Necmi İğe'ye Nisan'da açılış

Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, kentin en önemli sivil mimari yapılarından biri olan Necmi İğe Evi'nin Etnografya Müzesi'ne dönüştürülmesi çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı. Gegeoğlu, Necmi İğe Etnografya Müzesi'ndeki çalışmaların sona yaklaştığını açıklarken 'Hazırlıkların tamamlanarak Nisan ayı içerisinde açılması planlanmaktadır' dedi.

TAKİP ET

Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu, İl Özel İdaresi tarafından Trakya Kalkınma Ajansı'ndan kiralanan Necmi İğe Konağı'nın müzeye dönüştürülme çalışmaları hakkındaki raporunu açıkladı. Turizm Komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu'nun sunduğu raporda, Etnografya Müzesi'ne dönüştürülecek konağın açılış tarihi açıklandı. Gegeoğlu, Meydan Mahalllesi Mimar Sinan Caddesi'ndeki sivil mimari örneği konağın, geleneksel Edirne konutu olduğunu belirtirken; 'Necmi İğe Evi, kentin mimari ve tarihsel dokusunun bir parçası ve 17'nci yüzyıl sonu, 18'inci yüzyıl başından günümüze kadar çok az bir kısmı da olsa gelebilmiş tek örneğidir. 1922 yılında Milos'ta esarette şehit olan Edirne Defterdarı Emin Bey'den ablası Adviye Hanım'a ve Emin Bey'in varislerine miras kalan bu konağa, 1922 yılında akrabaları Necmi İğe ve ailesi taşınmıştır. Necmi İğe, bu konakta evlenmiş, çocukları bu konakta doğmuş, geride kalan ailesi 1970'li yıllara kadar bu konakta oturmuşlardır' ifadelerini kullandı.

'EDİRNE ETNOGRAFYASI İÇİN ÖNEMLİ'

Necmi İğe'nin Edirne Müzesi'nde çalıştığı dönemde konaktan gidip geldiğini belirten Gegeoğlu; 'Ankara'dan ve İstanbul'dan gelen devlet misafirlerini bu konakta ağırlamıştır. Bu yüzden yurt genelinde bu konak, '˜Necmi İğe Evi' olarak anılmaya başlamış; yerel ve ulusal basında, bilimsel çalışmalarda da bu isimler yer almaya devam etmiştir. Necmi İğe Evi; geçmiş yapı tarihi, malzeme kullanımı, plan biçimlenişi ve dönemin yaşam biçimini yansıtması ve Edirne kent kültürü konusunda son derece önemli işlere imza atmış bir isim olan Necmi İğe'nin doğup büyüdüğü konak olması sebebiyle Edirne etnografyası için son derece önemli bir yapıdır' dedi.

'MÜZE OLARAK FAALİYETE GEÇECEK'

Gegeoğlu, Necmi İğe Evi'nin yapıldığı tarihten günümüze kadar bilinçli bir restorasyon geçirmediğine söylerken; 'Fakat yapı, yapıldığı dönemden itibaren çeşitli nedenlerden dolayı büyük değişikliklere uğramıştır. Haremlik ve selamlık şeklinde, zemin kat, ara kat ve üst kat olarak inşa edilen yapının, selamlık kısmının yanı sıra haremlik kısmı ikinci katı da yıkılmıştır. Ayrıca yapının içine ve taşlık kısmına bir takım ekler yapılmıştır. Trakya Kalkınma Ajansı mülkiyetinde kayıtlı Edirne Kültür Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 5 Ekim 2007 tarih ve 1632 sayılı kararıyla korunması gerekli sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, kentsel sit alanı içinde kalan ve Koruma Bölge Kurulu'nca 28 Ocak 2020 tarih ve 6579 sayılı kararıyla onaylanan restorasyon projelerinin uygulaması tamamlanan, 49 yıllığına Edirne İl Özel İdaresi'ne kiraya verilen ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2020 tarihli kararınca özel müze olarak faaliyete geçmesine izin verilmiştir' sözlerine yer verdi.

'EDİRNE YAŞANTISI SERGİLENECEK'

Necmi İğe Evi'nin dönüştürüleceği müzede Edirne kültürü ile Edirne ev yaşamı ve ahalisinin konu alınacağını belirten Gegeoğlu; 'Edirne sosyal yapısı, gelenekler, törenler, yemek kültürü, Edirne yaşantısı sergilenecektir. Necmi İğe Etnografya Müzesi'nde işlenen konuların tasvirlerinde sergi üniteleri haricinde gerçek ölçülerinne uygun olarak dış mekân şartlarına uygun yapılmış bronz görünümlü fiberglass ve hiperrealistik heykellerden yararlanılmıştır. Bahsi geçen konular, müzenin ilgili bölümlerinde duvara veya hayalet perde üzerine yansıtılacak ve bilgilendirme panoları ile ayrıca detaylandırılacaktır' dedi.

AÇILIŞ TARİHİNİ AÇIKLADI

Gegeoğlu, Necmi İğe Etnografya Müzesi'nin iç ve dış mekânında işlenecek konularda da faytonculuk (talika), iğecilik (bileyicilik), gülcülük, gelin hamamı misk sabunu, düğün yemeği, gelin damat giyim kuşamı, kız isteme, çeyiz geleneği, kına gecesi, kurşun dökme (halk inanışları), sofra adabı, damat tıraşı, müzik aletleri, aynalı süpürge yapımı, Edirne mutfağı ve mutfak gereçleri, dini nikâh, gelin ve damat odası, Edirnekari sanatı ve külhanbeyi kültürü olacağını söyledi. Gegeoğlu, Necmi İğe Evi'nin Etnografya Müzesi'ne dönüştürülme çalışmalarının da sona yaklaştığını belirtirken; 'Müzenin son tefrişat çalışmalarında son rötuşlar yapılmaktadır. Hazırlıkların tamamlanarak Nisan ayı içerisinde açılması planlanmaktadır' diye konuştu.