Medeniyet merkezine ilk adım

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurumu Başkanlığı, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi işbirliğinde düzenlenen Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı panelinde konuşma yapan Başbakan Başmüşaviri Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Bekir Karlığa, Edirne'de Osmanlı Medeniyetleri Araştırma Merkezi kurmak amacıyla bu paneli düzenlediklerini söyledi.

TAKİP ET
Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurumu Başkanlığı, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi işbirliğinde '˜Yeni Dünya, Yeni Türkiye ve Medeniyetler İttifakı' paneli Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Necip Taylan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Başbakan Başmüşaviri Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Bekir Karlığa, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi konuşmacı olarak katıldılar.
Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri ile çok sayıda öğrencinin katıldığı panelin açılışı Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Tabakoğlu gerçekleştirdi. Tabakoğlu, konuşmasında panelin Edirne Valisi Günay Özdemir'in projesi olduğunu belirterek, Özdemir'den medeniyet konusunda çok şey öğrendiğini söyledi. Edirne'nin büyük işler başarmış bir şehir olduğunu söyleyen Tabakoğlu, Edirne'nin Osmanlı dönemde Balkanların ve İstanbul'un fethedilmesindeki önemine dikkat çekti. Edirne gibi önemli şehirlere büyük işlerin düştüğünü söyleyen Tabakoğlu, dünyanın sıkıntılı bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek arayış içerisinde olduğunu belirtti. Dünyanın arayışına uzak kalınamayacağını ifade eden Tabakoğlu, dünyadaki hâkim güçlerin iyilik yaptıkları için değil, zulüm yaptıkları için ön planda olduklarını söyledi.
128 ülkede tanıtılacakTabakoğlu'nun konuşmasının ardından panelde bir konuşma da Prof. Bekir Karlığa yaptı. Karlığa, medeniyet kelimesinin İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretiyle gündeme geldiğini belirterek; Edirne'nin önemli bir medeniyet olduğuna dikkat çekti. Edirne'nin tanıtılmasının medeniyetler ittifakı için çok önemli olduğunu ifade eden Karlığa, Medeniyetler İttifakı Kurumu'nda 128 ülke ve 28 uluslararası kuruluşun bulunduğunu açıkladı. Edirne'yi, Medeniyetler İttifakı Kurumu'ndaki 128 ülkeye tanıtacaklarını söyleyen Karlığa, Edirne'de Osmanlı Medeniyetleri Araştırma Merkezi kurmak amacıyla paneli düzenlediklerini söyledi.
'Edirne'de özgürce yaşamışlar'Karlığa'nın konuşmasının ardından panelde bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında kurum ve kuruluş yöneticilerinin görevlerinin üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin yaptıkları araştırmaları uygulamada yardımcı olmak olduğunu söyledi. Özdemir, Edirne'nin önemli bir medeniyete sahip olduğunu ifade ederek, İstanbul'u fetheden medeniyetin Edirne'de oluştuğuna dikkat çekti. Edirne'de Osmanlı döneminde farklılıkların beraber yaşadığını söyleyen Özdemir, nüfusun yüzde 50'sinden fazlasını gayrimüslimlerin oluşturduğunu belirterek; '60 bin Yahudi, Ermeni ve Rum, 40 bin civarında da Türk Müslüman vardı. Bu da gösteriyor ki, farklı inanç ve düşüncedeki insanlar, kendin inanç ve düşüncelerini Edirne'de özgürce yaşamışlar' ifadelerine yer verdi.
'Mekke ve Medine neyse Edirne ve İstanbul odur'Bir çağın kapanarak yeni bir çağın açılmasının bir medeniyet olduğunu söyleyen Özdemir; 'Fetih olayı bir milat olarak değerIendirebilir ama İstanbul'un fethi bir medeniyettir. İstanbul'un fethi o medeniyetin getirmiş olduğu bir sonuçtur. Öyle bir medeniyet kurulmuş ki Peygamberimizin müjdelediği o fetih ancak bu şekilde gerçeklemiştir. İslam medeniyeti açısından Medine, Mekke için neyse, Osmanlı medeniyeti açısından da aslında Edirne, İstanbul için o anlama geliyor. Yeni bir medeniyet felsefeniz yoksa, dünyadaki farklı inanç ve düşüncelerle iyi geçinemezseniz ve onlardan faydalanamazsanız bir fikriniz olmaz' dedi.
Medeniyet Bilinci gösterildiÖzdemir'in konuşmasının ardından panelde '˜Medeniyet Bilinci' adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin ardından panel Prof. Dr. Necip Taylan'ın moderatörlüğünde, Başbakan Başmüşaviri Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Bekir Karlığa, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi'nin sunumları ile devam etti.