Mûsıki'nin konuğu Türkmen'di

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu'nun düzenlediği besteleri Ali Rifat Çağatay ve Bekir Sıtkı Sezgin'e ait olan '˜Nihavend Takım' konserinin yönetiminde yer alan İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu ses sanatçısı ve Sanat Yönetmen Yardımcısı Şükrü Türkmen, Edirneli mûsıki severlere özel bir konser yaşattı.

TAKİP ET
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu ses sanatçısı ve Sanat Yönetmen Yardımcısı Şükrü Türkmen'in yönetiminde '˜Nihavend Takım' konseri düzenledi. Deveci Han Kültür Merkezi'nde düzenlenen konserde besteleri Ali Rifat Çağatay ve Bekir Sıtkı Sezgin'e ait olan eserler iki bölümde seslendirildi. Ses sanatçıları kadrosunda Funda Akdağ, Gökçe Bahar Ercan, Gülsemin Gonce, Nilgün Karahan, Yeşim Çağlayan, Gülferi Ateş Yürük, Hande Erzen, Dilek Sıla Bağdatlı, Selin Topaloğlu, Ayhan Bal, Halil Erseven, Sebati Balkan, Orçun Çabuk, Yıldıray Öztürk ve Erdal Tavşantepe'nin yer aldığı konserin ikinci bölümünde solist performansları dikkat çekti. Saz sanatçıları kadrosunda Udta Murat Bağdatlı, Tanburda Furkan Resuloğlu, Neyde Volkan Yılmaz, İlmiye Mercan ve Şükrü Fırat, Kemençede Furkan Bilgi ve Merih Dağdeviren, Kanunda Çınar Kaba, Kemanda Selahattin Ellek, Serhat Ellek ve Ali Karali, Viyolada Seven Sansı, Viyolonselde Serkan Özdemir ile ritimlerde Serdar Bişiren, Serhat Zımba ve Kaan Taşdelen'in bulunduğu Topluluk, konsere Ali Rifat Çağatay'ın sofyan usulünde bestelediği nihavend medhal ile başladı.
Neyzen Tevfik ile tamamlandıKonserin birinci bölümünde Ali Rifat Çağatay'ın bestelediği '˜Naledendir ney gibi avaze-i aşkım bülend', '˜Zülfün görenlerin hep bahtı siyah olurmuş', '˜Gördüm yine bir gönce-i nadide edayı', '˜Sarahaten acaba söylesem darılmaz mı?', '˜Bu tabi ke ruhsare-i canane bakılmaz' eserlerini seslendiren Topluluk; konserin birinci bölümünü bestesi Neyzen Tevfik Kolaylı'ya ait olan nihavend sazsemaisi ile tamamladı.
Sezgin'in eserlerine solist performanslarıKonserin ikinci bölümüne ise Bekir Sıdkı Sezgin'in '˜Bir yüzü meh eyledi bak şem'ine pervane beni' adlı eseriyle başlayan Topluluk, solist performanslarıyla müzikseverlere özel bir gece yaşattılar. Topluluk solistlerden Halil Erseven '˜Hicranla sönen demleri yad ettiren ahın', Ayhan Bal '˜Arıyor kaç senedir yar-i dil-arayı gönül', Dilek Sıla Bağdatlı '˜Sonbaharın bizi daldırdığı rü'ya geçici', Yıldıray Öztürk '˜Herkes sana gönlüm gibi bir bende midir?' Selin Topaloğlu '˜Misaldir dilde dünyanın bu hali' ve Yeşim Çağlayan '˜Aşka düştüm can ü dil müft-i civanan oldu hep' adlı Bekir Sıdkı Sezgin eserlerini seslendirdiler. Konser, Topluluğun '˜Bağ-ı dehrin hem hazanın hem baharın görmüşüz' eserini seslendirmesi ile sona erdi.
Şükrü Türkmen kimdir?1966 yılında Samsun'da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Samsun'da tamamlayıp daha sonra Ankara Üniversitesi'ne bağlı MYO'dan ön lisans, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Bilimi Bölümü'nden lisans diploması aldı. Mûsıki eğitimini Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuarı'nda başladı. Burada Cavit Ersoy, Muhterem Sezgin, Turgut Tokaç ve Erol Özbayram'dan nota, solfej, usûl, üslûp-teganni ve repertuar dersleri aldı. Çok sayıda eser meşk etti. 1990 yılında Kültür Bakanlığı'nın açmış olduğu sanatçı sınavını kazanarak 1991 yılında Samsun Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu'nda ses sanatçısı olarak göreve başladı. 1997 yılında Dr. Murat Salim Tokaç'ın teşviki ve nezaretinde Klâsik Türk Müziği eserleri meşk etti. Yurtiçi ve yurtdışı (Japonya, Güney Kore, Avustralya, Almanya, Suudi Arabistan, Belçika, İtalya, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kanada, Çin, Sırbistan, Kırgızistan, KKTC) konserlere katıldı. 2007'de İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu'na naklen atandı. Halen bu toplulukta ses sanatçısı ve Sanat Yönetmen Yardımcısı olarak mûsıki hayatına devam etmektedir.