Müzisyenlere UNESCO önerisi
Korona virüsü salgını nedeniyle toplantılarına ara vermek zorunda kalan Edirne Yerel Tarih Grubu'nun sosyal medya sayfasında kent ile ilgili konu başlıkları dikkat çekiyor. 623 üyeye sahip sayfada İsmail Vekil adlı bir kullanıcı, salgından etkilenen Edirneli müzisyenlere bütçe yaratılması amacıyla UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesini önerdi. Vekil'in önerisine Şehir Plancısı ve ÇEKÜL Vakfı danışmanı Namık Kemal Döleneken ve Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı da destek verdi.
Çin'in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılarak Türkiye'yi de etkisi altına alan korona virüsü salgınından önce Edirne'nin tarihi ile ilgili birçok konuda her ayın Perşembe günü konferanslar düzenleyen Edirne Yerel Tarih Grubu, salgının ardından etkinliklerine ara vermek zorunda kalmıştı. Edirne Lisesi'nden Yetişenler Derneği'nde düzenlenen etkinliklere ara verilmesine rağmen Edirne Yerel Tarih Grubu'nun sosyal medya platformu '˜Facebook'taki etkinliği ise devam ediyor.
623 üyeye sahip Edirne Yerel Tarih Grubu'nun sayfasında kent tarihinden günümüze kadar birçok konu tartışmaya sunulurken; İsmail Vekil adlı bir kullanıcı, korona virüsü salgınından olumsuz etkilenen Edirneli müzisyenlere destek olması amacıyla yeni bir tartışma başlattı. Vekil, Edirne Yerel Tarih Grubu'ndaki paylaşımında, Edirneli müzisyenlere bütçe sağlanabilmesi amacıyla öneride bulunurken; 'Edirneli müzisyenlerin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine alınarak bütçe almasını düşünmez miyiz?' sorusunu sordu.
DÖLENEKEN VE ŞALLI'DAN KATKI
Vekil'in paylaşımına Selimiye Camii'nin UNESCO'ya girmesinde büyük emekleri olan Şehir Plancısı ve ÇEKÜL Vakfı danışmanı Namık Kemal Döleneken ve Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı katıldı. Döleneken, konuyla ilgili yorumunda Edirneli müzisyenler için izlenmesi gereken prosedürlere dikkat çekerken; Şallı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bünyesinde az sayıda Roman müzisyen olduğunu söyledi.
DÖLENEKEN PROSEDÜRÜ AÇIKLADI
Edirneli müzisyenlerin, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine alınması için izlenmesi gereken prosedürü hatırlatan Döleneken; 'Bunun için önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından il envanterine, daha sonra bakanlık tarafından ulusal envantere alınması gerekir. Ancak ondan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı bir başvuru dosyası hazırlayarak UNESCO'ya başvurabilir' ifadelerini kullandı.
İL KÜLTÜR MÜDÜRÜNÜ İŞARET ETTİ
Şallı ise Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün bünyesinde az sayıda Roman müzisyen bulunduğunu açıklarken; 'İl Kültür Müdürünün böyle bir düşünceye sahip olup olmadığı da önemli. Zaten kendi bünyesinde az olsa da Roman müzisyen bulunmaktadır' dedi.
'EKONOMİK KAYNAK SAĞLAMAZ MI?'
Vekil ise gündeme getirdiği konu hakkındaki amacının farkındalık yaratarak çözümü desteklemek olduğunu belirtirken; 'Bunun sonucu Edirneli müzisyenlere güçlü fon ve ekonomik kaynak sağlamaz mı? Kaldı ki ünlü müzisyen Elton John bile bu tip müzisyen projelerine her yıl 30 milyon Euro para veriyor. Burada benim amacım belli farkındalık yaratmak ve çözümü desteklemek. Kalın sağlıcakla' sözlerine yer verdi.