Kiracılara evden çık bedeli
Kiracı -ev sahibi tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Emlak piyasasındaki hareketlilik konut fiyatlarında da yükselişe neden oldu. Eski kiracısını çıkarmak isteyen ev sahipleri evi boşaltması için para teklif etmeye başladı.
Emlak piyasası hareketliliğini sürdürüyor. Ev kiralarını yükseltmek isteyen ev sahiplerinin yöntemleri de vatandaşları şaşırtmaya başladı. Kiracısını evden çıkartmak isteyen ev sahibi para teklif ederek evi boşaltmasını istiyor.
Ev sahipleri konutları daha yüksek kiralara vermek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Sözleşmesi olan kiracısını çıkaramayan ev sahibi para teklif edenlerde oluyor. Evden çıkmak için ev sahibinden evin satış bedeli üzerinden yüzdelik bedel isteyende oluyor.
Emlak piyasasında yaşanan hareketlilik kiracı ev sahibi tartışmaları arasında gündeme gelen konu üzerine açıklamalarda bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Serhat Çeker, sözleşmesi uzun süreli olan kiracıların evden çıkmak için yüzdelik bedel istemesinin sebebinin kurulu düzenini bozara başka eve geçmek için harcayacağı masrafların karşılanması için olduğu belirtti.
Tartışmalar arasında ev sahipleri kiracılarını çıkarmak için para teklif ederken uzun süreli sözleşmesi olanlar ise evi boşaltmak için ev sahibinden masraflarının bedelini karşılamasını talep ediyor.
Evini satacak ve kredi çekip ev alacak vatandaşların öncelikli olarak kiracısız konut tercih ettiğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Çeker, “Kiralar çok yükselmeye başladı. Kiraların biraz da konut kredilerinde bankalar özel bankalar da yavaş yavaş kampanyalara başladılar. Şu an 1,50'ye kadar konut kredilerinde indirimler başladı. Böyle de olunca şimdi kiralar da yükselmeye başlayınca birçok vatandaşımız konut almaya çalışıyor. Kiralama yapanlar genelde 1 yıllık olarak sözleşme yapıyor. Bazı kiracılar 10 yıl oturmak için noterden tapuya şer koydurarak sözleşme yapıyor. Noterden sözleşme tapuya işlendiğinde tapunun satışı yapamıyorsun. Ancak kiracın feragat ederse evi satabiliyorsun. Noterden uzun süreli sözleşme yapılınca kiracının da eli güçlenmiş oluyor. Evi boşaltmak için kiracı evden çıkmak için ev sahibinden yüzdelik istiyor. Para istemeye başlıyor. Ben bu daireden çıkarım, feragat ederim her şeyden ama evin satış bedeline göre yüzdelik bir dilim istiyorlar. Buda evden çıkacağı için nakliye ücreti başka evin komisyon gibi giderlerini karşılamak için ev sahibi ve kiracının anlaşmasına bağlı olarak değişiyor. Yani noterden uzun süreli sözleşme yapıldığında evin satışını yapacak ev sahibi kiracının noter üzerinden yapılan sözleşmeden feragat etmesi halinde ev sahibi evini satabiliyor. Aksi takdirde tapu üzerinde şer konulduğu için karşılıklı feragat edilmesi için evrak isteniyor.” dedi.
Ev sahibi ve kiracı arasında karşılıklı feragat olmadan konut satışı yapılamaz
Ev sahibi ile kiracı arasında uzun süreli noter üzerinde yapılan sözleşmeden kiracı feragat etmeden evi satamayacağını karşılıklı olarak sözleşmeden feragat edilmesi gerektiğini belirten Çeker, kiracının taleplerinin karşılanması ve anlaşma sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Çeker, “Noter üzerinden yapılan sözleşmelerde kiracının istediği karşılanmazsa veya sözleşmeden feragat etmezse ev sahibi konutu hiçbir şekilde satışını gerçekleştiremiyor. Evden çıkmak için masraflarının karşılanması için bir bedel talep ediyor. İki tarafında anlaşamaması halinde taraflar mahkeme yoluna başvuruyor. Buda sürecin daha da uzamasına neden oluyor. Mahkeme sürecine başvurulduğu takdirde en az 6 ay süren mahkeme sonrası sözleşme olduğu için kiracı haklı olarak kabul ediliyor. En kolay tarafı mahkeme sürecine gitmeden konut sahibi ve kiracının karşılıklı olarak anlaşması sağlamak. ” Şeklinde konuştu.
Barış Karapaça