir tarihte bu cep telefonu uygulamasının milyonlarca çocuğumuza ulaşmasını sağlayacaklarını aktardı.

Başkanlığın faaliyetlerine ilişkin açıklamada bulunan Doç. Dr. Eraslan, Türk devlet ve düşünce hayatına yön veren isimlerin hayatlarını 10 dile çevirme projesini hayata geçirdiklerini aktardı. Eraslan, projenin Türkçe metinlerin alanında temayüz etmiş bilim insanları tarafından kaleme alınarak çevirilerin uluslararası standartlarda yapıldığını söyledi.

2021 yılında Yunus Emre, Cahit Arf ve Aydın Sayılı, 2023'te ise Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet'in hayatlarının, çevirisi yapılan çalışmalar arasına dahil olduğunu anlatan Eraslan, "Bu çalışmalar 10 dile çevrilmiş olup Dışişleri Bakanlığımızla yaptığımız bir protokolle hedef ülkelere ulaştırılmaktadır. Cumhuriyet dönemi Türk sanatını da bir veri tabanı olarak hazırlamak yine kurumumuzun yaptığı çalışmalar arasında. Bir veri tabanı üzerinden sanat tarihine dair, bilim insanlarına dair, sanatçılarımıza dair geniş kapsamlı bir veri tabanı da oluşturacağız. Tabii bugüne kadar bine yakın ulusal ve uluslararası sempozyum, 9 kültür kongresi düzenlemiş ve 500'ü aşkın kaynak eser yayımlayan bir kurum olmanın yanında özgün projeler geliştirmek suretiyle akademik faaliyetlerimizin devam ettiğinin altını çizmek isterim” ifadelerini kullandı.

Bu sempozyumda Edirne'yi Osmanlı kimliğini ve Selimiye'yi konuşacaklarını belirten Doç. Dr. Eraslan, programın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Osmanlı medeniyetinin Edirne'de şekillendiğini ve birçok kültürel ve mimari gelişimin bu topraklarda filizlendiğini aktardı.

Edirne'nin Osmanlı tarihindeki başkentlik döneminin, devletin bir cihan imparatorluğuna dönüşümünde son derece önemli bir evreyi teşkil ettiğini aktaran Prof. Dr. Özgen, Osmanlı kimliğinin bilimsel bir etkinlikte değerli uzmanlar tarafından ele alınmasının oldukça değerli olduğunu ifade etti.

Selimiye Camii'nin inşasının 450'nci yılına ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Özgen, Mimar Sinan'ın bu şaheseri Osmanlı sanatının en nadide örneklerinden birisi olduğunu ve öte yandan UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye'nin sadece Türkler için değil, dünya kültürü ve mimarlığı açısından da eşsiz bir yeri olduğunu aktardı.

Kurum tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özgen, Atatürk Kültür Merkezi ile birlikte Mimar Sinan'a ve onun eşsiz mirasına özel bir önem atfettiklerini, hayatı, kişiliği ve eserlerine yönelik pek çok çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sempozyumu da Mimar Sinan anısına icra edilen çalışmalardan biri olarak değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Özgen, "Sempozyumumuzun düzenlendiği bu güzel tarihi mekanda bugün tanıtımını yapacağımız üç yeni eserimiz de Mimar Sinan hakkında değerli çalışmalar olarak araştırmacıların istifadesine sunulacaktır. 1935 yılında Dolmabahçe Sarayı'nın Türk Tarih Kurumu çalışmalarına tahsis edilen dairesinde Atatürk'ün de sıklıkla katıldığı toplantılarda Türk tarihinin ana hatları başlıklı yeni ve geniş bir Türk tarihi yazdırma teşebbüsü dahilinde, Türklerin medeniyete hizmetleri bölümünün ayrıntıları belirlenmişti. Bu çerçevede bizzat Atatürk'ün onayladığı bir plana göre Mimar Sinan hakkında kapsamlı bir çalışma yapılacaktı. İşte bugün tanıtımını yaptığımız kitaplar Atatürk döneminde başlayan söz konusu çalışmaların bir ürünüdür" ifadelerine yer verdi.

Program İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuvarı Müzik Teorisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık yönetimindeki koro "Ali Ufki Bey'in Mecmua-i Saz ü Söz Eserlerinden Seçmeler" adlı konseri ile devam etti. Konserin ardından Edirne Valisi Yunus Sezer, sanatçılara çiçek ve teşekkür belgesi takdim etti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar