Kuraklık bu yıl en çok çiftçileri etkiledi

Ayçiçeği üreticileri kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşıyor.  Çeltik üreticileri ise çeşitli çözümlere rağmen istediği verimi alamadı.

TAKİP ET

Trakya'da yaşanan kuraklıktan en çok çiftçiler etkilendi. Kış aylarında yetersiz kalan yağışlar ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması ekili arazilerde verimi düşürdü.

Türkiye'de çeltik üretiminde ilk sırada yer alan Edirne'de üreticilerin ekim mesaisinin ardından dikili arazilere su verilmeye başlamıştı.

Bölgedeki su kaynağını karşılayan Tunca Nehri'ndeki kuraklık sebebiyle bazı bölgelerde tavalara su verilemedi.

Edirne Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve DSİ tarafından önlemler alınsa da yeterli olmadı.

Aralıklı sulama, su kuyuları gibi birçok önlem ile çiftçi bir nebze de olsa rahatlasa da çeltik üretimi için sulak alanlardan faydalanan üreticiler zor durumda.

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, su kullanımının az olduğu bölgelerde verim kaybının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Sulak alanların bazı bölümlerde durma noktasına geldiğini ifade eden Arabacı, “Aralıklı sulamaya geçildi. Her üreticimizi su almasını sağlanması çalışıldı. Çok su yeterli olmayınca belli bir süre susuz kalan yerler oldu. Çok kötü durumda olan bazı bölgelerimiz var. O bazı bölgelere yeterli su vermemekten verim kaybı olacak. Hayırlısıyla bu yıl her üreticimize su ulaştırarak, az zararla atlatmak için mücadele ediliyor. Valiliğimizin, il müdürlüğümüz, DSİ, Ziraat Odaları, muhtarlarımız hep beraber mücadele ediyor. İnşallah elimizden geldiği sürece en az zararla atlatırız diye umuyorum. Şimdi önümüzdeki yılla alakalı kış döneminde muhtemelen çeltik komisyonu ile hep birlikte bir değerlendirme yapılır. Şimdiki gibi önümüzde kış döneminde yağış almazsa muhakkak bir kısıtlamaya gidilir. Yağış olur, nehirde iyi olursa kısıtlamaya gitmeye gerek kalmaz. Önümüzdeki yıl su debilerine bağlı, yağışlara bağlı.” Sözlerini kullandı.

Arabacı, ayçiçeğinde tüm zamanların en kötü döneminin yaşandığını belirtti.

Kuraklığın büyük verim kayıplarına sebep olduğunu söyleyen Arabacı, üreticilerin ciddi zarar gördüğünü açıkladı.

Bakanlıktan destek isteyen Arabacı, “Uzmanlar birtakım incelemeler yaptı. Burayı bakanlığımız da gördü. Bakanlığımız bu konuyla ilgili ciddi bir kuraklık desteği verirse üreticilerimizin yanında olduğunu gösterir. Üreticilerimiz nefes alır. İnşallah bu yılı da böyle atlatmış oluruz. Bu sene en kötü ayçiçeği sezonu diyebiliriz.” Dedi. Kumru Öngün

Fahrettin Baydar