Kirada yüzde 25 zam sınırlaması sona eriyor

Kira fiyatlarına getirilen yüzde 25 zam sınırı için son tarih yaklaştı. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kirada yüzde 25 zam uygulamasının 2 Temmuz 2024 tarihinde sona ereceğini söyledi.

TAKİP ET

Yüksek kira artışlarının önüne geçmek geçtiğimiz senelerde yüzde 25 kira artışı sınırı hayata geçirildi. Kira artış sınırı uygulaması 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek, kira artışı TÜFE rakamlarına göre yapılabilecek.

Yüzde 25 kira artış sınırının biteceği tarih, milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından takip ediliyor.

Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022'de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmişti ve bu sınırlama 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılmıştı. Bu düzenleme kapsamında konut kira artış oranının tavanı yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Fakat 1 Temmuz itibari ile sınırlama kalkması söz konusu. Düzenleme değiştiği takdirde kira artışları 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kira bedeline getirilen sınırına dair geçmişte de örnekler bulunduğunu ancak mevcut yüzde 25'lik sınırın enflasyonun çok altında kalmasından dolayı artık devam ettirilmemesi gerektiğini belirtti.

Yüzde 25'lik artışın bir kere uzatmaya gittiğini söyleyen Çeker, “TÜFE oranı her ay ne kadarsa 1 Temmuz itibarıyla ona göre artışlar yapılacak. Örneğin temmuz ayında tefe TÜFE ortalama enflasyon oranı neyse kira artışı da 40'sa 40, 60'sa 60 şeklinde olacak. Yani yüzde 25 sınırı tamamen sona ermiş oluyor. Yüzde 25 kira artışı geçen yıl zaten bir kere uzatmaya gitmişti ama bu sefer gidileceğini düşünmüyorum. Uzun zamandır bu şekilde. Çünkü bu durum çok büyük olaylara sebep olmuştu. TÜFE sistemi geldiğinde anlaşmazlıklar azalabilir” dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN