Meriç'e çözüm Begona'dan

Edirne'de 5 yıl önce oluşturduğu Plastiğe Hayır Platformu ile Tunca Nehri kıyısında temizlik etkinlikleri düzenleyen Begona Rodriguez, Meriç Nehri kıyısında ortaya çıkan kirliliği değerlendirdi. Rodriguez, nehir kıyısına çöp atanların cezalandırılması gerektiğini söylerken çözümün plastik kullanımını azaltmakta olduğunu açıkladı. Yetişkinlerin eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Rodriguez 'Kimse '˜Çocukları eğitin' demesin çünkü her şeyi mahvedenler yetişkinler' dedi.

TAKİP ET

Edirne'de yaklaşık 5 yıl önce çevreye duyarlı gönüllülerin desteğiyle oluşturduğu Plastiğe Hayır Platformu ile özellikle Tunca Nehri kıyısında temizlik günleri düzenleyen Begona Rodriguez, Meriç Nehri kıyısında ortaya çıkan kirliliğe karşı uyarılarda bulundu. Bulgaristan'dan doğan ve Türkiye ile Yunanistan sınırının bir bölümünü oluşturan nehrin kıyısında plastikten cama pek çok insan eliyle atılan çöpler dikkat çekerken; Plastiğe Hayır Platformu temsilcisi Rodriguez, kirliliğin insan yaşamı, doğa ve içinde yaşayan canlı yaşamına etkilerini açıkladı.

Meriç Nehri kıyısında utanç verici bir görüntünün ortaya çıktığını belirten Rodriguez; 'Nehrin kıyısında çok fazla plastik var. Nehir kıyısı, piknik alanlarına yakın bir alanda ve kıyıda yeni bir çöplük oluştuduğu görüyorsunuz. Vahşi alanlara yakın bölümlerinde ise avcılar ve balıkçılar, tüm çöplerini bırakıyorlar. Bu alanda temizlenmesi en zor olan şey ise küçük parçalara ayrılan sigara izmaritleri ve katı atıklardır' ifadelerini kullandı.

'ÇÖP ATANLARA CEZA KESİLMELİ'

Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, nehir kıyısını kirletenlere ceza kesmesi gerektiğini söyleyen Rodriguez; 'Meriç'in tarihi taş köprüsünü geçen herkes, nehir kenarında ortaya çıkan yeni çöplüğü görebilir. Nehir kenarına yapılan beton duvar ile birlikte gerçekleştirilen düzenleme çalışmasından sonra bölge, arabaların erişimine daha kolay hale geldi. Aslında buraya gelen insanlar çöplerini orada daha verimli bir şekilde çöp kutularına bırakabilir ya da arabalarıyla götürebilir. Böylece oradan geçen herkes, Meriç'in o güzel manzarasını görebilir. Meriç Nehri'ni herkes seviyor gibi görünüyor ama neden evlerinde de yere çöp atmıyorlar merak ediyorum' dedi.

'ACI VERİCİ VE YAVAŞ BİR ÖLÜME NEDEN OLUR'

Edirne'de 2015 yılında plastik kirliliği konusunda farkındalık yaratma amacıyla Plastiğe Hayır Platformu çalışmasını başlattığını söyleyen Rodriguez; 'Plastik her yerde olsa da Tunca Nehri'nin kıyısında, '˜Plastik, nehirden denize kadar sudaki yaşamı öldürüyor' demeye başladık. Nehir kenarını temizledik ve bunu esas olarak bu bölgelerdeki kuş, balık, kaplumbağa gibi yaşamları korumak için yaptık. Hayvanların plastik yemesi, acı verici ve yavaş bir ölüme neden olur. Mideniz plastik doluyken açlıktan ölmeyi hayal edebiliyor musunuz?' sözlerine yer verdi.

'ÇÖZÜM, PLASTİK KULLANIMINI AZALTMAKTA'

İnsanların genelde çöpü temizlemeyi önerdiğini belirten Rodriguez; 'Biz ise platform olarak buna plastik kirliliği diyoruz. Çünkü çevrede bulduğunuz çöplerin yüzde 90'ı plastik. Sigara izmaritlerinin, sentetik giysilerin ve COVİD-19'a karşı maskelerin de plastik olduğunu hatırlatmalıyım. Bunu durdurmanın tek yolu, başta tek kullanımlık plastik olmak üzere plastik kullanımımızı azaltmaktır. Bunun için alternatifler de var' dedi.

'GERİ DÖNÜŞÜM, PERİ MASALINDAN İBARET'

Rodriguez, kentlerdeki çöplerin günlük olarak temizlendiğini söylerken; 'Çünkü daha uzun süre beklerseniz, çöp yığını oluşur. Vatandaşların gözlerini rahatsız etmeyecek, büyük bir çöp sahasına taşınırlar. Ancak plastik, küçük parçalara ayrılarak yiyeceklerimize ve musluklarımıza ulaşır. Sırf onu görmediğimiz için varlığının sona erdiğini düşünürüz. Toksinler yavaş, daha büyük plastikler ise hızlı öldürür. Plastiğin geri dönüşümüne inanmak ise bir peri masalından ibarettir. Bilinçli ve eğitimli ülkelerin '˜Geri dönüştürülecek plastikler' ile ne yaptıklarına bakın. Eskiden Çin'e gönderirlerdi ama şimdi Çin almayı reddettiği için Endonezya veya Türkiye gibi başka ülkelere gönderiliyor. Plastiğin yalnızca yüzde 10'u geri dönüştürülür ve sınırlı sayıda geri dönüştürülebilir' ifadelerini kullandı.

'HER ŞEYİ MAHVEDENLER YETİŞKİNLER'

Çevre duyarlılığı konusunda tek başına eğitimin çok önemli olmasına rağmen işe yaramadığını belirten Rodriguez; 'Kimse '˜Çocukları eğitin' demesin çünkü her şeyi mahvedenler yetişkinler. Hadi yetişkinleri de eğitelim. Çöp atmanın cezalandırıldığı diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de yasalar var. Ceza yaz, sonra belki insanlar öğrenir. Meriç ve Tunca nehirlerinde bir sorun daha var; tarım ve sanayinin neden olduğu su kirliliği. Ama bunu bir güne bırakalım. Ayrıca her yerde plastik varken çöp kutusunda yaprak ve dal gördüğümde çok sinirleniyorum. Biyolojik atık çöp değil, komposttur' diye konuştu.