Mavi dil hastalığının belirtileri

Dünyada yaygın şekilde izlenen ve koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı, dilde maviye dönme, ağızda yaralar, şişlik ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, hastalığın ılıman iklimlerde yaşayan tatarcık sineklerinden bulaştığını söyledi.

TAKİP ET

Koyun, keçi, sığır ve ineklerde ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan mavi dil hastalığı büyük riskleri de beraberinde getirebiliyor.

Sığırlar ana rezervuarları olmasına rağmen, genellikle hastalık belirtisi göstermeyen bu hastalık, en çok koyunları tehdit ediyor. Koyunlarda hastalık, dilde maviye dönme, ağızda yaralar, şişlik ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

"Bluetongue virüsü", sivrisinekler ve kan emici böcekler aracılığıyla yayılıyor. Hastalık, koyunlarda ölümcül olabilmekte, sığır ve keçilerde ise enfeksiyon yaygın olarak görülüyor.

Uzmanlar, mavi dil hastalığının ciddi ekonomik kayıplara neden olabileceği, hayvan ölümlerine ve et ile süt veriminde düşüşlere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için bölgesel aşı programları, karantina önlemleri ve vektör kontrolü gibi stratejilerin uygulanması büyük önem taşıyor.

Ayrıca, düzenli izleme ve kontrol uygulamaları, mavi dil hastalığının yayılmasını engellemede kritik rol oynuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuda çiftçileri bilgilendirerek, hayvan sağlığını korumak amacıyla gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

NASIL BULAŞIR?

Virüsü hayvanlar arasında taşıyan şeyin tatarcık sinekleri olduğunu söyleyen Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, Hastalığın yaygın olarak ılıman iklimlerde göründüğünü aktardı.

Tatarcık sineklerinin, mavi dil hastalığının görüldüğü ılıman iklimlerde yaşadığını belirten Türkoğlu, "Önceden Afrika bölgesinde daha yaygın görülmekte olan bu hastalık iklim değişikliklerinden sonra günümüzde Türkiye dahil olmak üzere Avrupa, Asya, Amerika ve Avustralya'da yer alan pek çok ülkede görülmektedir." dedi.

MAVİ DİL HASTALIĞININ KLİNİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalıkla beraber sığırlarda ve koyunlarda görülebilecek olası belirtilere de değinen Türkoğlu, "Sığırların hastalığın klinik belirtilerini göstermemesi mümkündür. Burun akıntısı. Boyun ve başta şişme. Göz iltihabı. Ağız içerisinde ülserizasyon ve şişme. Yorgunluk, topallık ve ateş olduğunu Koyunlarda hastalık çok daha ciddidir ve belirtiler şunlardır; Kalın ve yoğun göz ve burun akıntısı, Ağız içindeki şişmeden veya ülserizasyondan dolayı salyalanma. Dil ve dudak ödemleri, siyanoza bağlı olarak dilin mavi renk alması. Yükselen ateş.(40-42 derece) Boyun ve başta şişme. (özellikle göz ve burun çevresinde) Şiddetli topallık yüzünden koyun kalkmaya isteksizdir. Deri altında kanamalar. Ayak ve boynuzun deri ile birleşme noktalarında ağrı ve iltihaplanma. Solunum problemleri, nefes almada zorluk. Koyun hasta, yorgun ve halsiz görünür" ifadelerine yer verdi.

En etkili önleyici tedbirin mavi dil aşısı olduğunu vurgulayan Türkoğlu ,"Tatarcık sineklerine karşı vektör çalışması bulaşmayı önler. Hastalık çıkan bölgelerde karantina uygulanması yapılmalı, hayvan hareketleri kısıtlanmalıdır. Virüs insanları enfekte etmez” dedi.

KUMRU ÖNGÜN