Olumsuz haberlerin insan psikolojisinde ki etkisi

Son günlerde Türkiye'de yaşanan olaylar, insan psikolojisini olumsuz etkiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, sosyal medyada kullanılan abartılı tanımlar ve oluşturulan algı operasyonları ile sürekli olumsuz haber izlemenin insan psikolojisine kötü yansımaları olduğunu belirtti.

TAKİP ET

Son günlerde gerçekleşen kadın ve çocuk cinayetleri, terör saldırıları gibi olaylar gündeme damga vururken, bir olayın şokunu atlatmadan daha kötü bir olay yaşanabiliyor. Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medyada oluşturulan algı operasyonları ve abartılı tanımlar insan psikolojisini olumsuz etkiliyor. Son yıllarda gelişen teknolojiyle internet kullanımı yayılırken, yaşanan olayların tüm Türkiye'ye yayılmaya başladığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, Buna bağlı insanlarda çeşitli tepkiler ve reaksiyonların da ortaya çıktığının gözlemlendiğini belirtti.

Teknoloji'nin olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönlerinin de olduğunu söyleyen Uzman Dr. Kargı,

"Bir yerde olay olduğu zaman bunu hemen sosyal medya mecralarında görebiliyoruz. Son zamanlarda kadın ve çocuklara karşı şiddet olaylarında artış yaşanmaya başladı. Bu gibi olaylar da toplumun sinirlerini ve psikolojisini de bozuyor. İnsanların artık birbirine katlanma ya da alttan alma gibi bir inisiyatifi kalmadı. Haberleşmenin önüne geçilemez ama Devletin bu duruma bir düzenleme getirmesi lazım. Gerek Kuzey'de gerekse Ortadoğu'da yaşanan olaylar, kadınların yaşadığı dramlar, insanların ölmesi, dünyanın da bu olaylara sessiz kalması ve hatta İsrail'i desteklemesi. Binlerce kişinin göz göre göre ölmesi, evlerinin bombalanması çok büyük travma teşkil ediyor" İfadelerini kullandı.

Olumsuz haberlerin insan psikolojisini olumsuz etkilediğini aktaran Uzman Dr. Kargı, bu durumda panik, korku, anksiyete, umutsuzluk, sinirlilik, mutsuzluk ve gerginlik hallerinin ortaya çıktığını söyledi.

Vatandaşlara olumsuz haberleri izlememesi ve bunun yerine açık havada gezmek, kitap okumak, müzik dinlemek veya belgesel izlemek gibi rahatlatıcı etkinliklere yönelmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Kargı, Uyuşturucu ve alkolden uzak durmak, olumsuz haberleri izlememek, erken uyumak, açık havada dolaşmak ve düzgün insanlarla iletişim kurmanın daha sağlıklı olacağını belirtti.

İnsanların saatlerce ekrana maruz kalmak ve dijital mecralarda olumsuz olayları takip etmek yerine doğaya yönelip spor yapmasının psikolojik açıdan da rahatlama sağlayacağını vurgulayan Kargı, kişilerin kendilerinin yanı sıra çocuklarının da psikolojisini düşünerek hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çocukların yanında bu tür olumsuz haberleri izlememek gerektiğine değinen Uzman Dr. Kargı, "Çocukların da sosyal medyada fazla zaman harcamaması ve bunun yerine spora ve müziğe yönlendirilmesi gerekir. Gerekli şikayetleri olduğu zaman da mutlaka uzmanından yardım alınması lazım" dedi.

Fahrettin Baydar