Kira uyuşmazlıklarında ara bulucu dönemi

Kira ve kat mülkiyeti uyuşmazlıklarında yeni bir dönem başladı. Ara buluculuk Yasası'ndaki değişiklik yürürlüğe girdi. Ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına mahkemeden önce ara bulucularda çözüm arayacak.

TAKİP ET

Kiralardaki fahiş artışlar nedeniyle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları arttı.Artık bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce ara bulucuya gidebiliyor. Eğer ara bulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak. Uygulama yürürlüğe girdi

Yargının iş yükü azalacak

Uyuşmazlıklar; kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanabiliyor.Anlaşmazlıklar artınca taraflar soluğu mahkemede alıyor, bu da yargının iş yükünü artırıyor. Taraflar artık ilk olarak mahkemenin değil, ara bulucuların yolunu tutacak.

Ara bulucuda uzlaşılamazsa mahkemeye gidilecek.

Uygulama ile ilgili bilgi veren Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker; arabuluculuktaki amacın olayın yargıya düşmeden çözüme kavuşturulması olduğunu ifade etti. Çeker, “Mahkeme arabulucular, tespitleri zaten bizden yapabilecek ve bundan ilgili bize gidip oradan bir rapor getireceksin diyor.İlk önce onlarla görüşeceksin, ondan sonra yargıya döneceksin.Bunun nedeni ise, arabulucu bu yargıya düşmeden belki çözüm sağlayabilir çünkü bu dosyalar yargıya düştüğü zaman bir yılı da buluyor, hatta iki yılı da buluyor.Bir dosyanın açılışı 3 ay gibi bir süreç alıyor.Bir dosyanın sadece açılması, delillerin toplanması, şunu dinle, bunu dinle, keşif yapılsın falan bir sürü masraf çıkıyor.” İfadelerine yer verdi.

Ara buluculuk uygulamasının insanlara zaman kazandıracağını ifade eden Çeker, mahkemeye taşınan anlaşmazlıkların 1 ya da 2 senede ancak çözülebildiğini ancak uygulamaya giren sistem sayesinde kolay ve hızlı şekilde çözüleceğini belirtti.

Çeker; “Bir dilekçe vereceksin, üç dört ay sonra, ilk mahkemeye atılacak, üç dört aya yani ortalama bir ay, bir seneyi, bir sene değil, hatta iki seneyi bile bulabilecek bir davaya girilecek. Davaya girdiği zaman da bir türlü kırgınlıklar olacak, birbirlerine karşı sert şeyler yapmaya başlayacaklar. O yüzden ara buluculuk sistemiyle, her iki tarafınuzlaşabileceği ve mağdur olmayacağı şekilde ortayı bulmuş olacağız. Bir haftadan beri bunu yapmaya başladım, gelenler oldu. İşte ne yapacağız? Kirası doldu işte, ev sahibi üç bin lirayı oturan kiracıya dedi ki benüç bin lira değil, benim orada on bin lirayı veriyorlar. Hadi on olmasın da sekiz olsun diye gelenler oldu.Kiracı da ben yüzde 25 hadi yüzde 25 olmasın da yüzde 30 arttırayım.Ne yapalım, bin lira gibi bir şey arttırayım, dört bin olsun.Öbürü de bak on bin lira dedim ama ben yine sekiz istiyorum, arada büyük bir uçurum var.Biz bunları ikna etmeye çalışıyoruz.Sen bu kadar masraf edeceksin, avukata gideceksin, avukat bu kadar alacak, şunu alacak, bunu alacak derken işte ortayı bularak sizi anlaştırırız diyoruz. İşte ara bulucular da bunu yapacaklar, orta noktayı bulacaklar ve ondan sonra inşallah mahkemelere gerek kalmadan her iki tarafı da razı etmiş olacaklar.”Diye konuştu.

Nasıl Başvurulacak?

Anlaşmazlık yaşayan taraflar hazır formları dolduracak ve ara buluculuk ofislerine gönderecek. Ara bulucu ev sahibi ve kiracıyı bir araya getirecek. Tarafların talepleri dinlenecek.

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

KUMRU ÖNGÜN