Okura imza, siyasiye soru
Emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, Ceren Yayıncılık'tan yayınlanan '˜Siz Hoca Efendi Derken Biz Diyorduk ki'¦' kitabını Ceren Kitabevi'nde düzenlenen imza gününde okurları için imzaladı. Gürcihan, kitabıyla ilgili GÜNDEM'e açıklamalarda bulunurken Ergenekon ve Balyoz safhalarında yaşananlara, yazarlığa bakış açısından ikinci kitabında yerel bir yayınevini tercih etmesinin nedenlerini anlattı. Gürcihan, Ergenekon ve Balyoz safhalarındaki istihbari ve operasyonel örgütlenmenin arkasında ABD'nin olduğunu söylerken 'Ama dünün ve bugünün siyasileri de çok iyi düşünmeliler. Kendileri bunun neresindeydi?' dedi.
Emekli Tümgeneral Ali İhsan Gürcihan, Ceren Yayıncılık'tan yayınlanan '˜Siz Hoca Efendi Derken Biz Diyorduk ki'¦' kitabını okurları için imzaladı. Ceren Kitabevi'nde düzenlenen imza gününe Gürcihan'ın okurlarının yanı sıra Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, emekli Kurmay Albay ve avukat Fatih Altun, Edirne Belediye Başkanlığı Turizm Danışmanı Aydemir Ay ile kitapseverler katıldılar.
Gürcihan, ikinci kitabını okurları için imzalarken; yazım sürecine karar vermesinden Ergenekon ve Balyoz safhalarında yaşananlara, yazarlığa bakış açısından ikinci kitabında yerel bir yayınevini tercih etmesinin nedenlerine kadar GÜNDEM'e açıklamalarda bulundu. Gürcihan, Siz Hoca Efendi Derken Biz Diyorduk ki'¦' kitabını yazıp yazmamayı uzun süre düşündüğünü açıklarken; 'Başlangıçta devlet adabım ve geçmişteki çalışmalarım nedeniyle uygun olmayacağını düşündüm. Ama daha sonra bu konuda çok yazılanlar oldu. Onların yanında belgesel bir kitap yazamazsam bir şey ifade etmeyeceğini düşündüm ve caydırıcı oldu. Fakat geçtiğimiz yıl da, '˜Ben de bundan mağdur oldum. Benim de birebir yaşadıklarım ve bildiklerim var' dedim ve bu kitabı, devlet terbiyeme uygun şekilde, belge kullanmaksızın, hafızamda kalana göre kısaca bir not düşmek istedim. Bu konuda yazılmış gerçekten çok kıymetli ve daha belgesel kitaplar var. Ama ben de bizzat kendi yaşadığımı, aile olarak çektiğimiz sıkıntıları içine katarak, fazla genelleme yapmadan bir şekilde not düşmek istedim. En azından bilinmesini istedim' ifadelerine yer verdi.
Gürcihan, Ergenekon ve Balyoz safhalarında yaşananlara '˜kumpas' denilerek geçilmesinin, kumpasın devamı olduğunu belirterek; 'Kitap da bunu vurguluyor. Çünkü bu iş çok büyük çaptadır. Başlangıçta istihbari örgütlenme, daha sonra operasyonel örgütlenmedir. Bunların arkasında da ABD vardır. Bunda bir tereddüt yoktur. Ama dünün ve bugünün siyasileri de çok iyi düşünmeliler. Kendileri bunun neresindeydi? Şu anda aklanmaya çalıştıkları, '˜Bilmiyorduk' diyebilecekleri bir konu değil. İkaz edilen, askerin siyasi uyarısı değil de kendilerine hatırlattığı, böyle bir sıkıntının olduğu konusunda bilgilendirildikleri, bilinen bir gerçektir. Bunun neresindeydiler ve ne kadar katkıları var? Bunu da düşünmeleri gerekir. Kitaptaki bir amacım buydu. Yoksa basitçe '˜kumpas' diyerek işin içinden sıyrılmak, kendilerini milletin önünde belki aklar ama ABD'yi aklamaz. Bu nedenle kitabın kapağına ABD bayrağı koydum. Doğrudan bir ilişkidir. Elbette bu ülke hepimizin ve bu nedenle dilimi biraz bükmeye çalışıyorum. Doğrudan söylemesem bile şunu söylemeye çalışıyorum; kendileri bunun neresindeydi? Ne yapmaları gerektiğini çok iyi düşünmeleri gerekir' dedi.
'Yazar değil, tarihe not düşmek isteyen biriyim'
Galeati Yayıncılık'tan yayınlanan ilk kitabı '˜Devletin Kayıp Kitabı: Türkiye'nin Terörle Bitmeyen Sınavı'nın ardından ikinci kitabını da okurlarına sunan Gürcihan, yazarlık sıfatına ise temkinli yaklaşıyor. Gürcihan, kitap yazsa da yazarlığın ayrı bir konu olduğunu söylerken; 'Yazarlık ciddi bir edebi ve felsefi bir kültür ile tarihi birikim istiyor. Bu özellikler bende mükemmel nitelikte değil. Herkes kendini, haddini bilmeli. Çünkü bu işin felsefi, sosyolojik ve toplumsal yanı gerçekten çok daha başka nitelikler istiyor. Bu nedenle yazar sıfatıyla değil; bildiklerini tarihe not düşmek isteyen biri olarak kaleme aldım. Kitabın yazarlık anlamında hiçbir iddiası yoktur' sözlerine yer verdi.
'Edirne'de basılması gurur verici oldu'
İkinci kitabında yerel bir yayıncı olan Ceren Yayıncılık'ı tercih etmesinin nedenini de açıklayan Gürcihan; 'Kitabı Ankara ya da İstanbul'da basma imkânı vardı. Ama ilk kitabımın imza gününde Ceren Yayıncılık sahibi Şeref Kurtiş, ikinci kitabımı basmayı teklif etti. Aramızda böyle bir anı oldu ve söz vermiştim. Hem sözümü yerine getirdim, hem de daha pratik oldu. Çok kısa sürede koordineyi tamamladık ve daha güzel oldu. Yerel olmasıyla da iftihar ediyorum. Köken olarak Edirneli olmamakla birlikte genetik kodlarıma benim de işlendi. Edirneliyim, Edirne'de basılması benim için gurur verici bir şey oldu. İlgi duyanlar için internet üzerinden bütün yayınevleri üzerinden ulaşmak da mümkündür. Şu anda 17 tane yayınevi kitabı sahiplenmiş ve satıyor. Bugün için yerellik bu anlamda kalmadı. Ulaşmak isteyen Türkiye çapında da ulaşabilir' dedi. Gürcihan, açıklamalarının ardından okurları için kitabını imzalamaya devam etti.