Mevsim Geçişlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler: İşte Uzman Tavsiyeleri

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi insanların sağlığını olumsuz etkileyebilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Ülgey, mevsim geçişlerinin sağlığımıza etkileri ve nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgi verdi.

TAKİP ET

Havaların aniden değiştiği dönemler, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Ani hava değişimi özellikle hamileler, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için risk taşıyor. Beslenme, uyku düzeni ve kıyafet seçimi bu dönemlerde büyük bir önem taşıyor.

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan sıcaklıklar, birçok kişinin yazlık kıyafetlerle dolaşmaya başlamasına neden oldu. Ancak, ani hava değişiklikleri sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Ülgey, bu dönemde nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Geçiş mevsiminde gece gündüz arasındaki ısı farklarının hastalıklara davetiye çıkardığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Ülgey, bu durumda başında üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, grip, zatürree ve bronşit gibi hastalıkların ortaya çıktığını belirtti.

Özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarıyla karşılaştıklarını söyleyen Uzman Dr. Ülgey, bunun da en önemli sebeplerinden biri havaların gün içerisinde sıcakken, sabah ve akşam saatlerinde oldukça soğuk geçmesi olduğunu belirtti.

Bu dönemde sabah kalkınca kalın giyinildiği için gün içinde oluşan sıcaklığa bağlı terleme meydana geldiğini aktaran Uzman Dr. Ülgey, "Sıcak havaya bağlı üstümüzü çıkartıyoruz. Bu sefer akşamüstü meydana gelen soğuk havayla birlikte hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu dönem hem sonbaharda hem de ilkbahar geçişlerinde sık rastladığımız bir durumdur. Bunun için dikkat etmemiz gereken en önemli husus giyimimizde kat kat dediğimiz yani içimize daha ince bir şey, üstüne mont ya da hırka gibi bir şey giyip sabah ve akşam serinliğinde bunlarla korunurken gün içerisinde üstümüzü çıkararak o sıcaklıklardan korunmamızdır" ifadelerine yer verdi.

Hastalığı olan vatandaşların hem kendilerini hem de karşısındakini koruma için mutlaka maske takması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Ülgey, "Bunun dışında daha önce kovid salgınında da söz konusu olduğu gibi yine maske, mesafe ve hijyen çok önemlidir. Çünkü bunlar damlacık yoluyla dediğimiz hapşırık, hapşırık, öksürük gibi saçtığımız mikropları bulaştırmak şeklinde olmaktadır. Bu dönemlerde mümkün olduğunca toplu yaşanılan yerlerden uzak durmaya ve evde veya başka bir kapalı mekanda bulunduğunuz zaman da sık sık havalandırmaya, özellikle okullarda teneffüs dönemlerinde havalandırmanın sık yapılması bu damlacık yoluyla havada bulunan mikropların daha hızlıca temizlenmesini sağlayacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

Hasta kişilerin maske takmasının, bulaş riskini de önleyeceğini aktaran Uzman Dr. Ülgey, "Bunun dışında özellikle risk grubu dediğimiz yaşlı hastalar, küçük çocuklar, kalp hastalığı, şeker hastaları ve akciğer hastalığı, KOAH ya da astım gibi olanlara mutlaka grip aşısını önermekteyiz. Bu grip aşısıyla gelişecek olan enfeksiyonları kısmen de olsa engelleyebilmekteyiz. Bunun dışında gıdamıza dikkat etmeliyiz. Özellikle bu dönemde portakal mandalina çifti C vitamini yönünden oldukça zengin gıdalardır. Dışarıdan herhangi bir ilaç şeklinde takviye almak yerine bu gıdaları tüketmek bol sıvı tüketmek. Ellerimizi sık sık yıkamak şeklinde önlemler de almamız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Fahrettin Baydar