Kent Konseyi Üyelerine Farkındalık Eğitimi
Edirne'de Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve diğer kanser türlerine karşı farkındalık kazanmaları amacıyla bilgilendirildi.
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Hekim Şifai Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Birimi (KETEM) tarafından düzenlenen eğitimde, kadınlara kendi kendine meme muayenesi uygulamalı olarak gösterildi.
Mor Ev Atölye'de gerçekleşen etkinliğe yoğun katılım sağlandı. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ferda Erdoğan, meme kanserinin Türkiye ve dünyada kadınlar arasında en yaygın ve en ölümcül kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, daha önce de benzer eğitimlerin verildiğini belirterek, eğitime katılan kadınların ücretsiz taramalardan yararlanabileceğini hatırlattı.
Kadınları bilinçlendirmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirten Erdoğan, "Birinci grubumuz burada aldığı eğitimler sonrası korkularını yendi ve bilmediği birçok konu hakkında bilgi sahibi oldu. Her zaman erken teşhis hayat kurtarır diyoruz. Buradan yola çıkarak düzenlediğimiz etkinlikte hem kadınların bilmediği sorulara yanıt bulduğunu hem de ücretsiz taramalara katılma imkanı bulduğunu gördük. Bu yüzden kadınlardan gelen talep doğrultusunda bir eğitim daha planladık. Burada cansız manken üzerinde evde kendi kendine meme muayenesi yapmayı da öğrendiler. Eğitim veren hocalarımıza teşekkür ederiz" ifadelerine yer verdi.
Eğitimlerin yanı sıra KETEM'e randevu oluşturulması için de çalışma yaptıklarını belirten Kadın Meclisi Başkanı Ferda Erdoğan, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) biriminde ücretsiz taramalar yapıldığını ve erken teşhisle kanserin önüne geçildiğini belirtti.
RİSKLERİ ANLATILDI
Düzenlenen etkinlikte sunum yaparak kadınları bilgilendiren Sağlıklı Hayat Merkezi Ketem Birimi'nden Doktor Dilara Mutlu, meme kanserinin riskleri, korunma yöntemleri, tarama yaşları ve erken teşhisin önemini anlattı. Dr. Mutlu, ketemler bünyesinde yapılan kanser taramaları, kanserin kimlerde görüldüğü ve kanserden kurtulmak için neler yapılması gerektiği hakkında da bilgi verdi.
20 yaşındaki her genç kızın her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini belirten Dr. Mutlu, bu sayede erken tanı koyulabileceğini aktardı.
Erken teşhisin önemine değinen Doktor Mutlu, kimyasal kanserojen maddeler, tütün ürünleri, genetik, aşırı güneş ışınları, virüsler, çevresel etmenler ve radyasyonların kanserin nedenlerinden olduğunu anlattı.
Evde kendi kendine meme muayenesinde memede bir kitle fark edilmesi halinde mutlaka hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Mutlu, kontrollerde ele gelen bir kitle varsa, meme başında çekilme, içe çökme, çukurlaşma, akıntı, kızarıklık ve döküntü portakal kabuğu görünümü gibi değişikliklerin fark edilmesi durumunda hekime danışılması ve ihmal edilmemesinde fayda olduğunu aktardı.
Gebe bilgilendirme sınıfında görevli Hemşire Ülkü Erkuş da normal doğum ve gebe bilgilendirme sınıfı hakkında bilgi verdi. Eğitimler sonrasında KETEM biriminde kanserlerle ilgili ücretsiz tetkikleri yapılmak üzere randevuları oluşturuldu. Kumru Öngün