'Medusa, Hırsızları Korkutuyor'
Edirne'de 1977'de belediyenin altyapı çalışmaları sırasında bulunan Romalı Thedolos'un oğlu Bassos dev lahdindeki 'Medusa' kabartması ile dikkat çekiyor. Mezar hırsızlarını korkutmak amacıyla yapılan Medusa kabartması, Yunan Mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çeviren bir canavar olarak biliniyor.
Edirne Müzesi bahçesi, Roma'dan günümüze ulaşan lahit, heykel ve mermer üzerine işlenen kabartmalı eserlerle dolup taşıyor. Açık havada sergilenen bu eserler arasında ise en çok ilgiyi gören Romalı Thedolos'un oğlu Bassos dev lahdi geliyor. Bahçede sergilenen 2.5 metre yüksekliği, 3 metre uzunluğundaki dev lahit eros, elinde nar tutan Genius ve Psykhe gibi mitolojik figürlerin yanı sıra, bakışlarıyla insanı taşa çeviren ‘Medusa' kabartması ile dikkat çekiyor. Medusa kabartması, içinde değerli eşyalar bulunan lahdi soymak için gelenleri korkutmak amacıyla yapılmış. Mavi damarlı mermerden olan lahdin üzerinde dört satırlık Grekçe kitabesi bulunuyor. Kitabede; “Vatandaş Theodolos'un oğlu Bassos burada yatıyor. Küçük kuşların tatlı cıvıltısını güzellik ve neşe içinde Bassos'a; hem ait olduğum şehre, hem de biricik dadımın ait olduğu şehre söylüyorum.” yazıyor.
Edirne Müzesinde en çok dikkat çeken eserler arasında dev lahit olduğunu belirten müze müdürü Şahan Kırçın : “Edirne Müzesi Müdürü Şahan Kırçın, “Tabi, en çok dikkat çeken bu lahit. Çünkü ebat olarak büyük ve yine Roma dönemine ait Theodorus'un oğlu Bassos'a ait bir lahit. Çünkü bunu nereden anlıyoruz, lahdin bir kanatında grekçe bir metin var. O metin de der ki Theodorus'un oğlu Bassos burada yatmaktadır der. Oradan zaten bunu anlıyoruz. Tabi, şöyle baktığınız zaman lahdin büyüklüğüne, işlemelere, sanata, o dönemin önemli kişilerinden biri. Ama bununla ilgili tam net bir bilgiye ulaşamadık.” dedi.
‘MEDUSA, HIRSIZLARI KORKUTUYOR'
Medusa'nın lahit üzerine yapılmasındaki amacının hırsızlığı önlemek olduğuna vurgu yapan Kırçın, “Lahitlerin üzerinde Mitolojik sahneler, kabartmalar var. Tabi en çok dikkat çeken Medusa, kabartmalı lahit. Roma döneminde Medusa mezar lahitlerinde sıkça kullanılır. Bir dönem çok sık kullanılmış. Medusa, bildiğiniz gibi bakışlarıyla karşısındakini taşa çeviren bir özelliği var. Antik dönemde böyle ihtişamlı mezarların yapılarında, antik dönem soygunları çok meşhur olduğu için, yine mitolojik bir inanış olduğu için Medusa kafası koyuyorlar. Bu sayede mezarlarda soygun ve tahribatı biraz azaltmak amaçlanıyor.” diye konuştu. Haber Merkezi