Klima kullanmak cam açmaktan daha tasarruflu

Kavurucu sıcaklıkların etkisini gösterdiği günlerde evlerde, araçlarda, iş yerlerinde, vatandaşlara rahat nefes aldıran klimalar, vatandaşın yaz aylarında sıcaktan korunma aracı oluyor.

TAKİP ET

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artmasıyla beraber en çok merak edilen konuların başında “yazın araçta klima mı kullanmalı, yoksa cam mı açmalı?” sorusu var.

Kavurucu sıcaklıkların etkili olduğu bu dönemde sürücüler ve yolcular serinlemek için çeşitli yöntemlerde çare arıyor. Çözümlerin en başında ise klima ya da cam açmak oluyor. Araçlar yüksek süratlerde seyahat ederken klima açmak, cam açmaktan daha hesaplı oluyor. Camların açık kalması veya klimanın kullanılması her durumda farklı sonuçlar veriyor.

Klima kullanımı için güç yakıttan sağlanırken, klima yerine cam açıldığında ise yakıt tüketimi daha çok artıyor.

KLİMALAR ÇALIŞIRKEN MOTORDAN GÜÇ ALIĞI İÇİN YAKIT KULLANIMI DA YÜZDE 10 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERİR

Araç bakımları periyodik yapılmadığı takdirde klima tam randımanlı çalışmaz, bu da yakıt kullanımının üst ücralarda artmasına sebep oluyor. Uzmanlar, klimayı düzenli olarak çalıştıran araç kullanıcılarının klimanın içerisinde bulunan filtre gibi parçaların bakımını ve kontrolünü periyodik aralıklarla yapması yönünde tavsiyelerde bulunuyor.

Uzmanlar, daha temiz bir hava için sürücülerin klima içerisinde bulunan filtrelere bakım yaptırması gerekiyor.

SÜRÜCÜLER İÇİN KLİMA AÇMANIN DAHA SAĞLIKLI BİR YÖNTEM OLDUĞU ÖNGÖRÜLÜYOR

80 km/saat üzerinde seyreden her araçta klima kullanmak cam açmaktan daha tasarruflu. Yoğun trafikte klima çalıştırmak çok fazla yakıt harcanmasına neden olabilirken 80 km/saat üzerindeki süratlerde ise klima kullanımı cam açmaya göre daha tasarruflu oluyor.

Ayrıca uzmanlar klimanın hava akımını direkt olarak iletmesinden etkilenen yolcuların klimaların iç dolaşım ayarını açmasını öneriyor. Bu ayar sayesinde dışarıdan alınan hava içeriye girmiyor. İçeride yer alan hava, soğutularak sirkülasyonu devam ediliyor. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN