Kiralık ev fiyatları yüzde 200 arttı

Üniversitelerin yüzyüze eğitime geçmesinin açıklanmasının ardından kiralık evlere talep arttı. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'inci Başkanı Namık Babacan, yüz yüze eğitim öncesine göre kiraların yüzde 200 arttığını kaydetti. Babacan, '. Fiyatlar arttı, 1000 liralık daire 1,500-1,700 lira oldu. Eşyalı ve eşyasız olarak değişiyor. Eşyalı ev tutmak isteyenler için fiyatlar daha da artıyor. Fakat bu sefer veliler ve öğrenciler için çok büyük sıkıntı oluştu. 2-3 aile birleşip ev kiralamakta çözüm buluyorlar.' Dedi.

TAKİP ET



Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesinin açıklanmasının ardından öğrenci şehri olarak bilinen Edirne'de kiralık ev fiyatları da arttı. Pandemi döneminde birçok evin boş kalmasından sonra kiralık evlere talebin artmasıyla fiyatlarda artış yaşandı.
Eğitimlerini devam ettirmek için her yıl 45 bine yakın öğrencinin geldiği Edirne'de kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız oldu.
'1000 liralık daire 1,500-1,700 lira oldu'
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'inci Başkanı Namık Babacan, kiralık ev konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. Babacan, 'Son zamanda ülke genelinde ve Edirne'de üniversitelerin açılmasıyla çok büyük bir öğrenci potansiyeli var. 2 dönemden beri öğrenciler pandemiden dolayı kayıtlarını yaptırıp internet üzerinden eğitimlerine devam ettiler. Bakanlıklar tarafından yüzyüze eğitime kontrollü şekilde geçildiği açıklanmasıyla üniversiteler açıldı. Edirne'miz bir öğrenci kenti, pandemiden önce 45 bin ile 47 bin öğrencimiz vardı. Fakat son iki dönemde çeşitli bölümlerin açılmasıyla Edirne'nin öğrenci potansiyeli 77 bine çıktı. Haliyle yurtlar ve evler var. Pandemi dolayısıyla öğrenciler gittiğinde 7 bine yakın boş ev vardı. Fakat şuan da kiralık ev konusunda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar arttı, 1000 liralık daire 1,500-1,700 lira oldu. Eşyalı ve eşyasız olarak değişiyor. Eşyalı ev tutmak isteyenler için fiyatlar daha da artıyor. Fakat bu sefer veliler ve öğrenciler için çok büyük sıkıntı oluştu. 2-3 aile birleşip ev kiralamakta çözüm buluyorlar. 7 bin kiralık daireden bin tane kaldı. Bunların çoğu tutuldu. Kalan bin tane de seçici veya öğrenciden çıktığı için tadilat yapılmak zorunda kaldı. Bunlardan dolayı kaldı. Yoksa onlarda kalmayacak.' Dedi.
'Kira öder gibi mal sahibi olmuş olacak'
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'inci Başkanı Namık Babacan, öğrenim görmek için gelen öğrencilerin kiralık evlerden satılıklara döneceğini kaydetti.
Babacan, 4-5 yıl öğrenim görecek öğrencilerin ev almalarının daha karlı olacağını söyledi.

Babacan, 'Artık kiralık evler satılığa dönüşecek. Bir öğrenci 4-5 yıl burada kalıyor eğitimini tamamlamak için bu süre içerisinde hesabını kitabını yaptığınız zaman bugün bir 1+1 ev 200-250 bin lira satın alınabiliyor. 2 kişi rahatlıkla kalabiliyor. Okulunu bitirdiğinde bu öğrenci kira öder gibi mal sahibi olmuş olacak. Kiralık evlerde durum buna geldi. Başka türlü bu işin içerisinde çıkamayacak insanlar çünkü kapasite çok yüksek oldu.' İfadelerini kullandı.
'Kiralık evlerin durumu karşılamaz oldu'
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'inci Başkanı Babacan, diğer illere göre Edirne'de inşaat sektörü daha fazla olduğunu fakat 47 bin öğrenciden 77 bin öğrenciye yükselmesi arz talep olayı oluşturduğundan dolayı mevcut kiralık evlerin durumu karşılamaz olduğunu söyledi.

Babacan, '1-2 yıl sonra hızlı tren geldiğinde İstanbul bu tarafa doğru yönelmeye başlayacak. Benim çocuğum istanbul'da okuyor. 3 bin lira kira ödüyorum. Ama hızlı tren geldiğinde kira vermeyeceğim çocuğum burdan hızlı tren ile gidip eğitimini görecek ve akşam tekrar dönecek. Bu şekilde daha ekonomik olacak. Ama bu diğer iller için nasıl olur bilemem ama kiralık evlerde büyük bir sıkıntı yaşanıyor.' Şeklinde konuştu.
Kiralar yüzde 100'ün üzerinde arttı
Babacan, yüz yüze eğitim açıklanmadan önce kiraların 700 ile 900 TL arasında olduğunu şuan da ise 1500 ile 2000 lira arasında dahi daire olmadığını söyledi.
Babacan, 'Yeni yerleşim bölgelerinde 1000 lira ile 1200 lira civarındaydı. Şuan da 1500 ile 2000 lira arasında dahi daire yok. 1+1 ev dahi 1500 lirada kiralanıyor. 1+1 bulunduğu takdirde hemen tutuluyor.' Dedi.

'Kaparo dolandırıcılarına karşı uyardı'
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'inci Başkanı Namık Babacan, vatandaşlara kaparo dolandırıcılığına karşı uyarılarda bulundu.

Babacan, 'Edirne'de çok öğrencimiz, memurumuz ve ailelerimiz var. Fakat bizim insanımız evleri kendisi tutmak istiyor. Ulaşabildiği yerlere sahibinden kiralık, satılık yerlere gittiği zaman o kişinin mal sahibi ya da yetkili olup olmadığını bunları bilemiyorlar. Kaparo talep ediliyor ve kaporadan sonra tekrar ulaşamıyorlar. Bu tür şikâyetler son zamanlarda gelmeye başlıyor. Bu tür işlerde yetkili kişilerle muhatap olmaları gerekiyor. Parasını verdiğinde yetkililerle muhatap olunsun bu şekilde sıkıntıları da bizlere bildirebilirler. Biz onlara müdahale edip kontrol altında tutabiliyoruz. Yetki belgesi olan emlakçıların yanlış yapma yetkileri yok. Yanlış yaptıkları takdirde yetki belgeleri iptal ediliyor. Bunlarda hakem kuralları tarafından ticaret il müdürlüğü ve federasyonlara bildiriliyor. Vatandaşların yetkili ve güvenilir kişilerden yer tutmaları gerekiyor. Paralarını da boşa harcamasınlar Edirne'mizde bu tür şeyler olmuyor fakat son zamanlarda olmaması anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızı konu hakkında dikkatli olmaları konusunda uyarmış olalım.' İfadelerine yer verdi.
Kumru Öngün