Meclis'ten ziraat mühendislerine çağrı: 'TARLAYA İNİN'

Edirne İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, buğdayda kesik sineği hastalığı sonucu zarar oluştuğunu açıkladı. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli ziraat mühendislerini sahaya inmeye davet eden Üstün, çiftçilere ilaç atma konusunda kursların verilmesi gerektiğini söyledi. Üstün'ün açıklamalarına katkı veren AK Parti İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Mustafa Suiçmez de hastalığa karşı kimyasal mücadele bulunmadığını belirtirken çiftçilerin erken ekim yapmamaya davet etti.

TAKİP ET

Edirne İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı toplantılarının son gününde Edirne'nin köylerindeki ekim alanlarında yaşanan buğday kesik sineği hastalığı ve mücadelesi gündeme geldi. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'nun buğday kesik sineği hastalığı ve yabancı ot ilaçlarının zararları hakkındaki rapor ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine sahaya inme çağrısı yapıldı.

Komisyon Başkanı Mustafa Üstün'ün sunduğu raporda, il ve ilçe köylerinde ekilen hububatlarda görülen hastalıklar sonucu zarar oluştuğu belirtilirken; buğday kesik sineği hastalığını nedenleri ile dönemsel ayçiçeği ekilen yerlere atılan yabancı ot ilaçlarının zararlarının araştırılarak en aza indirilmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekildi. Sunumda ayrıca AK Parti İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Mustafa Suiçmez ile AK Parti İl Genel Meclisi Lalapaşa Üyesi Secaattin Uyur da üreticilere uyarılarda bulundu.

'GEREKSİZ KİMYASAL KULLANILDI'

Üstün, buğday kesik sineği hastalığının, dünyada ve Türkiye'de senelerdir hasarlarının görüldüğünü belirtirken; 'Erken ekimin de yapılması ile son birkaç yıldır zararlar arttı ve bu yıl kuraklığın da etkisiyle yavaş gelişimden ötürü tavan yaptı. Çiftçiler olarak konu güncel ve birçok kişi bilgi arıyor, ilaç atıyor. Fakat kurumlar bu duruma sessiz kalıyor. Üreticiler gerekli bilgi ve doğru yönlendirme olmadan gereksiz kimyasal kullanımına gitti' ifadelerini kullandı.

'İLAÇ ATMA KURSU GÜNDEME GELMELİ'

Üstün, buğday kesik sineği hastalığı ile mücadelede; dayanıklı çeşit ekmenin, larvayı bırakan sineklerin son uçuş tarihinden sonra ekmenin, larvayı bırakan sineklerin buğdaya uğrama ve yumurta bırakma olasılığını düşürmenin, 1-2 yaprak döneminde '˜neonicotinoid' cinsi insektisit kullanmanın ve geç ekim yapmanın sorunun çözümünde seçenek olabileceğini söyledi. Ot ilaçlarının kullanımı ile ilgili ciddi sıkıntılar bulunduğunu açıklayan Üstün; '2008 yılında ilçe tarım ve orman müdürlüklerinin çok güzel bir çalışması vardı. İlaç atma konusunda kurs verildi. O dönem herkese ilaç atmak için belge verdiler. O çalışmaların tekrar gündeme gelmesi ve yapılması lazım' dedi.

'DOSYA İŞLERİ MÜHENDİSLERE YIKILMIŞ'

Üstün'ün sunumunun ardından söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Nedret Akbulut ise raporda yer verilen kurumların duruma sessiz kaldığına dair ifadelere dikkat çekti. Akbulut, Üstün'e yönelttiği soruda; 'Üretici muhatap bulamıyor derken neyi kast ediyorsunuz?' sorusunu sordu. Akbulut'un sorusunu cevaplayan Üstün, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli ziraat mühendislerinin çalışma şartlarına dikkat çekerken; 'Üretici muhatap bulamıyor. Ziraat mühendislerimiz, hastalığın olduğu süreçte tarlaları kontrol ediyorlar. Bilgilendirmede bize tarlalarımızı dolaşmamızı söylüyorlar. Bunun dışında bilgi alan var mı? İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde tanıdığım çok iyi ziraat mühendisleri var. Sahada aktif olacak kişiler ama öyle bir konuma gelmişler ki devlet, bütün dosya işlerini ziraat mühendislerinin üzerine yıkmış. Mühendisler günlerce sadece dosya doldurmakla uğraşıyorlar. Sahada olması gereken akademik bilgiye sahip olan insanlar sahada değiller. Burada sıkıntılı süreç budur. Çok değerli insanlar, sahada da çok iyiler ama sahada çalışmalarına fırsat yok. Ziraat mühendislerinin ekim öncesi dönemde devreye girmesi lazım. Bizim insanlarımız görerek inanıyor. Çiftçi toprak yapısına, tarlasının durumuna bakmadan ekim yapıyor. Bilgi eksikliğimiz var' sözlerine yer verdi.

'ERKEN EKİM YAPILMAMALI'

Üstün'ün açıklamalarının ardından konuyla ilgili söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Mustafa Suiçmez de yaklaşık 20 yıl önce ABD'nin sinek problemiyle kimyasal ilaç mücadelesi verdiğini belirtirken; 'Ama baş edemedi. Birtakım ilaçları da atamıyorsun çünkü insan sağlığına zararlı kimyasallar var. Bunlar ülkemizde de, dünyada da yasak zaten. Aslında işin özünde bu sinek olduğunda ziraat mühendislerinin de yapacak bir şeyi yok. Bu sinek görüldükten sonra kimyasal ilaçlama ile mücadelesi yok. Burada yapılması gereken 2 önemli şey var. Ziraat mühendisleri, köylerde ekimlerden önce bilgilendirme yapabilir. Sineğin görülmesinin en önemli neden erken ekimdir. Ekim ayında buğday ekimi yapıldıysa tarlalarda büyük oranda sinek var. Kasım ayının 15'inden sonra ekenlerde ise ya çok az var ya da hiç yok. Erken ektiğinde bu sinekler larvalarını bırakma hazırlığına giriyorlar ve yeşile saldırıyorlar. Mühendisler bu bilgilendirmeleri yapabilirler. Geç ekim yapmamız lazım. Biraz da kendimiz önlem almamız gerekir. Çünkü kimyasal bir mücadelesi yok' dedi.

'EN BÜYÜK HATA ÇİFTÇİDE'

Suiçmez'in ardından konuyla ilgili söz alan bir diğer isim de AK Parti İl Genel Meclisi Lalapaşa Üyesi Secaattin Uyur oldu. Uyur, çiftçinin ilaç kullanımındaki yanlışlarına dikkat çekerken; 'Burada en büyük hata çiftçinin kendisindedir. Biz yıllarda süne olmayan yerlere süne ilacı attık. Bunun sonucunda süneyi yiyen bir sürü böcek öldürüldü. Bununla beraber öyle bir hale geldik ki ilaç atmadan önüne geçemiyoruz. Süne ilaçlarını her yıl il ve ilçe tarım müdürlükleri belirli bölgelere veriyor. Fakat sahaya indiğimizde ilaç verilmeyen bölgelerde de süne ilaçlarının kutularını görüyoruz. Bizim kendi toprağımıza sahip çıkmamız lazım' diye konuştu.