Lağım deresine tepki büyüyor
Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyünde lağım akan Cami Deresi tepki çekmeye devam ediyor. GÜNDEM'in 14 Kasım 2019 tarihinde gündeme getirdiği derede hiçbir çalışma yapılmazken köy sakinlerinden Göksal Çidem, CİMER ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'ne halk sağlığını tehdit eden dere ile ilgili başvuru yaptı. Çidem, aldığı yanıtlar karşısında şok olurken dün de CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç deredeki sorunların çözülmemesinin '˜Büyük utanç' olduğunu söyledi.
Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyündeki Cami Deresi, lağım akmaya devam ediyor. GÜNDEM'in 14 Kasım 2019 tarihinde gündeme getirdiği derede bugüne kadar hiçbir çalışma gerçekleştirilmemesi ile kirlilik artmaya devam ederken; vatandaşlar yaşanan kanalizyon probleminin çözülmesini talep ediyor. Başta Necatiye köyü olmak üzere Köseömer ve Naipyusuf köylerinin sınırlarından da geçen Cami Deresi'ne kanalizasyonda meydana gelen hasar nedeniyle akan lağım suları, halk sağlığını tehdit ediyor.
Yaz mevsimi gibi kuraklığın yoğun hissedildiği mevsimlerde yağmur yağışlarının düşük oranlarda olması nedeniyle derenin su seviyesi düşerken; hasarlı kanalizasyon sisteminden yayılan lağım suları, köyde hem kötü kokunun ortaya çıkmasına, hem de sivrisinek probleminin yaşanmasına neden oluyor. Cami Deresi'ndeki kirlilik, corona virüsü salgınında 21 Eylül'de yüz yüze eğitime başlaması beklenen Necatiye Engin Şahin İlkokulu ve Ortaokulu'nun öğrencilerini de tehdit ediyor. Bölgedeki Yolageldi, Taptık, Kabaağaç ve Naipyusuf köylerinden de öğrencilerin eğitim öğretim amacıyla geldiği okul, Cami Deresi'nin yanında yer alıyor. Derede yaşanan kanalizasyon kirliliği, öğrencilerin sağlığını tehdit ederken; velileri de endişelendiriyor.
İÇME SUYU HASARLI KANALİZASYONUN YANINDA
Yağmur yağışlarının arttığı sonbahar ve kış mevsimi öncesi köylüler, su seviyesi düşen derede çalışmaların bir an önce yapılmasını talep ederken; özellikle kış mevsiminde yükselen su seviyesi nedeniyle kanalizasyonun hasar gördüğünü ifade ediyor. Köy halkı, hasar gören kanalizasyon sisteminin yanından geçen içme suyu borusuna da dikkat çekerken; yaşanan sağlık sorununun büyüklüğünü gözler önüne serdi. Köy halkı, içme suyu borusunun hasarlı kanalizasyon sisteminin yanından geçmesi nedeniyle köyde içme suyu kullanmamaya özen gösterdiklerini belirtirken; yetkililerden de sorunun çözümü için yardım talep ettiler.
ÇİDEM, CİMER VE DSİ'YE BAŞVURDU
Necatiye köyünde yaşayan vatandaşlardan Göksal Çidem, Cami Deresi'nde yaşanan ve halk sağlığını tehdit eden kirlilik nedeniyle CİMER ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduğunu açıkladı. Çidem, CİMER başvurusunda Cami Deresi'nin açık kanalizasyon haline geldiğine dikkat çekerken; derede okulların açılış tarihine kadar önlem alınması gerektiğini söyledi. Bölgedeki 5 köyden öğrencilerin eğitim öğretim gördüğü Necatiye Engin Şahin İlkokulu ve Ortaokulu için de derenin büyük bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirten Çidem, sorunun çözülmesi amacıyla yetkililerden yardım istedi.
