Öfke, kalp krizi riskini arttırıyor

Öfke patlaması kan damarı fonksiyonunu bozarak kalp riskini arttırıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül,  öfkelendikten sonra 40 dakika boyunca kalp krizi riskinin arttığını belirtti.

TAKİP ET

Kısa süreli öfke patlamaları, kan damarı fonksiyonunu bozarak kalp krizi riskini arttırıyor. Hafif belirtiler ya da şiddetli olarak görülen öfke patlaması sorunları beraberinde getiriyor. Öfke patlaması kan damarlarının işlevini bozarak kan akışını kısıtlıyor.

Öfke anında kalp atışlarının hızlandığını söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, " Öfkenin bazen pozitif bir duygu mu negatif bir duygu mu olduğunu ayırt etmek zor. Önce vücudumuzda öfke durumunda ne gibi bir fizyolojik değişiklik oluyor ona bakmak lazım. Öfke anında kalp atışlarımız hızlanıyor. Solunum sayısı nefes alış veriş hızlanır. Kan basıncı yükselir. Kan damarlarında endotel fonksiyonları bozulur ve vazodilatasyon dediğimiz damar genişleme yeteneğinde azalmalar olur. Kas gerginliği artar, enerji seviyesi artar, Kortizon adrenalin dopamin ve serotonin seviyelerinde artış oluyor ve bu öfke duygusu Beynin Amigdala bölgesi tarafından kontrol ediliyor.” Dedi.

Gül, Öfke anında vücutta ki değişiklikler, özellikle ilk 40 dakika içinde belirgin olduğunu dile getirdi.

Kalp damar hastalarında öfke sık görüldüğünü dile getiren Gül, “Klinik olarak, Baş ağrısı, Yüzde kızarıklık, Terleme, Gerginlik sinirlilik ve saldırgan tavırlar, Mide bulantısı ve karın ağrısı eşlik edebiliyor. Belirsizlik, Niye benim başıma geldi duygusu, Çaresizlik duyguları fazladır. Kabullenmeme, kendine kızma, yakınlarına kızma, hastaneye ve doktorlara tepki gibi öfke içeren duygular kalp ve damar hastalarında olabiliyor.” Şeklinde konuştu.

Gül, öfke patlamasının kalp ve damar sisteminde hastalığı bulunan, ritim bozukluğu, koroner arter plakları olan hastalarda, Kalp krizi, tehlikeli aritmiler, inme ve felç riskini arttırdığını ve bu yüzden özellikle kalp krizi bulunan hastalar için öfke kontrolünün çok önemli olduğunu vurguladı.

“İLK 40 DAKİKADA KALP KRİZİ GEÇİRME RİSKİ ÇOK FAZLA”

İlk 40 dakikanın kalp krizi riskinin fazla olduğunu aktaran Gül, “Özellikle öfke anında görülen kalp atışlarında hızlanma, solunum sayısındaki artış, kan basıncındaki yükselme, damar fonksiyonlarındaki pıhtılaşmaya meyil yapan ani bozulmalar özellikle öfke anından sonraki ilk 40 dakika içeresinde çok belirgin olduğu gösterilmiş yapılan çalışmalarda. O yüzden öfke atağından sonra ilk 40 dakikada kalp krizi geçirme riski çok fazladır. “ ifadelerini kullandı.

Öfke patlamasının yaşandığı anda neler yapılması gerektiğine değinen Gül, “Öfke patlaması yaşayan bir birey eğer evde ve ayaktaysa öncelikle oturup bir bardak su içip derin bir nefes almalı ve sakinleşmeli. Hastane ortamında ise o hasta önce çok iyi anlaşılmalı, neden öfkelendiğinin tanımlanması ve ona yönelik bir konuşma yapılması gerekir. Bu krizi çok iyi yönetmek gerek yoksa mevcut hastalığından daha fazla riskli bir durumla karşı karşıya kalınabilir. Uzun vadede Psikiyatri ya da psikolog eşliğinde bir görüşme ya da ilaç tedavisi gerekebilir.” Dedi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar