Kurak geçen kış, ekili buğdayda verim kaybına yol açabilir

Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de buğday üreticileri, verim kaybı endişesi yaşıyor. Kurak geçen kışı mevsiminin buğdayı olumsuz etkilediğini belirten Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, hava sıcaklıklarının uzun süre mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi durumunda buharlaşmayla su kaybı yaşanabileceğini söyledi.

TAKİP ET

Şubat ayına rağmen Edirne'de bahar havası yaşanıyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi çiftçileri endişelendiriyor. Neredeyse hiç yağış almayan Trakya bölgesinde, üreticiler umduğunu bulamadı.

ÇİFTÇİNİN UMUDU MART VE NİSAN'A KALDI

Trakya kış mevsimine yağışlarla giriş yaptı. Ancak yağışlar Ocak ayında beklenenin altında kaldı.Şubat ayında kuraklığa bir de mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları eklendi. Kış mevsimi üreticinin istediği gibi başladı ancak yağışların devamı gelmedi, ekili ürünler yeterli besini aldı. Buğdaylar gelişmeye ve kardeşlenme dönemine girdi. Son haftalarda tarımsal üretimi etkileyecek düzeyde kuraklık etkili oluyor. Çiftçiler ise Mart ve Nisan ayında yağmur yağmasını umut ediyor.

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, kış aylarında yaşanan kuraklığın ekili buğdayları olumsuz etkilediğine değindi. Kış aylarında yağışların toprağın suya doyması açısından önemli olduğuna değinen Kaya, yağışların az olmasının verimliliği etkilediğini belirtti.

"BUHARLAŞMAYLA SU KAYBI YAŞANIR"

Trakya'da son haftalarda kış kuraklığının yaşandığını vurgulayan Kaya, “Ekim dönemindeki yağışlar hububata iyi gelmesine rağmen son haftalarda Trakya'da kış kuraklığı yaşanmaya başladı. Kuraklığın devam etmesi halinde verim kayıplarının gözlenebilir. Bitkinin gelişim dönemine bakıldığında kar yağışının yağmurdan daha iyi geleceğini açık ve net. Sıcaklıklar uzun süre böyle giderse buharlaşmayla su kaybı yaşanır. Geçen yıl da sıcaklıklar tarım ürünlerinin erken gelişmesine neden olmuş, arkasından gelen soğuk hava ve don nedeniyle bitki kayıpları yaşanmıştı. Bitkiler sıcak havayla uyanıyor ve ardından sıkıntılar yaşıyor.Biz bugünlerde soğuk ve kar yağışı bekliyoruz. Kar yağdığında bitkinin üstünü örtüyor, hem sıcaklığı dengeliyor hem de kar suyu yavaş yavaş toprağı besliyor. Buğday şu anda, bir tohumdan birkaç sapın meydana geldiği kardeşleme döneminde, ardından boy atacak. Ancak sıcaklıkların böyle devam etmesi halinde boyu erken uzayabilir ve mart ayındaki olası don olayları bitki verimini etkileyebilir." Dedi.

Üreticilerden Cesur Pakarda ise kış kuraklığı nedeniyle endişeli olduklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl da kuraklığın yaşandığını hatırlatan Pakarda, ekili ürünlerdeki verimin düşüklüğünden endişe duyduklarını ifade etti. Nisan ayında iyi bir yağış olmasını beklediklerini aktaran Pakarda, yaşanan kuraklığın devam etmesi halinde toprak altındaki sularda kayıpların yaşanacağını söyledi.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar