Nehirler dolu kuyular boş

Edirne'de sonbaharda beklenen yağışların düşmemesiyle birlikte Meriç ve Tunca nehirlerinde meydana gelen kuralık, Kış mevsiminin ilk günlerinde yağan yağmur ve kar ile sona erdi. Nehirlerdeki su miktarı artışı Karaağaç Mahallesi'ndeki üreticilerin bir kısmının yüzünü güldürürken bir kısmında ise telaşlı bekleyiş sürüyor. Üreticilerinden İsmet Kirezci, nehir kıyısındaki kuyuya su gelmesi nedeniyle mutlu olduğu ifade ederken üreticilerden Hayati Başat ise nehir kıyısı dışındaki tüm kuyuların boş olduğu söyledi. Başat, Kanal Edirne projesine tepki gösterirken projenin hayata geçmesiyle kuyuların işlevini yitirdiğini dile getirdi.

TAKİP ET

Edirne'de kış mevsimine girilmesiyle birlikte yağmur ve kar yağışlarında yaşanan artış, Meriç ve Tunca nehirlerinde su miktarının artmasını sağladı. Özellikle Meriç nehrinde oluşan kum adacıklarının, yağışların ardından artan su seviyesi nedeniyle kaybolduğu dikkat çekerken; debi 179 metreküp/saniyeye çıktı. Yağışların ardından kent merkezindeki nehirlerin yanı sıra ilçelerdeki bazı barajların da doluluk oranında artış yaşandı. Süloğlu Barajı'nda doluluk oranı yüzde 54'e ulaşırken, Kayalıköy Barajı'nda ise su seviyesi 48 milyon metreküpe çıktı. Su seviyelerinde yaşanan artışlar bölgedeki bazı çiftçileri sevindirirken; bazılarının ise beklentisini karşılamadı. Edirne'nin sebze ve meyve üretim merkezi konumundaki Karaağaç Mahallesi'ndeki üreticiler, nehirlerdeki su seviyesinin artması ve mahallede üretimin en önemli unsuru olan kuyuların doluluk oranları ile ilgili açıklamalarda bulundular. Karaağaç Mahallesi üreticilerinden İsmet Kirezci, yağışların ardından nehirlerde yaşanan su artışı ile birlikte nehir kıyısındaki kuyuda da su oranının arttığını açıklarken; 'Yağışın ardından kuyularımız doldu. Yağıştan önce kuyularımızda hiç su yoktu. Şu anda mutluyum' ifadelerine yer verdi.

'Kuyularda hiç su yok

Karaağaç Mahallesi'nde çiftçi bir ailede 81 yıl önce hayata geldiğini ve doğumundan itibaren üreticilik dışında hiçbir iş yapmadığını söyleyen Hayati Başat ise yağışın nehir kıyısı dışındaki kuyuların haricinde bölgede bulunan hiçbir kuyuya etkisi olmadığını açıklarken; 'Yağışın bizim kuyularımıza bir etkisi olmadı. Kar ve yağmur yağmasını bekliyoruz. Nehir kenarındaki kuyulara biraz su geldi ama Karaağaç'ın nehre uzak bölgelerinde kalan kuyularda hiç su yok. Nehir yükselirse, kuyuların suları yükselir. Su gelince çiftçi rahat eder' dedi.

Kanal Edirne'ye tepki Başat, Meriç nehri baypas edilerek oluşturulan Kanal Edirne projesine de tepki gösterirken; 'Ne zaman burada bir kanal açıldı, o zamandan beri kuyuların suları düştü. Kanalın açılması çiftçiyi sıkıntıya düşürdü. Kuyuların dolması için nehrin taşması lazım. Başka türlü olmaz. Devlet Su İşleri'nin buna bir önlem alması lazım. Karaağaç, eskiden bütün İstanbul'u besliyordu. Ama şimdi sebzecilik de öldü. Karaağaç'ta herkes 15-20 dönümlük tarlalarında geçinmeye çalışıyor' sözlerine yer verdi.