Meme kanserinde erken tanı uyarısı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Meme Konseyi üyesi 'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' kapsamında basın toplantısı gerçekleştirdi. Üyeler, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

TAKİP ET

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Meme Konseyi üyesi “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” kapsamında basın toplantısı gerçekleştirdi. Üyeler, meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını Genel Cerrahi Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Atakan Sezer yaptı.

Sezer, meme kanserinin kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğunu söyledi.

Kadın kanserleri içerisinde en sık ölüme neden olan çeşidin meme kanseri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sezer, bu kanserden korunmada erken teşhisin çok büyük önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Sezer, meme kanseri teşhisi konduktan sonra yaşına, tümörün tipine göre uygulanacak tedaviye karar verildiğini de sözlerine ekledi.

Her 10 meme kanserinden birisinin kalıtımsal meme kanseri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sezer, "Aslında bu hastalık ailemizden miras kalabiliyor. Bunun içinde bazı kriterler oluyor. Meme kanseri ailesel mi değil mi buna bakmak lazım." dedi.

"Tarama için mamografi altın standart"

Trakya Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Nermin Tunçbilek, "Meme kanseri her 7-8 kadından birisinde gördüğümüz bir patoloji. Bunu erken saptamak bizim açımızdan çok önemli. Hasta doktora başvurduğunda eline gelen bir kitle ile geldiği takdirde bunun ileri evre bir meme kanseri olma olasılığı daha yüksek. " ifadelerine yer verdi.

Vakalarda gerek görülürse PET BT görüntüleme yaptıklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Funda Üstün, 2009 yılından beri aktif olarak çalışan görüntüleme ünitesi ile tüm Trakya'ya hatta Bulgaristan, Kosova ve Yunanistan'dan da hastalara hizmet verdiklerini belirtti.

Doğru ve zamanında tanının hasta için çok önemli olduğunu söyleyen Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gürkan "Her 100 meme kanserinden 35'i ailesel. Kanser genetik bir bozukluk. Ama ailesel meme kanseri çok daha önemli. Çünkü bireyde eğer meme kanseri ile ilgili bir genetik mutasyon varsa onu bir sonraki nesle aktarma ihtimali yüzde 50." ifadelerine yer verdi.

Erken tanının önemine değinen Medikal Onkoloji Bilim Dalından Prof. Dr. Sernaz Uzunoğlu,

"Erken tanı koyduğumuzda meme kanseri yüzde 90 üzerinde tedavi sağladığımız ve tamamen iyileştirebildiğimiz bir kanser türü. O yüzden ekip halinde çalışmak çok önemli. 2000'li yıllarda meme kanserine bağlı ölüm oranları çok fazlaydı. " ifadelerine yer verdi.

Meme kanseri olmadan bu hastalığı atlatabilmenin çok önemli olduğunu söyleyen Radyasyon Onkolojisi A.D. Prof. Dr. Ruşen Coşar, kilo kontrolü, bol taze sebze-meyve tüketimi, katkı maddeli gıda tüketmemek, gereksiz yere radyasyona maruz kalmamak gibi noktaların da çok kıymetli olduğuna değindi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