Öğrenciler vatandaşlara antibiyotik kullanımı hakkında bilgi verdi

Edirne'de Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu öğrencileri tarafından etkinlik düzenlendi.

TAKİP ET

Saraçlar Caddesi'nde her yıl 13-19 Kasım tarihlerinde kutlanan “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” dolayısıyla öğrenciler etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikte öğrenciler vatandaşlara 'antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun' sloganıyla hazırlanan broşürleri dağıttı.

Öğrenciler ayrıca antibiyotiğin doğru kullanımı hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu üyesi, Eğitim ve Bilimsel Araştırma Komitesi Koordinatörü Yağmur Keleşer, “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” dolayısıyla vatandaşları bilgilendirmek amacıyla etkinlik düzenlediklerini ve bilgilendirici broşür dağıttıklarını söyledi.

Doğru antibiyotik kullanımı ve gerekmediği sürece kullanılmaması gerektiğine ilişkin bilgi verdiklerini söyleyen Keleşer, halkın bu konuda bilinçli olduğunu ve eskisi gibi gereksiz kullanımdan kaçındığını gördüklerini ifade etti.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Keleşer, bilinçsiz antibiyotik kullanımının karaciğer ve böbreklerde harabiyet gelişmesi, antibiyotiklere karşı direnç gelişimine, mantar enfeksiyonlarının oluşumuna, mali kayıplara, bağırsaktaki probiyotiklerin kaybedilmesine neden olduğunu anlattı.

Antibiyotik kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin bilgi veren Keleşer, " Antibiyotiğe doktor kontrolünde başlanması gerektiği, kullanım süresi ve dozunun uzman hekim tarafından belirlenmesi gerektiğini vatandaşlara anlatıyoruz. Ayrıca hekim kontrolünde kullanılan antibiyotiğin zamanından önce bırakılmaması gerektiğini de söylüyoruz. Antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır. Vatandaşlarımız bu konuda zaten gayet bilinçli ama biz yine de dağıttığımız broşürlerde de yer aldığı gibi anlatarak da hatırlatmalarda bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN