Köylere güneş enerjisi desteği
Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül, Uzunköprü'ye bağlı köylerdeki su tüketimi sırasında kullanılan elektrik miktarına katkı sağlayacak yeni bir projenin başlayacağını duyurdu. Salarlı köyünde kurulacak güneş enerjisi üretim tesisi ile elektrik faturası maliyetlerini yüzde 76 ile 80 arasında düşeceğini belirten Sarıgül, yıllık 850 kilovat ile 900 kilovatlık bir elektrik üretimi elde edileceğini söyledi.
Edirne İl Genel Meclisi Araştırma ve İnceleme Komisyonu, Edirne ve ilçelerinde köy içme sularında kullanılan güneş enerji sistemlerini tartıştı. Güneş enerjisi kullanımının önemine dikkat çekilen toplantıda, il genelindeki köy içme sularında kullanılan sistemlerin son durumu ve güç kapasiteleri ile ilgili bilgi verildi.
Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül'ün sunduğu güneş enerjisi sistemi ile çalıştırılan köy içme suları hakkındaki raporda; dünyanın, fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan ve giderek artan karbon emisyonu problemlerinin farkına varmasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla dikkat çeker hale geldiği vurgulandı.
'EN TEMİZİ GÜNEŞ ENERJİSİ'
Dünyada üretilen elektriğin çoğunlukla kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan üretildiğini belirten Sarıgül; 'Güneş enerjisi yüzde 100 temiz, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Elektrik üretimi için petrol, kömür ve doğalgaza olan bağımlılığı azaltır. Bu fosil yakıtlar, hava, su ve toprak kalitesini etkileyen, zararlı emisyonlar üretir ve küresel ısınmadan sorumludur. 2000 ve 2065 yılları arasında dünyannın, önceki 65 milyon yıldan daha fazla bitki ve hayvan türünü yok edeceği tahmin ediliyor. Buna karşılık güneş enerjisi hiçbir kirlilik üretmez. Güneşin bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, yeryüzüne zarar vermeye veya ozon tabakasını negatif etkilemeyen sınırsız bir enerji kaynağı sunar. Bunun için bazı ilçelerimizde köylere hizmet götürme birliklerinde ve su birliklerinde içme suyu kuyularımızda elektrik giderlerinin azaltılması için güneş enerji sistemi projeleri hayata geçirilmiştir' ifadelerini kullandı.
'MERKEZ KÖYLERDEKİ SİSTEMLER ARIZALI'
Edirne merkez ilçeye bağlı Büyükismailçe köyünde 11 kilovat, Orhaniye ve Karakasım köylerinde ise 15 kilovatlık güneş enerji sistemi projesinin uygulandığını açıklayan Sarıgül; 'Bunlar ufak bir arıza nedeniyle şu anda çalışmamaktadır. Süloğlu ilçesine bağlı Akardere köyünde de 18 kilovatlık güneş enerji sistemi mevcuttur ve çalışır durumdadır. İpsala ilçesine bağlı Aliçopehlivan köyünde 25 kilovatlık sistem ve Kocahıdır köyünde de 27 kilovatlık sistem 1 ay önce faaliyete geçti. Paşaköy'de 22 kilovatlık sistem de yaklaşık 3 aydır faaliyettedir. Koyuntepe köyünde ihalesi yapılan sistemin projesi ise önümüzdeki aylarda faaliyete geçecektir. Meriç ilçesine bağlı Kadıdondurma, Büyükaltıağaç ve Küçükaltıağaç köylerinde 15 kilovat, Nasuhbey grup köylerinde de 20 kilovatlık sistemler vardır. Meriç'e bağlı bu köylerdeki güneş panelleri sistemi, Aralık 2020 sonu itibariyle kurulmuş olup üretime geçmiştir. Sistem üzerindeki uzaktan erişim modülü sayesinde anlık enerji üretimi takibi yapılacaktır' dedi.
UZUNKÖPRÜ'YE 500 KİLOVATLIK PROJE
Uzunköprü ilçesine bağlı Eskiköy'de de 10,5 kilovatlık 42 adet polikristal güneş panelinin faaliyette olduğunu belirten Sarıgül, ilçeye bağlı grup köyleri içme suyu birliğinde hayata geçirilecek güneş enerjisi sistemi projesini olduğunu açıkladı. Köylerin içme suyu tesislerinin elektrik tüketim bedelleri ile mahsuplaşmak amacıyla 550 kilovatlık güneş enerjisi projesinin hayata geçirileceğini söyleyen Sarıgül; 'Salarlı köyüne kurulacak olan güneş enerji sisteminin 9 bin 50 metrekarelik bir alana kurulması planlanmıştır' sözlerine yer verdi.
'MALİYETLERİ YÜZDE 80 DÜŞÜRECEK'
Sarıgül, Salarlı köyüne kurulacak güneş enerjisi elektrik üretim tesisinin ana malzemelerini açıklarken; 'Üretim tesisinde bin 375 adet 400 vat gücünde toplam 550 kilovat güç üretebilen monokristal güneş panelleri kullanılacaktır. Sayın kaymakamımızın önderliğinde yürütülen projede amacımız; yıllık 850 kilovat ile 900 kilovatlık bir elektrik üretimi elde etmektir. Elde edilen bu üretim miktarları yönetmelik değişmeden 2018 yılından önce olsaydı eğer, mahsuplaşma haricinde ticari amaçlı dolar bazında 13 cent üzerinden yıllık getirisi 735 bin TL ile 800 bin TL arasında bir gelir elde edilecekti. 2021 yılında faaliyete geçirecek olan tesisin mahsuplaşma oranında bu bedellerin fatura tutarlarına büyük ölçüde katkı sağlayacağını hep birlikte göreceğiz. Uzunköprü'ye kazandırılacak bu projede amaç; gelen elektrik fatura tutarlarının maliyetlerini yüzde 76 ile 80 arasında düşürmektir. Kurulacak olan güneş enerjisi elektrik üretim tesisi maliyetinin amorti süresi maksimum 4 yıl olacağı ifade edilmiştir' dedi.
'53 KÖYE KATKI SAĞLAYACAK'
Sarıgül'ün sunumunun ardından konuyla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Yaşar Sasa, projenin Uzunköprü ilçesine bağlı 53 köye katkı sağlayacağını belirtirken; 'Uzunköprü'ye 550 kilovatlık bin 357 adet panel konulacak. Bunun günlük enerji üretimi bin 980 kilovat/saat, aylık üretimi ise 59 bin 400 kilovat/saat, yıllık üretimi de 712 bin 800 kilovatın altına düşmemesi gerekiyor. Döviz yükseldiği için bize 9 cent getirisi olacak. Tesisin kendini amorti etmesi maksimum 4,5 yılı bulabilir ama ömrü 7 yıldır' diye konuştu.