Orman çöplük mü?

Edirne İl Genel Meclisi'nin Ekim ayı ikinci toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Turizm Komisyonu'nun sahil köylerindeki çöp toplama sorunu hakkındaki ortak raporunda Keşan'a bağlı 3 sahil köyünde çöplerin muhtarlıklar tarafından eski kamyonlarla Enez'e bağlı 19 köyde ise Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin tek aracıyla toplandığı açıklandı. Çöplerin Keşan Belediyesi Katı Atık Tesisi'ne götürülmesinde sıkıntı yaşandığı açıklanırken, bazı çöplerin ormanlık alana bırakıldığı iddia edildi.

TAKİP ET


Edirne İl Genel Meclisi'nin Ekim ayı ikinci toplantısı Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş'in yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Turizm Komisyonu'nun sahil köylerindeki çöp toplama sorunu hakkındaki ortak raporu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun atıksu asgari ücret tarifesi belirlenmesi hakkındaki raporu ile Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nun CTP ve trafik işaret levhaları hakkındaki raporu görüşüldü.

Yoklama ve bir önceki toplantının tutanaklarının okunması ile başlayan toplantının ilk gündem maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nun atıksu asgari ücret tarifesi belirlenmesi hakkındaki raporu görüşüldü. Komisyon Başkanı Halil İbrahim Bulak tarafından okunan raporda; Edirne İl Özel İdaresi Kanalizasyon ve Atıksu Arıtma Tesisleri'nin İşletme, Bakım ve Onarımı ile Katı Atık Toplama Yönetmeliği'nin ücret tarifelerinin tespiti, tahakkuku, tahsilini düzenleyen 10'uncu maddesinin (a) bendi uyarınca su sayaçlarında kaydedilen su miktarının metreküp olarak dikkate alınarak beher metreküp başına atıksu asgari ücret tarifesinin tüm ilçeler dahil olmak üzere 10 kuruş olmasına karar verildiği belirtildi. Raporun okunmasının ardından Meclis Başkanı Geçmiş, raporu Meclis onayına sunarken; rapor, oybirliğiyle kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesinde ise Çevre ve Sağlık Komisyonu ve Turizm Komisyonu'nun sahil köylerindeki çöp toplama sorunu hakkındaki ortak raporunu Komisyon Başkan Yardımcısı Erol Açık sundu. Açık, raporda Enez ilçesinde sahile kıyısı bulunan 5 köyün bulunduğuna dikkat çekerek; 'Sultaniçe, Gülçavuş, Vakıf, Büyükevren ve Karaincirli'nin köy çöpleri, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından toplanmaktadır. Büyükevren sahili de Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından toplanmakta olup, diğer köylerimizin sahil yerleşkelerinde çöpleri de muhtarlıklar marifetiyle toplanmaktadır' ifadelerine yer verdi.

'Eski model kamyonlar topluyor'

Açık, Keşan'a bağlı Mecidiye, Gökçetepe ve Sazlıdere köylerinde ise çöplerin muhtarlıklar tarafından toplandığını açıklayarak; 'Bu hizmet, Mecidiye ve Çamlıca muhtarlığınca çok eski model kamyonlarla verilmektedir. Her iki sahilde de yazlık nüfus oldukça yüksek olduğundan özellikle Pazar günleri ve bayram günlerinde önemli aksaklıklar yaşanmaktadır. Gökçetepe sahilinde sitelerin çokluğu, hizmeti biraz daha kolaylaştırmaktadır. Ancak Mecidiye sahilinde evlerin tekli olması ve tatil günlerinde günübirlikçilerin yoğunluğu çöp toplama hizmetinde önemli aksamalara neden olmaktadır. Ayrıca hizmet bedeli toplamalarında da sıkıntılar olmaktadır' dedi.

