Kız kardeşler ata mesleğini devam ettiriyor

Edirne'de babadan kalan çiftçilik mesleğini devam ettiren iki kız kardeş bu yıl çeltikten yaklaşık 900 kilogram verim bekliyor. Kız kardeşler Mayıs ayında başlayan zorlu çeltik mesaisinde ekim, bakım ve ilaçlama gibi birçok aşamayı kendileri yapıyor.

TAKİP ET

Bölgede '˜Beyaz Altın' olarak adlandırılan ve Mayın ayında binlerce dönüm araziye ekilen çeltiğin veriminin yüksek olması bekleniyor. Eylül ve Ekim aylarında başlayan zorlu hasat dönemi öncesi tarlalarını belirli aralıklarla kontrol eden çiftçiler, tanelerin dolu olması sebebiyle verimin yüksek olacağını tahmin ediyor. Bereketli ve verimli bir sezon geçirmeyi umut eden çiftçiler rekoltenin bu yıl yüksek olacağını belirtti.

Babadan kalma çiftçilik mesleğini devam ettiren Emine ve Fevziye Sakarya kardeşler Mayıs ayında ektikleri çeltikten kaliteli ve iyi verim alabilmek için her aşamasını kontrol ediyor. Titizlikle gübreleme ve ilaçlama yapan kardeşler tarladaki suyun kontrolünden yabancı otla mücadeleye kadar tüm aşamaları yoğun bir mesai ile gerçekleştiriyor. Kız kardeşlerin azmi görenleri hayran bırakıyor.

Küçük bir çocukla ilgilenir gibi her gün tarlaya giderek çeltik ekili arazilerini kontrol eden kız kardeşler, babalarından öğrendikleri çiftçiliği büyük bir aşkla sürdürüyor. Babalarının vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşayan 2 kız kardeşin özverisi her kesim tarafından alkışlanıyor.

Edirne'nin Yolüstü Köyü'ndeki 186 dönümlük arazide çeltik üretimi yapan kız kardeşler, sık sık yaptıkları tarla ziyareti sonucunda yabancı otla mücadele ve düzenli kontrol sayesinde yüksek verim ve rekolte bekliyor.

Her gün traktöre binip ekili arazilere giden kız kardeşler çizmelerini giyip tarlalara iniyor. Kız kardeşler yaptıklarıyla kas gücü gerektiren çiftçilik mesleğinde '˜erkek işi' algısının kırılması noktasında herkese örnek oluyor.

Baba mesleğini günümüze kadar sürdüren Fevziye Sakarya, bu yıl ilk kez Toros cinsi tohum kullanarak çeltik ektiklerini ve başarılı olduklarını dile getirdi.

'Gayet iyi bir ürün alacağız'

İyi verim beklediklerini aktaran Sakarya, 'Bu sene zararlı otla mücadeleyi de güzel yaptık. Gayet iyi bir ürün alacağız. 850-900 civarında ürün alırız diye düşünüyorum. Çeltik işi bebeği büyütmek gibidir. Tohumundan ekimine, gübrelenmesinden ilaçlanmasına ve harmanına kadar sürekli emek gerektiren bir. Gençler çiftçilikle uğraşsın. Ben yapamam demesin, yenilikleri takip ederek çiftçiliğin sürdürsünler. Özellikle üniversiteyi bitiren gençler daha bilgili ve tecrübeli olarak babalarından ya da dedelerinden kalma arazileri varsa bu işe sahip çıkmaları gerek. Çiftçilik onlara nedense çok ürkütücü geliyor. Aslında çiftçilik artık bilek gücüyle falan olmuyor. Her şeyin makinası var. Kadınlar da çiftçilik yaparak üretime katkıda bulunabilirler. Böylece hem ev ekonomilerine hem de Ülke ekonomisine katkı sağlayabilirler' dedi.

Hava sıcaklıklarına bağlı olarak çeltiklerin normal süresinden önce sarardığına değinen Sakarya, bu nedenle 1 hafta önce hasadın yapılacağını belirtti.

Tanelerin dolu olduğunu vurgulayan Sakarya, bu kapsamda rekoltenin de yükseleceğini söyledi.

Çeltik ekili arazilerin Eylül ve Ekim aylarında hasat edilmesi bekleniyor.

Ebru Yıldız Günenç