ÖZEL İDARE: 'KAMU ZARARI OLUŞUR'
Çidem, CİMER'e başvurusunun ardından gelen cevap ile şok oldu. Çidem'in CİMER başvurusunun ardından Edirne İl Özel İdaresi'nden gönderilen cevapta Cami Deresi'nde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından ıslah çalışması yapılacağı belirtilirken; 'Yapılacak dere ıslah çalışması sırasında mevcutta bulunan kanalizasyon ve içme suyu hatları hasar görecek olduğundan, hatların yapılması halinde kamu zararı olacaktır. Söz konusu dere içerisine sızan atık sulara sebep olan hatların onarımının yapılması, yeniden yapılması gerekli olan kanalizasyon ve içme suyu hatlarının kamu zararı oluşmaması adına dere ıslahı çalışmasından sonra yapılması uygun olacağı kanaati oluşmuştur' ifadeleri kullanıldı.
DSİ: 'İŞİN ÖDENEĞİ BULUNMADI'
Çidem, CİMER başvurusunun ardından derede yaşanan kirlilikle ilgili bir başvuru da DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'ne yaptı. Çidem, başvurusunda kirlilik nedeniyle köyde yaşanacak sorunlara dikkat çekerken; DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nden gelen cevap ile ikinci şoku yaşadı. DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nden Çidem'e gönderilen yazılı cevapta, iş ödeneği bulunmamasından dolayı herhangi bir imalat yapılamadığı açıklanırken; 'Söz konusu CİMER başvurusuna konu olan Edirne ili, Havsa ilçesi, Necatiye köyünde kurumumuzca 28.05.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanan Edirne 12. Grup Taşkın Koruma işi kapsamında taşkın kontrol tesisi yapılacaktır. İşin ödeneği bulunmadığından henüz herhangi bir imalat yapılamamış olup ödenek durumuna göre söz konusu taşkın kontrol tesisi imalatına başlanacaktır. Ayrıca köyün kanalizasyon sistemi ve atık sularla ilgili kurumumuzun herhangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır' sözlerine yer verildi.
'NASIL EĞİTİM GÖRECEKLER?'
Çidem, CİMER ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nden gelen yanıtlara ise tepki gösterdi. DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nün ödenek bulunmaması nedeniyle işin yapılmadığını söylediğine dikkat çeken Çidem; 'Edirne İl Özel İdaresi, DSİ ıslah etmeden yapılırsa kamu zararı olacağını söylüyor. Halk sağlığı ise ödenek gelene, ıslah yapılana kadar maske takarak kendimizi korumamızı öneriyor. 5 köyün çocukları ne yapacak? Dere yapılmadan okul açılırsa, kötü koku içerisinde her türlü salgına açık ortamda nasıl eğitim görecekler?' diye konuştu.
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISINDAN AÇIKLAMA
CİMER ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaların ardından CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Necatiye köyünde yaşanan halk sağlığı sorununa tepki gösterdi. Öztunç, köyde yaşanan kirlilik ve halk sağlığı tehdidine rağmen kamu kurumlarının '˜kamu zararı' gerekçesiyle eylemsiz kalmasını '˜bahane olarak nitelendirirken; 'Kamunun tasarrufu mevzu halk sağlığı olunca mı aklınıza geldi?' dedi.
'ANAYASAL BİR ÖDEVDİR'
Yöneticilerin samimi olmadığını vurgulayan Öztunç; 'Kendileri kamusal tasarrufu yanlış anlamışlar. Mevzu halk sağlığıysa, biran önce müdahale etmeniz gerekir. Kamu kaynakları har vurulup harman savurulurken, israf edilirken sesiniz çıkmasın, yükümlülüklerini aksatırken bu bahaneye sarılın. Bu bir suçtur. Halk ve çevre sağlığı, devletin Anayasal bir ödevidir. Bu ödevi aksatanlar cezalandırılmalıdır' ifadelerine yer verdi.
'BİR AN ÖNCE GEREKEN YAPILMALI'
Öztunç, halk ve çevre sağlığını tehdit eden kanalizasyon sisteminin bir an önce onarılması gerektiğini söylerken; 'Yurttaşların bu konuda yetkililere erişmeye çalışması, büyük bir utançtır. Devletin düzenli denetimde bulunması ve anında müdahale etmesi gerekmektedir. Bu görevini aksatan yöneticiler, Necatiye köyünde oluşacak tifo, kolera, dizanteri gibi hastalıkların sorumlusu olmak istemiyorlarsa, bir an önce gerekeni yapmalıdırlar' diye konuştu.