Lağım Deresi Meclis gündeminde

Edirne İl Genel Meclisi'nin dün gerçekleştirilen toplantısında Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyünde lağım akmaya devam eden Cami Deresi'nde yaşanan halk sağlığı problemi gündeme geldi. CHP Edirne İl Genel Meclisi Havsa Üyesi Serdar Çığla, sorunun 8-10 yıldan beri yaşandığını belirterek DSİ'nin ıslah projesini 5-6 yıldır oyaladığını iddia etti. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise Edirne Valisi Ekrem Canalp'ten projenin gerçekleştirilmesi için ödenek çıkarılmasını talep etti.

TAKİP ET

Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyünde lağım akmaya devam eden Cami Deresi, Edirne İl Genel Meclisi'nde gündem oldu. CHP Edirne İl Genel Meclisi Havsa Üyesi Serdar Çığla, dün gerçekleştirilen toplantıda söz alarak, başta Necatiye köyü olmak üzere Köseömer ve Naipyusuf köylerinin sınırlarından da geçen Cami Deresi'nde ıslah çalışması ve kanalizasyon onarımının yapılması gerektiğini söyledi.

İl Genel Meclisi Havsa Üyesi Serdar Çığla tarafından gündeme getirilen konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş ise lağım akan derenin yanında Necatiye, Yolageldi, Taptık, Kabaağaç ve Naipyusuf köylerinden öğrencilerin eğitim öğretim amacıyla geldiği Necatiye Engin Şahin İlkokulu ve Ortaokulu'nun bulunmasına dikkat çekti.

'BİR SÜRÜ PARA HARCANMIŞ'

Toplantıda konuşma yapan İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Çığla, Necatiye köyünde yaşanan halk sağlığı probleminin 8-10 yıldır yaşandığını belirtirken; 'Olay yerel basına, sosyal medyaya ve genel basına düştü. Daha önce de bu konuda haberler çıkmıştı. Bu konuyla ilgili 8 ay önce de İl Genel Meclisi'nde söz almıştım. Bu konuda incelemeler yaptım, ilgili yerlere gidip konuştum. Özel İdare'nin daire müdürlerinin bu konuda eksiği yok. Derede 2 yılda 2 defa kanalizasyon ve su konusunda çalışma yapılmış, bir sürü para harcanmış' ifadelerini kullandı.

'DSİ 5-6 YILDAN BERİ PROJEYİ OYALIYOR'

Cami Deresi'nin Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında olduğunu söyleyen Çığla; 'Sağlık eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne milletvekiliyken de o dere problemdi, bugün de problem. Hep yapılacak dendi. Vali bey de, milletvekilleri de, kaymakam da bölgeye gittiğinde yapılacak dendi. Ama bir şey yapılmadı. Öyle kötü bir durumda ki oradaki insanların hastalık yaşamaması çok önemli. Devlet Su İşleri, 5-6 yıldan beri projeyi oyalıyor. DSİ 11. Bölge eski Müdürüne de bu konuyu sormuştum. Programa alındığını ve kesinti yapılacağını söyledi ama 1,5 sene geçti' dedi.

'DSİ ISLAH ÇALIŞMASI YAPMALI'

Çığla, köyde İl Özel İdaresi'ne ait 1200 metrelik bir hat bulunduğunu açıklarken; 'Ayrıca su kanalı da değişecek. Ama dere yapılmadığı için yapılamıyor. Geçen yıl yağmurlar yağdığında sular, yapılmış olan kanalizasyonu bile alıp gitti. Bu nedenle DSİ orada ıslah çalışması yapması lazım. İl Özel İdaresi'nde konuyla ilgilenen daire müdürümüz, derede 5 günlük iş olduğunu söyledi. Malzemesi de, her şeyi de hazır ama zemin olmadan yapıldığında, 3 ay sonra yağmurlar başladığında yine aynı dert olacak. Vali beyden rica ediyorum; DSİ ile ilgili projeyi bir an önce hayata geçirsin. Ondan sonra İl Özel İdaresi üzerine düşen görevi yaparak, oradaki insanların sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamasını isterim. Burada hiç kimse kendisine siyasi pay çıkarmasın. Bu toplumsal bir olaydır, hepimizin sahip çıkması lazım' sözlerine yer verdi.

'ÖDENEKLER AZALDI'

Çığla'nın konuşmasının ardından toplantıda Cami Deresi ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş de korona virüsü salgını nedeniyle devlet kurumlarına gönderilen ödeneklerin azaldığını söylerken; 'Devletten kurumlara gelen ödenekler azaldı. İl Özel İdaresi'ne gelen ödenekler de azaldı. Pandemiden dolayı bu kaçınılmazdır. Bütün dünyada ekonomik kriz var. Bunu göz ardı edemeyiz. DSİ'nin de ödenekleri azaldı. Ama burada bir ayrıcalık var. 5 köyün ilköğretim okulu buradadır. Korona virüsü salgınıyla birlikte orada kışın ayrı bir mikrop türünün türeme şansı da var. Sayın valimizden rica ediyoruz; oraya ait bir ödenek çıkarılsın ve bir an önce taşkın saha alanında dere ıslahı yapılsın. Biz de ondan sonra İl Özel İdaresi olarak kanalizasyonu 5 gün içerisinde bitirerek, orasını yaşanabilir ve sağlıklı bir alana ulaştırırız. Yetkililerden bu konuda hassasiyet göstermesini rica ediyoruz. Basına çıkarak bunları tartışmamızın anlamı yok. Basına çıkmadan önce bu sorunları bitirelim' diye konuştu. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

GÜNDEM 14 KASIM'DA YAZMIŞTI

Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyünde lağım akan Cami Deresi'ni GÜNDEM, 14 Kasım 2019 tarihinde gündeme getirmişti. Köy sakinlerinden Göksal Çidem ise önceki gün CİMER ve DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'ne halk sağlığını tehdit eden dere ile ilgili başvuru yaptığını açıklamıştı. Yerel ve ulusal gazetelerde de yer alan sorunun Türkiye genelinde duyulmasının ardından CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, deredeki sorunların çözülmemesini '˜Büyük utanç' olarak nitelendirmişti.