LİSE ÖĞRENCİSİ SOKAK HAYVANLARI İÇİN PROJE GELİŞTİRDİ

Edirne'de sokak hayvanlarının beslenmesiyle ilgili lise öğrencisi Oğuzhan Berke Efe mobil uygulama geliştirdi. Geliştirdiği uygulama ile sokak hayvanlarının beslenmesi için vatandaşların belli noktalara kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamayı amaçlıyor.

TAKİP ET

Edirne Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencisi Oğuzhan Berke Efe, soğuk kış aylarında yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanların beslenmesi için bir mobil uygulama geliştirdi. Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, değerler eğitimi faaliyetleri kapsamında '˜Sokakta canım var' isimli bir proje üretildi. Proje kapsamında sokakta yaşam mücadelesi veren hayvanlar için mama ve su kabı üreterek bunları kentin belli noktalarına yerleştirmeyi hedefliyor.

Özellikle kış aylarında yaşam mücadelesi veren sokak hayvanlarına bir nebze destek olmak, onların yaşamlarını sürdürmesini kolaylaştırmak için üretilen mobil uygulama sokak hayvanlarının izlenmesi, bakımını ve beslenmesini sağlayacak. Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Oğuzhan Berke Efe tarafında geliştirilen uygulama ile sokak havanlarının beslenmesi sanal ortamda izlenebilecek. Aynı zamanda bu uygulama ile bağış toplama, bağış adresledi, duyurular gibi projenin devamlılığını sürdürecek opsiyonlarda hizmete sunulacak. Sokak hayvanlarının beslenmesi için mama kaplarının doluluk oranları, yerleri navigasyon takibiyle görüntülenebilecek.

Edirne Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Müdürü Tolga Ünal, 'Din kültürü öğretmenimiz değerler eğitimi kapsamında öğrencilerimize hayvan sevgisini aşılamak ve günümüz kış şartlarını hayvanlarımızın daha rahat geçirmelerini sağlamak amacıyla böyle bir çalışma düzenledi. Daha sonra okul olarak bu kapsamda mama kapları ürettik. Mama bağışları da aldık. Öğrencilerimizden Oğuzhan Berke Efe de bunu bir uygulama ile taçlandırdı. Bu uygulama sayesinde mama kaplarının yerini bulabiliyoruz. Mama kaplarını görmek ve desek vermek isteyen kişiler uygulamadan buna ulaşabilecekler, paylaşımlarını da yapabilecekler. Bu okulumuz için de çok büyük bir başarı oldu' dedi.

Sokak hayvanlarının beslenmesi ve yaşamlarını sürdürebilmesi için mücadele ettiklerini belirten Bir El Bin Nefes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağmur Islattı, 'Bir kap mama bir kap su hayat kurtarır diyoruz. Liseli öğrenci arkadaşlarımızın yaptığı uygulama da hem sokakta yaşam mücadele veren canlarımızın hayatta kalması için çok önemli bir adım hem de toplumsal duyarlılığın kazanılması için önemli bir adım' ifadelerini kullandı.

Sokak hayvanları için geliştirilen mobil uygulamanın ara yüz güzelleştirme çalışmalarının ardından yayınlanacağını aktaran Oğuzhan Berke Efe, herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilecek bir uygulama geliştirdiklerini ifade etti.

Filiz Uçan