'Çöpler orman alanına bırakılıyor'

Toplanan çöplerin büyük çoğunluğunun Keşan Belediyesi Katı Atık Tesisi'ne getirildiğini söyleyen Açık; 'Zaman zaman her zamanki gibi belli orman alanlarına da bırakılmaktadır. Bu durum gerek çevresel ve gerekse turizm yönünden kabul edilebilir değildir. Önümüzdeki dönem söz konusu alanlardaki çöplerimizin günün koşullarına daha uygun şartlarda toplanması için gereken adımlar şimdiden atılmalıdır' sözlerine yer verdi.

'Muhtarlıkların tuttuğu ücretliler atıyor'

Açık'ın rapor sunumunun ardından söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Durmaz, ormanlık alana bırakılan çöplerin hangi kurum tarafından bırakıldığını sordu. Durmaz'ın sorusunu yanıtlayan Açık; 'Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin bir tane aracı var. Köylerde çöpleri Köylere Hizmet Götürme Birliği topluyor. Yasa gereği de Katı Atık Tesisi'ne getirmesi gerekiyor. Tek araç olduğundan zaman zaman akmasalar oluyor. Götürülmeyen çöpler de daha önceki eski sistemde gösterilen yerlere bırakılıyor ve üzeri örtülüyor. Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin çöp almadığı köylerde de muhtarlıklar ücretli birilerini tutup bu tür yerlere çöpler atılıyor' dedi.

'Bir araçla çöp hizmeti verilmez'

Açık, bir araç ile çöp hizmeti vermenin mümkün olmadığına dikkat çekerek; 'Bu aksaklığın olması gayet doğal. Keşan'daki Katı Atık Tesisi faaliyete geçti. Fakat aktarma istasyonu için gösterilen yer sanırım mahkeme aşamasında. Aktarma istasyonu faaliyete geçmediği sürece bu tür aksamalar yaşanabilir. Bir de araç yetersizliğinden yaşanabilir. 2 tane araç olsa belki bu sorun yaşanmayabilir' ifadelerine yer verdi.

'Tek aracın 160 kilometre yapması mümkün değil'

Açık'ın konuşmasının ardından söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç ise Enez'e bağlı 19 köyün bulunduğunu belirterek; 'Bunun 5 tanesi sahil köyüdür. 19 köyün bütün çöpü, Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin bir tane aracı vasıtasıyla toplanıyor. İkinci aracın alınması için geçtiğimiz günlerde müracaat yaptık fakat sonuç alamadık. Çöp alınmasında aksaklık yok fakat 5 tane sahil köyünde yazın çok ciddi anlamda nüfus artışı oluyor. Bu köylerin çöplerinin muhtarlıklar tarafından toplanması ve konut sahiplerinden belirli bir bedel alınması kararı vardı. Bugüne kadar da böyle gidiyordu. Bazı konut sahipleri bedeli vermek istemiyor. Bu nedenle de birtakım köyler çöp toplama işini Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne devrettiler. Bir de Enez ile Keşan Katı Atık Tesisi arasında yaklaşık 80 kilometre var. 80 kilometre de dönüş yolunu eklediğimizde 160 kilometre yapıyor. Bir araçla bu mesafenin yapılması mümkün değil. Aynı sorun Enez Belediyesi'nde de var. Çünkü bir maliyeti var. Bu çöpler de gelişigüzel orman içlerine bırakılmıyor. Katı Atık Tesisi kurulmadan önce çöpler, köy çöplüklerinde toplanıyordu. Bu çöpler de oraya toplanıyor. Yazın sahil köylerine gelen vatandaşlarımız ise yeşil alanlara çadır kuruyorlar. Bunların bazı alanlarda ormanları kirletmesi söz konusudur' dedi.

Toplantının üçüncü gündem maddesinde ise Araştırma ve İnceleme Komisyonu'nun CTP ve trafik işaret levhaları hakkındaki raporunu Komisyon Başkanı Enver Erkan okudu. Erkan'ın rapor sunumunun ardından toplantı sona erdi.